論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人今年8月約滿(已做6年, 不過不失,但愈做愈Hea), 唔會同佢再續約, 有以下問題 :

1) 8月21日約滿, 工人有21日年假, 可以提早7月31日比佢上飛機走嗎 ? (8月1-21日當年假, 照出糧)

2) 會提早幾耐通知工人(1-2個月, 會太早嗎?)

3) 除$18000 長期服務金, 和$100交通費, 還有其他費用嗎?

水晶宮

babyhazel106 發表於 18-5-2 12:25
工人今年8月約滿(已做6年, 不過不失,但愈做愈Hea), 唔會同佢再續約, 有以下問題 :

1) 8月21日約 ...

你可有2個方法處理佢21天年假
1) 工人31/7上機,出糧出到31/7, 另補21天年假的薪金。21天年假的薪金计算如下:
4410x 12/365 x 21

2) 21/8 約滿, 向前數21個工作天, 27/7 為last day, 但出糧出到21/8。

水晶宮

birdbird 發表於 18-5-2 14:28
你可有2個方法處理佢21天年假
1) 工人31/7上機,出糧出到31/7, 另補21天年假的薪金。21天年假的薪金计算如 ...

請問

1: 即提早完約~31/7機。 需要取得外傭同意嗎?(我唔係好記,8個星期??) 正式完約日期8星期前離職, 都當完約處理? 而呢個情況, 外傭係無14天留港期, 因係完約, 31/7即使要離境。

方案2: 27/7 last day 外傭還可以留係香港21天(放大假中~外宿及簽證未到期)嗎?但保險仍有效嗎?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-2 17:14
請問

1: 即提早完約~31/7機。 需要取得外傭同意嗎?(我唔係好記,8個星期??) 正式完約日期8星期前離職, ...

2樓只係回應處理大假的做法, 跟工人的visa validity 沒有扯上關係。要知工人的 正確留港期限, 最好係問入境處。

至於机票日期, 通常跟工人商量, 僱主一廂情願出張機票但工人唔同意個日期而双方有爭拗, 盞撹

首頁

尾頁

跳至