少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哥2個女, 一個5歲, 一個3歲一直都係我媽咪湊。 兩姐妹自小已經水火不容, 咩都爭/喊, 大既百厭, 細既野蠻~
宜家我囝14個月都係我媽咪湊,知道佢湊3個辛苦, 好多時都兼顧唔到咁多, 係咁既成長環境下, 囝囝當然有返咁上下:
1. 唔sharing, 通常拎上手就唔願俾人, 除非以物易物;
2. 打打, 大力金鋼抓, 出手快又狠, 事後仲笑咪咪, 除左避開都冇晒辦法, 你打佢手仔, 佢又打打;
3. 周圍開櫃, 攞晒的野出嚟研究, 有時掉落地;
4. 向高空發展, 一有櫈仔/高一級即刻爬上去, 冇附手都企起身, 以為自己好"近"
其他戰績: 食飯坐唔定..自小佢已經不喜食, 婆開頭都抱著佢餵, 宜家直頭坐唔得耐, 周圍走, 有時要企係窗門前餵

總結: 婆係寵壞左佢地, 一來唔想因為"教"而整到細路呱呱嘈, 二來佢係負責湊, 唔負責教, 教係我同阿哥自己, 但係阿哥不嬲都大晒, 佢點教囡, 邊個都唔敢過問, 我亦理好自己個囝先~

但好多時我出聲, 哥的囡係唔理, 但我囝就跟到足, 同埋當我表達對阿媽既處理有意見, 佢就一定駁回, 我亦唔想攪到阿媽唔高興~

放工我通常都即刻返去決湊個囝同幫手, 但阿囝已經跟婆婆多, 唔多so我, 連餵晚餐餵餵吓都要轉手俾婆來做...相反阿哥阿嫂唔係日日都返去, 返都臨開飯前到, 跟本2個囡發生過的咩佢地亦理唔到幾多..

唔好意思..我長氣得制..雖則呻左大部份, 但深知長此落去唔係辦法, 我一定要搵方法教好兒子..

伯爵府

我諗......你阿媽係想整鑊杰o既比你阿哥嘆, 等佢老o左比兩個女激c

你個仔趁細早d走, 去育嬰院得唔得?

原帖由 kakashi 於 09-3-24 14:34 發表
我哥2個女, 一個5歲, 一個3歲一直都係我媽咪湊。 兩姐妹自小已經水火不容, 咩都爭/喊, 大既百厭, 細既野蠻~
宜家我囝14個月都係我媽咪湊,知道佢湊3個辛苦, 好多時都兼顧唔到咁多, 係咁既成長環境下, 囝囝當然有返咁上 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 kakashi 於 09-3-24 14:34 發表
宜家我囝14個月都係我媽咪湊,知道佢湊3個辛苦, 好多時都兼顧唔到咁多, 係咁既成長環境下, 囝囝當然有返咁上 ...

見到樓主你的內容, 我覺得自己湊番是唯一的方法. 三個年紀這麼近的小朋友, 不要說是老人家, 就算是年輕媽媽自己也有時間湊也沒有時間教. 另外, 湊孫始終不同湊自己個仔, 要求點都會唔同

樓主哥哥又對子女咁愛理不理, 俾我, 我會選擇唔駛阿媽咁辛苦, 亦唔會將自己的身子置於一個咁易學壞的環境中. 十四個月仲有得教, 現在唔去改變現狀, 他日更後悔無限

大宅

原帖由 circleda 於 09-3-24 15:40 發表
我諗......你阿媽係想整鑊杰o既比你阿哥嘆, 等佢老o左比兩個女激c

你個仔趁細早d走, 去育嬰院得唔得?

唔洗等阿哥老..宜家已經激c佢..不過兩姐2妹好知訂, 爸爸係樹佢地會收歛吓, 擰轉背就
我已經決定出年俾個囝返幼兒園..
育嬰院附近冇亦唔考慮..始終病既機會大的
等間屋裝修好自己晚晚湊返屋企.
多的時間教育佢囉

大宅

原帖由 pamelaywy 於 09-3-24 15:46 發表

見到樓主你的內容, 我覺得自己湊番是唯一的方法. 三個年紀這麼近的小朋友, 不要說是老人家, 就算是年輕媽媽自己也有時間湊也沒有時間教. 另外, 湊孫始終不同湊自己個仔, 要求點都會唔同

樓主哥哥又對子女咁愛理不 ...
哥哥係有時逃避現實, 佢都呻話兩個囡好煩但佢湊2個囡仲多過阿嫂, 阿嫂份工勁忙, 確實一個男人湊兩個囡係吃力~
問題係婆婆就是安慰/避難所, 細個已經分到唔同大人標準, 我都有同阿媽講, 你咁樣照顧我好難接手湊架喎, 老人家心情好就話: 咁細個洗乜...
心情唔好分分鐘: 咁叻你湊返啦...(佢有同阿哥嘈過)
唔想令佢老人家唔開心, 我都少出聲, 梗想自己湊, 問題經濟唔許可, 同老公講過佢唔贊成, 佢如果頂得到頭家我地唔洗由大肚到宜家搬兩次屋, 為的都係方便湊囝, 宜家仲有份工打, 都感恩了! 全職媽媽只可以係夢想~
有個朋友係在職媽媽教返好囡囡, 佢擺好多心機落去, 見親妹妹都覺得佢好乖, 好羨慕~
我相信有決心耐性, 係可以教, 有時阿哥阿嫂唔係樹, 我都會同佢地睇書讀吓字, 傾吓計, 等表姐們有的細藝mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

一日唔將你仔仔同兩個表姐分開, 你點教都無用, 因為佢地相處的時間較長, 而且婆婆一個老人家湊三個, 真係太辛苦啦, 剩係餵食看管沖涼已做到氣咳.

你盡快送仔仔去育兒園吧, 你怕佢病, 佢返幼兒園都有機會病, 避無可避架. 再唔係, 就請姨姨, 然後你放工後即刻帶回家湊.

翡翠宮

OMG!!!
one person handle 3kids in the age 14monthd 3 & 5 yrs old?????
she is super grandma!!!
you are so lucky to has such mother~

大宅

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-24 22:43 發表
一日唔將你仔仔同兩個表姐分開, 你點教都無用, 因為佢地相處的時間較長, 而且婆婆一個老人家湊三個, 真係太辛苦啦, 剩係餵食看管沖涼已做到氣咳.

你盡快送仔仔去育兒園吧, 你怕佢病, 佢返幼兒園都有機會病, 避無 ...
都有同家人商量過, 老公同婆婆都怕返育嬰院會多病左, 其實我都擔心, 不過係屋企都會有機會俾傳染, 最大問題係附近冇育嬰院, 要早晚同返工放工既人逼車, 我會再部署吓~

大宅

原帖由 canies 於 09-3-26 02:40 發表
OMG!!!
one person handle 3kids in the age 14monthd 3 & 5 yrs old?????
she is super grandma!!!
you are so lucky to has such mother~
媽咪有名叫皆能婆婆, 我媽咪以前都係湊大我地3兄妹, 不過我地年齡相差多的, 佢宜家五十幾歲, 除左照顧3個小朋友, 仲要煮飯, 雖然佢冇呻過一句, 但係我都唔想咁辛苦

男爵府

包媽,

睇到你個case,真係好煩喎~~~有無諗過第日收完樓,請工人湊仔呢?我都明,要每個月俾錢都唔化算,但我好相信,方包繼續俾婆婆湊,佢既成長會有較多問題呀~~

你有msn嗎?

複式洋房

方包MA,
我仔都係剛14MONTH,係比姨姨湊, 放工我自己湊番, 佢都有你個仔(1-4)嘅情況, 最近開始扭嘢扭唔到就大叫繼而瞓地..
我深深明白人地只係同你湊, 唔係同你教..
所以我都決定2010FEB便第一時間插班N1.
因呀仔係一月大仔..2010SEP再REPEAT N1..
而家唯有湊番佢番屋企時, 見果樣唔啱教果樣..在職媽媽就係咁無奈..
佢日頭喺姨姨屋企變番小霸王都無計..
已經同左姨姨講唔洗就佢..但人地始終有一套..好難架...
希望快D攪掂你間屋, 放工湊呀仔番自己屋企教下佢,
咁分開下佢同表姐, 你呀媽又可以鬆下氣..

大宅

原帖由 siuyauyau 於 09-3-26 10:53 發表
包媽,

睇到你個case,真係好煩喎~~~有無諗過第日收完樓,請工人湊仔呢?我都明,要每個月俾錢都唔化算,但我好相信,方包繼續俾婆婆湊,佢既成長會有較多問題呀~~

你有msn嗎? ...
有架, 尋晚先同阿媽傾過, 但佢都傾向唔請工人, 哩排又咁多工人攪出事
MSN: [email protected]

大宅

原帖由 禮信媽媽 於 09-3-26 13:57 發表
方包MA,
我仔都係剛14MONTH,係比姨姨湊, 放工我自己湊番, 佢都有你個仔(1-4)嘅情況, 最近開始扭嘢扭唔到就大叫繼而瞓地..
我深深明白人地只係同你湊, 唔係同你教..
所以我都決定2010FEB便第一時間插班N1.
...
禮信媽, 妳好呀~
插班N1本來都唔諗, 宜家都可能呀, 但係我仲要考慮埋接放學既問題囉~ 婆要接3個唔同地點
最好你要求ee 嚴的唔緊要, 一開始寛鬆就越大越鬆, 到時好難收拾, ee都會湊得辛苦同激氣嘛. 宜家叮住佢, 有咩唔妥就要即刻話, 佢地係收到既~

男爵府

原帖由 kakashi 於 09-3-26 15:33 發表
有架, 尋晚先同阿媽傾過, 但佢都傾向唔請工人, 哩排又咁多工人攪出事
MSN: [email protected]

add左你啦~~

你亞媽其實好叻,湊1個我都想c,何況3個?同埋老人家多數都會縱,呢個好普遍,我亞媽都會啦~~

我自己既經驗話我知,請工人係好過俾老人家湊,工人唔教,你可以炳,但亞媽唔得,當然,都要睇下好唔好彩請到個好工人啦~~我之前受傷係屋企,亞女就係俾亞媽湊(岩岩抄左舊工人),眼見亞媽雖然好錫亞女,但就好縱,所以都心知不妙,好彩,而家個新工人暫時都ok,仲教亞女英文添~~

希望你快d搵岩n1啦~~~

大宅

原帖由 siuyauyau 於 09-3-26 16:06 發表

add左你啦~~

你亞媽其實好叻,湊1個我都想c,何況3個?同埋老人家多數都會縱,呢個好普遍,我亞媽都會啦~~

我自己既經驗話我知,請工人係好過俾老人家湊,工人唔教,你可以炳,但亞媽唔得,當然,都要睇下好唔好彩請到個好工人啦~~我之 ...
有個好工人幫手真係好野, 不過我又唔放心剩係工人對住阿囝, 如果工人帶去婆婆到, 表姐又係到而婆婆都係寵的話又係冇用, 好似去育嬰院係唯一出路

複式洋房

包媽,

你朝9晚5?要OT?有無考慮番全日N1?
搵D幼稚園近OFFICE或屋企, 番放學自己一手包辦可以嗎?
我將會係咁打算..只係學校同自己湊+教..
如果唔係咁, 一早放左學又係喺EE度咪同而家無分別??

大宅

原帖由 禮信媽媽 於 09-3-26 17:35 發表
包媽,

你朝9晚5?要OT?有無考慮番全日N1?
搵D幼稚園近OFFICE或屋企, 番放學自己一手包辦可以嗎?
我將會係咁打算..只係學校同自己湊+教..
如果唔係咁, 一早放左學又係喺EE度咪同而家無分別?? ...
係, 返學一定自己湊, 放學要視乎情況, n1可以6點後至接放學 但都要等2歲有冇挿班哦~
只知育嬰院照顧時間係8-6

複式洋房

其實而家好多幼稚園都有6點後延展服務,
我而家都開始RESEARCH定搵下邊間就到時間地點喇..
我放工飛咁番到屋企附近都要18:15..
C6早我小小..咁可能要C6湊放學囉..
不過, 仲有大半年時間, 好多變數..
但大方向會係咁囉..

大宅

原帖由 禮信媽媽 於 09-3-27 12:19 發表
其實而家好多幼稚園都有6點後延展服務,
我而家都開始RESEARCH定搵下邊間就到時間地點喇..
我放工飛咁番到屋企附近都要18:15..
C6早我小小..咁可能要C6湊放學囉..
不過, 仲有大半年時間, 好多變數..
但大方向會係咁囉 ...
如果搵返屋企附近, 我放工返到去都咁上下, 你都好吖, 老公可以幫手湊放學, 我老公通宵班, 一向都幫唔到幾多
宜家搵定差唔多喇~
尋日見到班BB個個都坐定定真係好羨慕~

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至