跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我係新手Mama,BB係2007年12月出世,想plan定幫BB報九龍塘K1,可唔可以分享下你地報邊間,邊間收~
我6299住土瓜灣,娘家係美孚,你地係唔係用將軍澳地址報??
唔該晒你地教下我..thanks~

大宅

我囡報左
st cat(收咗)
根德園(唔收)
民生(唔收)
培正(waiting)
創價(收咗)
鑽石山靈糧(收咗)
我以前住青衣所以照報

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kitty23205 於 09-3-25 10:12 發表
我囡報左
st cat(收咗)
根德園(唔收)
民生(唔收)
培正(waiting)
創價(收咗)
鑽石山靈糧(收咗)
我以前住青衣所以照報

Could you tell us when was your daughter born?
Did she study Pre-nursery class ? if so, where ?
Thank you.

男爵府

係呀,甘你BB係大仔定細仔?有無讀N1?
甘你而家住TKO? 甘BB係未坐校車?? thanks
如果我地用TKO address係收既機會少了呢? 好confuse!

大宅

地址有關係架咩?
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

男爵府

地址好似有關,我就係好想知係唔係...

大宅

cat_ma
我囡係06年3月出世
報k1個陣佢就係青衣宏福讀n班
現在住tko就係比諾讀n

大宅

住tko完全無問題呀,好多tko的小朋友出九龍塘返學,最緊要係面試個陣的表現
原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-3-25 14:10 發表
係呀,甘你BB係大仔定細仔?有無讀N1?
甘你而家住TKO? 甘BB係未坐校車?? thanks
如果我地用TKO address係收既機會少了呢? 好confuse!

男爵府

原帖由 kitty23205 於 09-3-26 10:19 發表
cat_ma
我囡係06年3月出世
報k1個陣佢就係青衣宏福讀n班
現在住tko就係比諾讀n

我都報了比諾N...我林住等佢係TKO適應下先

男爵府

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

hi, 我都幫仔仔報左比諾, 今年9月讀上午N班, 因太細唔想去咁遠讀n班, 但都諗住K1會轉其它kg. 你女女會讀比諾上午/下午定全日呀, 唔知會唔會做同學仔呢

男爵府

原帖由 tototo 於 09-3-26 12:58 發表
hi, 我都幫仔仔報左比諾, 今年9月讀上午N班, 因太細唔想去咁遠讀n班, 但都諗住K1會轉其它kg. 你女女會讀比諾上午/下午定全日呀, 唔知會唔會做同學仔呢

我報了全日呀,不過12月先足兩歲~
我住坑口呀,你呢?
你林住報九龍塘,我地交流下丫~

別墅

住邊區其實都可以報九龍塘的幼稚園, 我見我地屋苑都好多小朋友, n1在tko 或附近讀, 都考到九龍塘的k1, 多數是 St.Cat (我識十個左右都考到).. 其它區的名k1都有.

大宅

我都諗住報九龍塘2010年k1, 大家有乜心水? 暫時最心儀st cat, 大家點睇?

複式洋房

Hi 我都係新手Mama ar,BB係2007年6月出世,e 家都plan緊幫BB報讀九龍塘K1, N1係tko Greenville(翠茵), 8月返學. 想知多d tko有無K1好學校可以参考. 本人都會打算報Kowloon tong K1 ga....我都住係坑口呀,厚得,唔該晒.

大宅

好媽媽勳章

雖然KLN Tong K1 唔難入, 但讀完幼稚園下一步點做好呢? 我聽人講, 派小學係睇你住邊區, 跨區機會好渺茫. 如果唔搬出tko, 咁讀KLN Tong 幼稚園咪徒勞無功??

別墅

九龍塘最 hit 的幾間是 kv, st. cat, HKPS, keenmind
. hkps, keenmind 又有自己n1生, 收外來k1生好少, St. Cat, KV 就收人多d, 因學校大d, 但都好多人考, 所以都好睇下個年多唔多出生率.

我小朋友係藍田朗思 (think) 讀n1. 我都幾喜歡朗思, 所以k1我只報左2間試下啦, hkps 同 st.cat, hkps waiting, st. cat 收左, k1會轉去.

我想去得九龍塘考k1的家庭, 通常之後會plan 考"私小"或"直資", 唔受住址限制的, "希望"幼稚園的名氣有助小學的面試.

如果是等政府派位, 我自己就覺得真係一d用都冇 (除非覺得九龍塘的k1較深, 以後上小學易d..??我又覺得未必有好大分別..) , 不如省d錢在附近選間有學券的仲好, 又可以留d錢去學多d其它野. 到底九龍塘個d都唔平, 又要交通費...如果唔係因為佢地出名d, 大家就唔會費心去考.

原帖由 cheungone 於 09-3-31 22:13 發表
雖然KLN Tong K1 唔難入, 但讀完幼稚園下一步點做好呢? 我聽人講, 派小學係睇你住邊區, 跨區機會好渺茫. 如果唔搬出tko, 咁讀KLN Tong 幼稚園咪徒勞無功??

大宅

全對~~

大宅

好媽媽勳章

多謝你的回應, 我完全明白了.

原帖由 BH_2 於 09-4-1 00:26 發表
九龍塘最 hit 的幾間是 kv, st. cat, HKPS, keenmind
. hkps, keenmind 又有自己n1生, 收外來k1生好少, St. Cat, KV 就收人多d, 因學校大d, 但都好多人考, 所以都好睇下個年多唔多出生率.

我小朋友係藍田朗思 (t ...

別墅

妹妹豬媽媽:
我囡囡都係2007年12月出世的,想請問一妳是否2010年9月報讀K1(即係做細女),咁你又會報邊幾間呢??
另想問一問N1點解會報比諾,這間學校好唔好呢??
原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-3-26 15:00 發表

我報了全日呀,不過12月先足兩歲~
我住坑口呀,你呢?
你林住報九龍塘,我地交流下丫~

男爵府

原帖由 sidneychan 於 09-4-1 22:53 發表
妹妹豬媽媽:
我囡囡都係2007年12月出世的,想請問一妳是否2010年9月報讀K1(即係做細女),咁你又會報邊幾間呢??
另想問一問N1點解會報比諾,這間學校好唔好呢??
...

Hi sidneychan,

我plan住2009年12月至2010年2月卑我女入N1, 我想佢做細女,因為我想佢做D學自理能力,學好D,可以考下好D既K1~ 我住坑口,我林住卑佢係TKO讀住幾個月N1先,等佢適應下,因為甘細個坐校車連扶手都未必識扶,都好擔心...我黎緊都會考慮下坑口lee邊綠茵,翠茵...

報比諾既原因(我個人認為):
1)我個女未夠一歲就報了,係比諾先一報名就收,買個安心
2)我打算卑佢讀全日,比諾有延長服務至八點
3)又可揀只放公眾假期
4)同埋價錢合理,係非謀利同謀利中間

至於K1,我大多數報九龍塘..我就係擔心緊地址及收生問題...

首頁

尾頁

跳至