自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可否用電腦將回鄉卡(正面和背面) +身份證,scan & print 在同一張 A4紙上呈交?

抑或規定是同一張 A4紙,要回鄉卡 (正面) +身份證 (正面);另一張 A4紙,要回鄉卡 (背面) +身份證 (背面)?四個影像放在同一張紙上也可行嗎?

抑或身份證不用影印背面?

公爵府

janfion 發表於 18-5-5 14:45
可否用電腦將回鄉卡(正面和背面) +身份證,scan & print 在同一張 A4紙上呈交?

抑或規定是同一張 A4紙, ...

身份証背面好似唔駛

大宅

照道理,即是:

同一張 A4紙 ---> 回鄉卡 (正面) +回鄉卡 (背面) +身份證 (正面)

OK?

男爵府

BK Milk勳章

janfion 發表於 18-5-5 15:06
照道理,即是:

同一張 A4紙 ---> 回鄉卡 (正面) +回鄉卡 (背面) +身份證 (正面)

中旅社網頁有sample
https://www.ctshk.com/zhengjian/copy_sample.htm

大宅

這個我都有睇,但無說明回鄉卡(背面)是否也可放在同一張 A4紙上?(若有jm試過OK 便最好,我可跟著咁影印)

若是街外影印,當然無可能同時影印正面和背面在同一張 A4紙上。事實是否一定要影印回鄉卡背面?以前是不用影印背面的。

瑪瑙宮

大廚勳章

我費事自己搞。。一陣又話邊張相便便將下便搞嚟搞去幾銀野俾人賺吧。。回鄉證好鬼麻煩
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-5-5 16:26
我費事自己搞。。一陣又話邊張相便便將下便搞嚟搞去幾銀野俾人賺吧。。回鄉證好鬼麻煩
...

x2

的怕怕,$6 俾人賺

大宅

有無人知用行街紙嘅身份證可唔可以攞回鄉證?
定係一定要攞到正式身份證之後先可以去申請?

大宅

janfion 發表於 18-5-5 16:13
這個我都有睇,但無說明回鄉卡(背面)是否也可放在同一張 A4紙上?(若有jm試過OK 便最好,我可跟著咁影印)

...

申請回鄉証先攞預約籌時,職員問我有冇帶齊影印本 一式兩份,我冇帶齊佢幫我印埋未齊的冇收我錢

珍珠宮

15週年勳章

影相影印都俾佢地攪, 俾多少少免麻煩

wcpcelia    發表於 18-5-5 18:18

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

datdat 發表於 18-5-5 16:57
申請回鄉証先攞預約籌時,職員問我有冇帶齊影印本 一式兩份,我冇帶齊佢幫我印埋未齊的冇收我錢
...

佢收費時,係連埋你個影印費用話你知我,我前排先剛剛幫小朋友續証,都有收呀,可能收咗你唔知

寶石宮

2023年兔年勳章

seaheart88 發表於 18-5-5 16:26
...

大宅

回覆樓主:

首次幫小朋友申請回鄉證,我見職員係將爸爸的HKID 、爸爸的回鄉卡、媽媽的HKID和媽媽的回鄕卡(全部正面)影印在同一張紙上。

大宅

wy_yen 發表於 18-5-5 17:15
佢收費時,係連埋你個影印費用話你知我,我前排先剛剛幫小朋友續証,都有收呀,可能收咗你唔知 :surprised ...

佢冇收我影印費,我只比左$260續証

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我係回鄉証 正背面1張
身份証 正背面1張
放下自在

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回鄉卡文件

回鄉卡正面(上),身份證(下)
回鄉卡背面
父/母身份證
出世紙

各複印2份

啱啱月頭做完

首頁

尾頁

跳至