夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

回覆樓主

呢個case同傳統男主外女主內嘅家庭分别只係老公老婆的身份對調咗,有乜問題?!
個老公唔返工啫,但係佢有包辦晒家務同照顧d仔喎,都係對個家庭有付出架,咪同好多ftm一樣,有好多ftm都唔係老公搵到好多架啦,咁一直兩公婆慳住用,點解佢係男人做ftf 你就覺得佢有問題?

大宅

Mandc 發表於 18-5-8 01:40
呢個case同傳統男主外女主內嘅家庭分别只係老公老婆的身份對調咗,有乜問題?!
個老公唔返工啫,但係佢有包 ...

del

男爵府

男主內女主外, 平常的,爸爸做了家庭主婦角式, 確實有這樣的家庭存在。

假如係我.......可能我要求低

若果佢能夠善用資源(開支)又慳到錢既話, 就由得佢去主婦。

唔想佢跟社會脫節 , 無時無刻支持佢搵兼職 , 但唔會勉強囉 !

大家生活唔夾好平常, 因為每人生活模式唔同。

大家活動唔同都無所謂 , 最緊要,係家庭運作正常及氣氛和諧 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇錢冇樓,但佢地住咩野屋先? 如果有公屋既,我又覺得佢老公唔返工唔係好大問題既,如果係租既但一家人收入得$22000,咁老公問題就大好多。不過點解個仔一定要帶飯? 跟學校包食唔得咩?

其實好多野有辣有唔辣,如果你朋友迫老公返任何工,我諗老公一定唔會再點做家務,因為佢開始有份財政上貢獻家庭,所以講到尾我會問你朋友滿唔滿意老公做stay at home dad 的表現,如果佢老公唔搵錢但亦唔算點駛錢,家務又做得妥貼,就算啦,每人都有自己comfort zone, 佢係做得好既咪由佢囉

男爵府

yoyolaw 發表於 18-5-8 01:13
佢老公4年冇做嘢,佢哋結咗婚廿幾年,兩個仔女,大既剛出黎工作(大既同佢老公関係算差)細嘅係中一的港童 ...
咁仔咁大就算係大人,22000要比兩家人家用加四個人,唔慳唔得,如有公屋住都仲ok. 如果6299有錢就侮月比1k.
佢老公更年期對自己無信心,好在無不良啫好,覺得還可以接受,你朋友應該keep返一舊錢比自己,唔好咁一齊用,
去超市做都有萬幾,

大宅

rayrayus 發表於 18-5-8 03:22
冇錢冇樓,但佢地住咩野屋先? 如果有公屋既,我又覺得佢老公唔返工唔係好大問題既,如果係租既但一家人收入 ...

del

大宅

ccgirlcc 發表於 18-5-8 05:27
咁仔咁大就算係大人,22000要比兩家人家用加四個人,唔慳唔得,如有公屋住都仲ok. 如果6299有錢就侮月比1k. ...

del

大宅

ccgirlcc 發表於 18-5-8 05:27
咁仔咁大就算係大人,22000要比兩家人家用加四個人,唔慳唔得,如有公屋住都仲ok. 如果6299有錢就侮月比1k. ...

del

瑪瑙宮

佢做 ftb 果 part 我覺得無問題, 要做佢都有做. 但唔做下 pt 靠晒个老婆就太唔體諒个老婆了. 先 50 咁懶, 每月多幾千都好丫, 一年多幾萬, 十年多幾十萬, 退休唔使錢呀而家? 叫你朋友繼續踢佢搵工喇.

我樓下 d 茶記姐姐, 清潔, 保安, 都 4x-6x, 無錢就要做架喇, 有錢都要做如果覺得太無聊的話.

office assistant 都好多請人, 叫佢做喇. 尤其是男人做 OA, 通常唔使清潔茶水唔使抬托, 幾好做添喇.

大宅

Nancy20090615 發表於 18-5-8 10:06
佢做 ftb 果 part 我覺得無問題, 要做佢都有做. 但唔做下 pt 靠晒个老婆就太唔體諒个老婆了. 先 50 咁懶, ...

del

翡翠宮

佢老公肯定係懶, 咁同好多女人懶一樣, 無分別
無辦法
你煎佢都唔會做野
有公屋佢亦唔覺得有需要搵多D錢
佢應該覺得自己照顧好屋企咪得囉
退休唔夠錢咪綜援囉唔洗死

除非你個FD狠心踢佢出街 (當然要承受自己做哂家務自己教仔既後果), 如果唔係無咩可以做.

瑪瑙宮

yoyolaw 發表於 18-5-8 10:50

佢唔肯做你話嗰D清潔,保安......以前做經理級,所以好難揾 ...
OA = office assistant

無架喇咁, 咁懶無計.

男爵府

男人真系 : 懶既就冇貢獻, 但少左女人問題
本事既, 又多引誘, 再有錢D, 就金屋收藏嬌, 永遠令人不安

其實各位媽媽, 你有冇諗過如下世可做人, 會否想做男人呢?

瑪瑙宮

mini1204 發表於 18-5-8 11:05
佢應該覺得自己照顧好屋企咪得囉
+ 無攪女人

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

marcha 發表於 18-5-8 11:28
本事既, 又多引誘, 再有錢D, 就金屋收藏嬌, ...
有冇諗過FTD會俾人嫌脫節,冇話題
但做FTM仲可以有光環
我想下世做女人多啲
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

我咁睇,阿細仔要學壞嘅話,有人照顧都會學壞,講真最好訓練佢照顧自己,有責任心,積極做人,咁樣先會令佢冇咁易學壞,飯來張口,好逸惡勞,咁先有問題,大咗更加改唔到,變成老豆翻版。

個老公就出去做嘢啦,老婆唔係搵得多,身體又轉差,即使係女人,亦係公一份婆一份,都冇話一定老奉可以做FTM

子爵府

yoyolaw 發表於 18-5-8 01:13
佢老公4年冇做嘢,佢哋結咗婚廿幾年,兩個仔女,大既剛出黎工作(大既同佢老公関係算差)細嘅係中一的港童 ...

一個家庭得22000收入養3.5人(大仔剛出黎做野我當佢養到自己半個人咁啦),細仔先得中一咁細個,佢地住咩屋? 公屋? 定租私樓? 重點係佢老公仲要死要面攞老婆份人工嘅4000蚊去比家用自己父母
幾時先上到車.....

大宅

c.hutchson 發表於 18-5-8 11:38
一個家庭得22000收入養3.5人(大仔剛出黎做野我當佢養到自己半個人咁啦),細仔先得中一咁細個,佢地住咩屋? ...

del

瑪瑙宮

marcha 發表於 18-5-8 11:28

唔係架, 之前有 jm 話佢老公 ftb 疑似勾撘同學家長.

首頁

尾頁

跳至