論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

隻賤貨即係"有心謀殺"! 證據確作!
想問問: 係咪香港法例, 唔會署罰佢地? 有冇人知以往啲賤貨加害bb嗰啲, 係咪最多譴反原地, 就了事?

大宅

Poor baby...

大宅

好心酸.... 點解可次咁無人性?佢唔配做人!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 過客 於 09-3-25 18:05 發表

希望 bb 個 mama 有上開 BK, 又睇到 lee 個 topic, 快 d 現身, 我地想幫你及 bb law 返個公平 & 公道

A~大家傷心之餘要冷靜呀~
未拉未判決案件,都唔可以公開,一入司法程序,就唔可以先公佈,否則疑點歸於被告,冷靜、冷靜呀~

大宅

黑心印傭涉毒奶餵少主

(星島日報 報道)繼印傭發狂咬傷藝人郭羨妮 之後,昨再揭發一名印尼 女傭疑為報復被辭退,涉嫌以漂白水開奶,餵飼僅九個月大女嬰,令女嬰嘔吐大作,高聲哭鬧,不肯再飲毒奶,母親大驚報警將女兒送院搶救,警方拘捕印傭,檢走殘餘毒奶及漂白水化驗。

天水圍 天耀邨昨發生印傭涉向少主「落毒」案,一名印傭被捕扣查。飲下毒奶的女嬰留醫,有專科醫生指出,腸胃經過漂白水侵蝕,可導致胃炎,亦會引致胃出血,嚴重可危及小生命。事件引起網民激烈反應,指責太殘忍,要求政府檢討法例,嚴懲重判向嬰兒「落毒」者。

飲下漂白水毒奶的女嬰姓柯,僅九個月大,被送院搶救後留醫,她與父母居住天水圍天耀邨一單位。被捕印傭約三十一歲,涉嫌危害他人身體而施行毒藥罪名,被警方通宵扣查。

消息稱,二十四歲的柯母以前從未聘過外傭,兩月前始透過中介公司聘獲該名印傭協助照顧初生女兒,惟表現未符合要求,僱主在一個月前通知印傭解約,疑有人不滿被開除,即將失業回鄉,遂暗中施行報復,並向毫無抵抗力的女嬰下手。

昨晨八時,柯母女在家,有人疑以漂白水開奶,餵給尚不會說話的女嬰,柯女即時嘔吐大作,據悉有人強逼她再飲,女嬰不肯,高聲嚎哭,柯母聞聲出視,赫見女兒不停嘔吐,漸陷半昏迷,大驚報警,將女兒送屯門醫院 搶救,尚幸女嬰經治療後清醒,目前留院觀察。

警方在現場調查,發覺柯女所飲的奶水有異味,嚴詞盤問下有人終承認不滿被辭退,用漂白水開奶給柯女飲用,警方拘捕該印傭,並檢走殘餘毒奶及一罐漂白水化驗,案件交由屯門警區偵緝探員跟進。

印傭向少主「落毒」駭人事件,有人在親子網上傾訴而被揭露,引起網民激烈反應,紛紛指責太殘忍,僅九個月大的稚女有何罪,要接受此酷刑?有網民要求政府檢討法例,嚴懲重判「落毒」者。

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典指出,有印傭誤以為在港工作很輕鬆,心理沒有足夠的訓練,令質素比預期差,一旦雙方有積怨,個別缺德印傭便會將怨恨發泄在無力反抗的少主身上。

羅稱,若發現外傭表現不如理想,或犯嚴重錯誤,不得不提前中止僱傭合約時,可以即時解約,同時僱主要盡量心平氣和,避免發生衝突。

外傭傷害少主事件並不罕見,前年三月初,一名三十三歲印傭在長沙灣僱主住所,扭斷四個半月大男嬰的四肢,罪成判監四年,殘酷虐嬰案轟動一時,其後印傭上訴獲改判兩年九個月。

http://hk.news.yahoo.com/article/090325/3/bcyx.html

伯爵府

希望bb冇事
而個殘人應該入去飲'被箱'

複式洋房

今朝news有啦!太過份!係hk坐監益佐佢!send佢返印尼坐,冇我們D$

大宅

強烈要求修例!

呢單嘢係因為僱主比左一個月通知, 印傭玩嘢搞BB做成嘅, 僱主好冇保障。
單新聞仲話僱主如擔心, 寧可賠$叫印傭早D走, 咁嘅賤人仲要早D賠$走, 咩法律嚟架? 完全冇保障僱主(及少主), 強烈要求修例!
本例子係鐵証!

別墅

勁同意呀! 咁多賤工人夠膽死做啲咁陰質既事就係因為佢哋睇死我哋香港政府政策對外傭既寬鬆及無能, 既無重刑, 更無死刑, 最多坐吓監出番嚟咪可以返家鄉囉!

至於我哋香港人因為兩公婆都要返工捱"雷"仔 (但係如果得其中一方打工, 物價高漲, 又負擔唔到) 迫住要請外傭幫手照顧孩子及打理家務, 點知倒頭來是"捉隻老鼠入米缸"! 悲哀的香港人!

{重有 ar, 唔好成日話佢地離鄉背井好淒涼 ar, 係佢地諗清諗楚先出國架, 唔係我地夾佢黎 Hk 架.}

侯爵府

醒目開學勳章

奇怪, 有bk 媽咪尋日朝已經知道有呢單野, 但係我今日睇報紙, 唔係份份都有出的. even 頭條係a1版, 但係都註明係凌晨1時版.......... 其他報紙law唔切料嗎??

呢單case就反映沒有試用期的問題啦, 下下賠錢俾佢走, 係咪個個家庭都負擔得起呢?? 因為10個工人有幾多個真係好呀??!! 咁野野都賠錢送佢走, 條數可能已經係個媽咪番工所賺到既錢就俾晒d 人渣啦!! 即刻送個瘟神走咁個b 去邊度即刻搵人湊呢?? 又唔駛錢嗎?? 講個d人就容易law, 要ling 呢d錢既人就唔係講咁易了!!

最好彩係亞b個亞媽當時係到咋, 若佢已番左工, 亞b嘔個工人都唔會理, 分分鐘仲繼續feed 亞b入埋佢tim呀, 到時亞b就仲大獲了, 我信佢做得出law. 真係不幸之中既萬幸了!! 天有眼!!

大宅

痴x線, 正x街, 個bb 咁細個俾漂白水開奶,
捉佢去打把啦~

睇完勁嬲, 我老公堅持唔肯請工人原來係啱既

大宅

醒目開學勳章

希望bb早日康復.
唉...好心痛.

別墅

我都申請緊啊.,. 真係幾驚...搞到宜家都想自己湊了!!!

別墅

好心痛,個bb同我個囡囡咁上下大....
有幾憤氣未去勞工處囉, 再唔係向大人埋手囉, 唔洗咁毒害bb呀
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好心痛, 個bb 好可憐, 希望佢會無事
不過果個mami 又係有疏忽, 一係就補一個月人工叫佢即走, , 否則唔應該比佢再掂bb d 野,, 個mami 仲要個工人餵bb , 佢真係大安旨意個工人仲會好好地服侍佢咩...

大宅

請到個好外傭,如同中六合彩一樣咁難,所以當年我寧願出多一倍價錢請個有經驗o既ee湊

子爵府

之前果單扭斷四肢坐兩年監, 天理何在, 佢坐兩年重生, 咁個bb呢, 影響係一生。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

首先希望BB快D無事出院啦.
另一方面真係好希望香港政府可以幫我地呢班僱主諗下,現時法例對僱主保障太少

複式洋房

呢單野一定要重判, 好彩個BB 唔飲. 間直係落殺人.... 坐十年都益咗佢!! 如果今次又判幾個月或1-2年, 要攪個示威

子爵府

環保接龍勳章

首頁
23456...7

尾頁

跳至