論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好恐怖, D 工人乜都做得出!

別墅

我地班政府高官都係一等庸官, 點會急市民所急, 修例去保障我地呢班外傭僱主?!?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

離哂大抱............

原帖由 過客 於 09-3-25 09:53 發表
剛剛收到一單消息, 元朗有個賤印用漂白水開奶比 bb 飲, bb 飲左後, 嘔奶及大 cry 不肯再飲, 之後僱主報警, 一睇之下, 原來成支奶用漂白水開奶, 仆街賤印, 由於僱主不滿佢表現, 早想炒她架啦, 但估唔到個賤印可以咁賤 ...

複式洋房

Agreed!!!
唔大意得,bb你嘎,如果佢對BB好,都唔駛炒啦!炒唔該俾佢再掂BB

原帖由 sakesakee 於 09-3-26 09:26 發表
好心痛, 個bb 好可憐, 希望佢會無事
不過果個mami 又係有疏忽, 一係就補一個月人工叫佢即走, , 否則唔應該比佢再掂bb d 野,, 個mami 仲要個工人餵bb , 佢真係大安旨意個工人仲會好好地服侍佢咩... ...

大宅

原帖由 mabma 於 09-3-26 09:43 發表
我地班政府高官都係一等庸官, 點會急市民所急, 修例去保障我地呢班外傭僱主?!?

其實班高官係咪都會用外傭既呢?!!希望佢哋都體驗下俾外庸玩既苦況,咁佢就會明,不過咁,佢哋人工鬼死咁高,全世界講緊減薪,佢哋仲諗緊加薪,果啲錢對佢哋嚟講濕濕碎,點似我哋小市民呀。

民房

既然決定要炒個印傭, 點解唔即刻叫佢走呢? 留一個計時炸彈係屋企.

大宅

個bb真係慘, 好彩佢唔肯飲咋! 呢d人有天收既, 不過作為僱主(尤甚仲要返緊工既), 有時真係無辦法時刻睇到實, 就算改法例都係好過無, 例係死既, 人係生既, 唯有自求多福, 對位姐姐好d, 互相尊重, 相信佢對bb都唔會點掛, 但係short既就唔敢包!
Mama: 天山雪蓮  BB: 何中b
[email protected]

複式洋房

我地做僱主既"為口奔馳"都想搵多少少錢幫頭家,好心你地d工人姐姐喇,自己都有亞媽生架,"苦心自問"喇,我相信我地每個僱主都唔會"浪費時間同金錢"因為請個陌生人返來屋企,我地都有好多顧慮,唔係玩玩吓,照顧bb係你地既工作,出糧比你係我地既責任,唔好彩炒你地都係有問題忍無可忍先至行到呢步,再請新工人亦要幾個月時間,唔等人用都唔駛請人幫手喇. 希望法官大人公正判刑....

大宅

咩人黎架, 痴線架 ,

複式洋房

WOR一定要重判, 好彩個BB 唔飲,要佢坐番十年都益咗佢!! 如果今次又判幾個月或1-2年, 咁就唔公平啦香港d 傭工係最貴,都冇心機做 ....不如唔好做啦 ....

我之前都請過2個印傭...都係好差又lazy,成日講大話,係大話精又成日跌咗個腦...什麼都唔記得,仲比我見到佢蛇王sleep冇照顧我個仔&用地拖洗臉盆仲有太多你都想唔到的錯誤.....現在都不敢再聘請印傭。

大宅

有BB真是博唔過 ,唉! 政府真是要正視這些問題. 再培訓局有咁多錢, 應該用這來再培訓在港/新來港的外僱, 外僱稅是誰交的????目的是什麼????都唔知佢地有無腦!!!!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

大宅

d 印印真係好衰....
個BB幾個月大咋...試下調返轉係佢自己個B丫...
用漂白水..死人架...

有咩得失你地呢D印印..都唔好攞條人命黎玩丫..

係啵..唔知佢係邊請呢個印印架呢...

民房

外傭真係信唔過. 我係之前幾個月請咗個菲傭. 表現一直唔好. 我地話吓佢, 叫佢改善吓. 點知佢唔忿氣, 日日係我貓貓飲既水度扭e地拖水落去. 結果我有兩隻貓就係咁搞到急性腎衰竭死, 兩隻貓好後生咋. 要我一個月睇住兩隻貓死.好難過同好自責. 佢仲成日屈我個仔, 話係佢整死啲貓. 好心痛. 後來我地炒咗佢. e家搵咗朋友媽咪幫手日托.
所以, 如非必要, 千其唔好請外傭. 佢地冇乜幾多個好心地架.

複式洋房

癡Q線, 即時解約要補幾多錢呀, 白白一個月糧....重要機票, 當地車費等等....我先前就係擔心, 所以好肉尺都即時解約先前個工人, 政府幫D市民諗下啦.

政府先前成日叫人生仔, 又唔諗下點樣阻嚇D傭工唔好做D傷害少主事件, 講真, 真係並不罕見, 好多只係冇上報紙咋....

請政府嚴正對待此次事件, 並對所有在港傭工發出通知....

"""羅稱,若發現外傭表現不如理想,或犯嚴重錯誤,不得不提前中止僱傭合約時,可以即時解約,同時僱主要盡量心平氣和,避免發生衝突。

外傭傷害少主事件並不罕見,前年三月初,一名三十三歲印傭在長沙灣僱主住所,扭斷四個半月大男嬰的四肢,罪成判監四年,殘酷虐嬰案轟動一時,其後印傭上訴獲改判兩年九個月。"""

大宅

原帖由 NatNet 於 09-3-26 09:56 發表
既然決定要炒個印傭, 點解唔即刻叫佢走呢? 留一個計時炸彈係屋企.

放個仇人係屋企,唔好傻啦!有人重坐緊月,屋企有媽。奶奶、同陪月,因為係孖B,留多個月,有多個人幫手洗吓野都好,點知最後其中一個阿B發現有搖晃症!
炒工人一定要立即走,唔好以為慳番幾千蚊,都係忍佢唔到先炒佢,可以忍多個月就下如忍夠兩年,否則為什麼要難委自己同屋企人!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

大宅

如果今次呢單野, 政府唔重判,
我地bk 媽咪應該發起大遊行抗議,
叫佢廢左個d不知所謂既保護外傭條例,
仲要罷用外傭, 咪等佢地以為黎香港做工人咁爽~
我地bb 唔係人咩...佢打得工就要有職業道德囉,
針唔拮到肉都唔知痛
上次扭斷四肢坐兩年, 呢次就飲漂白水啫, 下次咪丟bb 落街都夠膽死, 根本坐監仲益左佢地, 要政府養埋佢地有皇家飯食, 真係嬲到震~

大宅

有無人明白我地,其實心理好大壓力

成日話我地D媽咪呀!蝦D工人,
知唔知我地心理壓力好大的,
有時工人錯想話又怕她會對自己仔女不好,唔話又自己承受哂!不知幾辛苦。
若話不如炒了她,一了百了咩!一日未走,生命也受到威脅。到發生咩事,有無人同情下我地班媽咪呀!一係就話我地「有錢請工人,就係咁家啦!」
不是現在教養小朋友要那麼多開支,父母又駛乜咁辛苦!
試問愛錫仔女的媽咪誰不想自己一手一腳湊大小朋友呀!

大宅

而家做在職媽媽真係慘...唔做又唔得,做又唔放心返工

僱主聯會個羅生仲話"請工人要睇彩數" 甘即係點...係咪要問佢個時辰八字,夾下arm唔arm先丫
雖然我都好好彩,2個賓都係ok既,但係睇到呢d新聞真係"鄧"個bb唔抵...關佢咩事wor

洋房

我睇見呢單新聞覺得好恐怖...等我重諗住遲d生bb請工人揍...而家真係要三思...

複式洋房

一定要重判

首頁

尾頁

跳至