論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 ~小彤~ 於 09-3-26 11:11 發表
如果今次呢單野, 政府唔重判,
我地bk 媽咪應該發起大遊行抗議,
叫佢廢左個d不知所謂既保護外傭條例,
仲要罷用外傭, 咪等佢地以為黎香港做工人咁爽~
我地bb 唔係人咩...佢打得工就要有職業道德囉,
針唔拮到肉都唔 ...

Agreed !!! Totally Support !!!!

大宅

別墅

I agreed with you.....佢死一百次都唔夠. 恭喜你....
你嘅msg 上左報http://hk.news.yahoo.com/article/090325/4/bct5.html

原帖由 Muimuipig 於 09-3-25 20:18 發表
聽到覺得好難過,希望BB快啲無事。
真係唔喺人嚟,就算幾嬲都唔應該攪個BB,咁唔鍾意咪做囉,點解要咁樣害個BB,正賤精,死一百次都唔夠。
我地僱主要團結 ...

大宅

上返蘋果個網讀者意見, d人都唔係話個印傭點無良心, 而係集中話7個人住公屋仲請工人, 同埋咁cheap慳埋d錢唔即炒...

看來外間都係覺得個僱主係抵佢死...

大宅

新聞話 ...................甘即係我地一定要買佢地怕 , 俾錢俾錢再俾錢 , 如果唔係就後果自負 , 正苦啊 ~ ~ ~

選外傭靠運氣 僱主協會﹕寧賠償免顧忌
對於接連有印傭涉嫌傷害僱主,香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典強調,就算發生任何爭拗,主僕關係如何惡劣,都不應將情緒發泄在幼兒身上,若引致嬰兒健康或生命受威脅,更是不能接受,該會對此致以最嚴重的譴責。
羅軍典指出,揀選外傭時並無「必勝之法」,需講求運氣,若遇到不合拍的外傭,或覺得「教無可教」,僱主就應盡快結束合約。他說,僱主可選擇「早一個月通知」,但該外傭會有一段時間留在家中,若有老少需要與她獨處,或者有其他顧忌,當中便有危機。因此,他建議解僱外傭時,寧可給予一個月代通知金及機票,即時把對方送走。另外,按勞工法例,若發現僱員有嚴重錯失構成可即時解僱,即毋須給予任何補償

男爵府

原帖由 LONELYLAM 於 09-3-26 11:18 發表
成日話我地D媽咪呀!蝦D工人,
知唔知我地心理壓力好大的,
有時工人錯想話又怕她會對自己仔女不好,唔話又自己承受哂!不知幾辛苦。
若話不如炒了她,一了百了咩!一日未走,生命也受到威脅。到發生咩事,有無人同情下我地班媽咪呀!一 ...

好感人...真係講中曬...有苦只有外傭僱主知...
其他人只係得把口...我地都打工, 點會刻薄工人...但係d 工人就明知我地唔做無得...得吋進尺...有無人同情下我地班媽咪呀!
busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

複式洋房

講真一句香港d 法例一d 都唔保障我地呢班僱主.好似我剛剛請左個bun bun, 佢只係黎左2日, 我覺得佢做野好唔掂, 無手尾, 對bb一般, 講大話, 唔清潔. 所以我抄左佢, 但我都要補一個月. 我地做工, 做唔夠一個月, 老闆都係補7日. 所以真係外勞待遇好過我地年年有交稅的香港人.

洋房

Totally agreed, why is there so much protection to maids?

The law seems to give us a choice, either terminate her at once with 1 month salary or by 1 month notice. But in reality, the 1-month notice is meaningless, who dares to leave a "bomb" to take care of baby in this month? So conclusion - we have to terminate her with 1 month salary!! This is totally unfair to the employer and gives those "bin tai" maid thinks it's good, they can just come here for fun hoping the employer will fire her with 1 month extra pay!!! For us, we have to pay not only $$, but needs to go through finding another replacement, giving agency fee, visa fee etc!! What in fact is the HK Govt doing? What sort of protection does employer has? We are the taxpayers and these maids are trouble makers (of course some of them are good and really want to make $ for their family).

I am so angry because my maid also made my girl to hospital as she gave unboiled water to make milk for her. My baby got diahorrea 10 times a day and was dehydrated. She has to stay in hospital for 4 days because of her wrongdoings (she has done not only once already). Also she gave my other girl "boiled and hot" water in her school water bottles and my other girl's mouth got hurt when she drank the "hot boiling" water during recess!!!

When we ask the agent if we can fire her without one month inlieu, the agent said it's arguable and it's better to give a warning letter. For me, warning letter is just very similar to one month notice. To avoid any potential labour disputes, we have to give up and pay one month salary!! This is very very unfair to us as employer. The HK Govt should do something for us!!

寧賠償免顧忌
原帖由 熊貓仔媽媽 於 09-3-26 13:50 發表
講真一句香港d 法例一d 都唔保障我地呢班僱主.好似我剛剛請左個bun bun, 佢只係黎左2日, 我覺得佢做野好唔掂, 無手尾, 對bb一般, 講大話, 唔清潔. 所以我抄左佢, 但我都要補一個月. 我地做工, 做唔夠一個月, 老闆都 ...

大宅

講真一句香港d 法例一d 都唔保障我地呢班僱主.好似我剛剛請左個bun bun, 佢只係黎左2日, 我覺得佢做野好唔掂, 無手尾, 對bb一般, 講大話, 唔清潔. 所以我抄左佢, 但我都要補一個月. 我地做工, 做唔夠一個月, 老闆都 ...

No. Within the first month, 1 day's notice. Then after one month, 7 days notice.

大宅

support. totally agree. Government should do something to protect us (the employer) and revise law asap.

原帖由 momolies 於 09-3-26 11:03 發表
癡Q線, 即時解約要補幾多錢呀, 白白一個月糧....重要機票, 當地車費等等....我先前就係擔心, 所以好肉尺都即時解約先前個工人, 政府幫D市民諗下啦.

政府先前成日叫人生仔, 又唔諗下點樣阻嚇D傭 ...

複式洋房

最新消息 : 賤印用漂白水開奶

個BB女甘醒實好快無事出院!
個印傭實在太無人性啦,其實除左等天收外,政府亦應加強懲罰,嚴懲重判這些『害人精』,過往一直有D變態家傭將怨恨發泄在無力反抗的顧主家人身上。只是懲罰太輕無阻嚇作用,就像曾經一宗殘酷虐嬰案,扭斷四個半月大男嬰的四肢,都只係判兩年多,無天理!
假設換左受害BB係班高官D子子孫孫,你估又會點判?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我反而想多謝"過客"報呢件事出黎比bk媽咪知,亦令傳媒發現報導.

另祝bb女快快好返,工人重判.呢個工人心地太壞,一定要殺一儆百.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Alexquin 於 09-3-26 12:03 發表
I agreed with you.....佢死一百次都唔夠. 恭喜你....
你嘅msg 上左報http://hk.news.yahoo.com/article/090325/4/bct5.html

好多謝你話比我聽,希望經今次事件可引起政府及社會各界關注,對呢啲冇人性的外傭要嚴厲懲罰。
同埋希望BB快啲好番,身體健康

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

啲工人話加人工就加人工, 錢俾咗都算, 你俾返啲質素出嚟吖! 而家啲外傭一啲質素都冇, 連做家務都唔識, 錢我哋就要俾足, 唔係就俾人告, 但工人質素一啲都唔得, 我哋又可以點樣追究工人去賠償? 簡直係不平等條約! 對於工人質素, 有邊個為我哋僱主把關?

大宅

老實講, 又會有幾重判呀? 前幾年隻賤印"拎"斷bb4肢那個, 後黎都改判坐2年半? 佢坐完監, 咩又係鬆毛鬆翼! 最慘係bb, 咁就一世....

唉...今朝我隻賓又無啦啦鬧情緒, 我亞媽去到, 無咩同佢接觸, 臨走, 同佢交低聲, 佢竟然望牆, 唔理我亞媽...真係唔知又發咩小姐脾氣?

究竟香港政府幾時會諗諗立好啲法, 幫下有納稅的香港人? 例如: 我覺得最好將合約期改為一年. 因為有好多極品, 係呢個時侯都現晒型... 更可否, 而家好多工, 包括政府工, 都係一年合約啦, 如真係滿意, 先再續都未遲! 而且唔駛等啲極品成日"博"炒賺錢!

大宅

好媽媽勳章

呢d賤印, 終身監禁啦! 好采bb女醒目, 如果佢照飲咁點算, 佢地啲人變態, 唔做咪返鄉下, 點解要咁樣對付一個咩都唔識的小朋友.

禁止訪問

畀面勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

罰依 d 咁嘅賤人飲漂白水就啱啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

大家有無去"自由講場"果邊睇吓其他人有咩反應? 唔少人都認為係個僱主一家七口諗縮數, 駛得個工人好盡, 住得咁迫仲要請工人, 個工人做得辛苦僱主有責任, 唔好為咗慳少少錢害咗自己個女...

睇到我火爆, 真係好多人誤會我地d好無奈既僱主, 有個仲話"以為俾三二千蚊出嚟請個工人就好威..." 救命呀, 我地都好慘架.

唔該傳媒報導多d工人做埋d陰質野, 等正苦睇清楚, 邊個至係苦主.

係有無良僱主刻薄工人, 但係小朋友真係無辜架...:-( :-(

大宅

嗄?? 我屋企請左工人之後, 我覺得我短左幾年命! 學你話頭, 要出去搵食, 唔請又唔得! 我都好想唔駛反工自己湊! 我隻極品, 係我屋企成日數手指兼鬧情緒. 我亞媽成日去湊b,我一放工即標反屋企自己湊, 放假都係全程自己湊. 夜晚bb成日醒, 都係我自己睇. 佢每日訓足8小時以上, 我就得6-7小時. 我地兩公婆一星期只係度食4日晚餐, 佢只需要一星期煮4餐晚餐. 早餐都唔駛佢煮, 因為我兩公婆唔夠時間食, 都係反度公司先食即食麥皮...

佢做野又求其, 同佢講左, 都係一樣. 好多野要自己跟反, 甚至做反. 佢主要工作只係識得煮啲唔好味晚餐, 同洗啲洗完都唔乾淨嘅衫.

你話: 我有無克薄佢?

原帖由 KiuShaBB 於 09-3-26 16:41 發表
大家有無去"自由講場"果邊睇吓其他人有咩反應? 唔少人都認為係個僱主一家七口諗縮數, 駛得個工人好盡, 住得咁迫仲要請工人, 個工人做得辛苦僱主有責任, 唔好為咗慳少少錢害咗自己個女...

睇到我火爆, 真係好多人誤 ...

首頁

尾頁

跳至