自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知道申請小額錢債不能揾律師做代表,但申請程序繁複,如揾律師代草擬申索或答辯書,或其他文書處理等。這筆款項又可唔可以一併向被告人申索

後加..
又有冇人知 填寫申索書2時,
訟費係代表咩?
係咪代表以下E D
我見除了要 "交申索書費"外,好似仲要比"副本、核證、證據錄取、雜項費"等
我又唔知"副本、核證、證據錄取、雜項費" E堆費用要比幾多??
同埋聽人講可加埋你所付出的時間, 車費等的費用,
係咪要寫埋? 但我唔知自已要去幾多轉, 又點計?

子爵府

Kinkylaw 發表於 18-5-15 16:09
我知道申請小額錢債不能揾律師做代表,但申請程序繁複,如揾律師代草擬申索或答辯書,或其他文書處理等。這 ...

申請好簡單

中學程度已夠用,寫到。但如想他人代筆,無話唔可以,但官唔會批你呢筆錢要對方比。

男爵府

我知道申請小額錢債不能揾律師做代表,但申請程序繁複,如揾律師代草擬申索或答辯書,或其他文書處理等。這 ...

呢筆錢吾可以

大宅

早幾年申索上限只是5萬元,不知現在有冇加,所以請律師可能是得不償失。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

果堆文件係你自己負責搵出黎做supporting! 所以費用自付
放下自在

男爵府

好多時成功都拎唔返錢的。因為唔係法庭,d人都會拖得就拖。坦白講浪費時間又激氣。

寶石宮

2023年兔年勳章

168138 發表於 18-5-15 18:25
好多時成功都拎唔返錢的。因為唔係法庭,d人都會拖得就拖。坦白講浪費時間又激氣。
...

大宅

回覆 cattz288 的帖子

但我見到<<小額錢債審裁處費用規則>> 第338章B仲有 傳票及副本送逹 $33, 覆核申請書 $61..
E D要計埋落去嗎

以及我去BR 查冊"商業登記申請書", 可以加埋落去嗎

大宅

Kinkylaw 發表於 18-5-16 11:34

但我見到 第338章B仲有 傳票及副本送逹 $33, 覆核申請書 $61..

應該唔得,這些費用好似要你負責。

伯爵府

回覆樓主

真係車費同你搜證既錢,要有收據,太細碎到時都唔知判幾多啦!

每堂係排個幾月之後,唔次要上幾多堂嫁!

再衰d,如果個人唔上庭,就算判你贏都未必追到錢,佢夠無賴就得!你搵執達員去追,佢地都唔擔保追到錢,仲要另外洗筆錢!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

但我見到 第338章B仲有 傳票及副本送逹 $33, 覆核申請書 $61..

你講呢d可以當訟費, 如果你贏左, 個官可以會判對方賠埋訟費俾你, 未必全部賠哂, 可能賠1半訟費唔定, 要睇官點判, 仲有你每次去court的交通費, 請假人工都可以當訟費, 但最尾判幾多都要睇官

大宅

呢d 開支最好keep返單

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

168138 發表於 18-5-15 18:25
...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Supertalkative 發表於 18-5-16 13:43
真係車費同你搜證既錢,要有收據,太細碎到時都唔知判幾多啦!

每堂係排個幾月之後,唔次要上幾多堂嫁!

係!最老土係就算win左, 對方賴皮唔比錢一樣無用!
放下自在

大宅

陪月勳章

cattz288 發表於 18-5-16 14:05
係!最老土係就算win左, 對方賴皮唔比錢一樣無用!

如欠债人坐了監,小額錢債還有用嗎?

伯爵府

kittyeva 發表於 18-5-26 06:56
如欠债人坐了監,小額錢債還有用嗎?

應該沒有!佢都不能出庭!再說,就算你贏了都要當事人肯去法庭「還債」先得!

大宅

陪月勳章

Supertalkative 發表於 18-5-26 08:25
應該沒有!佢都不能出庭!再說,就算你贏了都要當事人肯去法庭「還債」先得!
...

如已坐監追不了$$?

伯爵府

kittyeva 發表於 18-5-26 08:47
如已坐監追不了$$?

好像有追索期,你再搵專業人士問!

但基本佢本人/代表要出庭!

但地址岩唔岩,佢本人收唔收到通知又另一回事!

佢上庭先有下文! 佢唔出庭/收唔到通知而判你贏左,你都只可以用個判決去獲得「追討欠債」既權利,唔代表你100%可以收返錢

首頁

尾頁

跳至