婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人身邊有朋友有, 存活率如何?

民房

朋友家姐3十幾歲發現. 08年過身了. 我估佢都E咗5-6年了. 過身時41-42歲

PS: 可能係家族关係. 佢大家姐十幾年前都係有哩个病. 但至今還是健在的~

別墅

會吾會係發現得早同遲既問題? 早D醫, 所以果個同健在?

原帖由 saiyin 於 09-3-26 11:11 發表
朋友家姐3十幾歲發現. 08年過身了. 我估佢都E咗5-6年了. 過身時41-42歲

PS: 可能係家族关係. 佢大家姐十幾年前都係有哩个病. 但至今還是健在的~

別墅

醫得其法, 存活率好高.

我個人應為, 私家一定好過政府, 如果好想活下來, 唔好計較貴, 睇張淑儀, 一定幫到你.

我知道, 而家醫 cancer 既藥已經好新好 effective. 你聽到成日都會有人因為breast cancer 過身, 一來可能發現時已經好遲, 基本上, 好易醫. 詳情我已 pm 你.

大宅

My fd's sister also had breast cancer 2 yrs ago. Now recovered, she c 張淑儀 too.

Add oil!

別墅

樓主

wong tt 係張淑儀 "徒弟"

我剛於1個月前找張淑儀做左手術, total $95,000 (連麻酸師, 醫院費) 住4日.

其實 wong tt 都係好好, 如果張淑儀係no.1, wong tt 都係 no. 2 嫁喇. 你搵佢做手術, 佢會即時將切出來的腫瘤去化驗, 看看是癌的特性, 毒唔毒, 才知要唔要接受化療, 如果要化療, 就會安排你見腫瘤科醫生, 佢地外科醫生一定要拍住 d 腫瘤科醫生. 如果經濟有問題, 唔可以 afford 化療費, 可以要求轉介去政府打. 但我唔知 d 藥會否跟足私家醫生既安排.

完成手術後多數都要電療, 咁樣係比較保險d, 如果係害爾蒙性的breast cancer, 就要食5年害爾蒙藥, 其實真係好多方法醫, 我已經 pm你, 我比左電話你. 如果你真係好想清楚d, 唔洗怕, 你打比我. 我係第一身醫緊

睇你講, 做手術先, 證明你的腫瘤都唔係太大. 如果太大會建議化左療先再做手術. 

祝你一切順利.

別墅

wng7666

我岩岩又send pm 比你,但好似有問題, 不如咁.你比你 email我.
我想比電話你添. 但唔方便響呢到 post.

伯爵府

有了如此重病, 是不幸. 但, 請你不要放棄, 盡力要向好方便想. 如果較早期發現, 真係好高機會醫好, 其實好多人都醫好咗.

生命不是在人的手.

我有個朋友由乳癌病發二年後死亡. 死時39. 她發現很遲, 可以話係未期. 留下二個兒女, 一讀小學, 一讀幼稚園.

另一個同事, 由乳癌病發到死亡約四年, 死時57. (唔知發現時是咩期數).

有一朋友, 由乳癌病發到現在約三年, 一切正常, 很健康.

現有二個同事同有乳癌二期, 在醫療中. 一個打四支化療針(政府), 一個打八支化療針(私家).

我爸早二年腸癌, 現擴散到肝, 現在甚麼醫療也沒做, 他好像平時一樣生活. 因為他信了耶穌, 心裏有平安, 明白到喜樂的心, 乃是良藥(聖經)的意思.

關於錢, 如果在政府醫, 應該唔係太貴, 好似我爸, 醫生建議用藥大約要$24000.

原帖由 wng7666 於 09-3-27 09:17 發表
我沒有收到你的PM?? 可否再SEND給我?

我的小朋友只有幾歲, 我真的不想咁快離開, 我之前有個親戚, 是BLOOD CANCER, 醫了很多錢, 最後仍是死了, 我不想增加我老公的負擔, 寧願留給小朋友讀書或老公退休之用。而加有 ...

別墅

bk 又壞喇.

我好想比電話你, 又唔想咁open響呢到 post. 你比email我啦.

我亦try send pm比你....

唔好灰心.乳癌易醫左好多好多.

別墅

其實我都剛開始返CHURCH, 最初知道有病, 好突然, 我去CHECK係諗住求安心, 從沒有想過會中招。所以想同大家講, 無端端有粒東西, 真係要CHECK下, 因為CANCER實在太COMMON

原帖由 lky3107 於 09-3-27 15:14 發表
有了如此重病, 是不幸. 但, 請你不要放棄, 盡力要向好方便想. 如果較早期發現, 真係好高機會醫好, 其實好多人都醫好咗.

生命不是在人的手.

我有個朋友由乳癌病發二年後死亡. 死時39. 她發現很遲, 可以話係未期. ...

別墅

MIFFYLAI

謝謝你的回應, 我等待你的電話。

原帖由 miffylai 於 09-3-27 15:21 發表
bk 又壞喇.

我好想比電話你, 又唔想咁open響呢到 post. 你比email我啦.

我亦try send pm比你....

唔好灰心.乳癌易醫左好多好多. ...

禁止訪問

別墅

如你找到氣功的課程資料可否PM給我? 我打算做完手術後都學它強身。

原帖由 EVA222 於 09-3-27 19:12 發表

上星期都摸到有粒,check完後話係水瘤,抽針後抽了水出來,粒東西摸下去消失了,報告話因抽不到乳腺組織,而水的成份就無惡性,三個月後要再照超聲波睇下有無變化,初時好擔心是,想通了如是的都要積極面對.
你要聽醫生指示 ...

別墅

MIFFYLAI,

我想再問你一些資料,但BK個PM FUNCTION好似壞壞地, 我的問題如下:

Sorry, 想問你多一樣野, 你說電療後可打三次針去加強療程, 可否告知我那針的名稱, 又該種針是你自己查得有得打定醫生告知你的呀? 同埋你說醫生講, 打了後, 日後若復發, 都會有得醫, 他是指原位復發有得醫定如果身體其他部位有CANCER CELL都有得醫呀?
謝謝你的解答及保寶的時間。
祝安康!

原帖由 miffylai 於 09-3-27 15:12 發表
wng7666

我岩岩又send pm 比你,但好似有問題, 不如咁.你比你 email我.
我想比電話你添. 但唔方便響呢到 post. ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我最近覺得胸裡面痛,但又無硬塊,會唔會都有機會係乳癌呀?
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

別墅

我聽人講如果痛, 係好過吾痛, 同埋如果有硬塊但痛都好些, CANCER通常係吾痛的, 但如果有硬塊吾痛都一定要去檢查, 我而加係冇痛, 但摸到好似粒波子咁大的硬塊, 總之要成日檢查有冇硬塊。

原帖由 bebu123 於 09-3-29 11:45 發表
我最近覺得胸裡面痛,但又無硬塊,會唔會都有機會係乳癌呀?

子爵府

唔好意思..我路過...想問問一些關如乳癌問題..
我唔知幾時開始發覺左邊有硬塊..大約有一個雞蛋咁大
話左俾媽咪知(因為佢有乳癌..我估佢會清楚d)
媽咪叫我睇醫生..醫生就寫紙我排期睇
排期時間2年..
2年後..睇醫生..醫生開頭話幫我做手術..又抽針.超聲波等等..
抽針結果係良性.但醫生講話..唔好100%信無事
後來..再去照..醫生又話關乳線問題..再睇定半年先..
半年後再照...
前幾日先照完..原來我左右邊都有...
姑娘話等下次覆診時睇報告
點知..過左兩三日後...
有位姑娘打俾我...話醫生要我四月尾睇報告...
我想問下....係咪要割?
因我好怕入院,照顧唔到兩個仔仔....
可否俾些意見我..謝謝

已刪除用户

別墅

咁我就吾SURE, 都係聽返黎, 但有硬塊最好都係睇醫生。

原帖由 叮妹 於 09-3-29 22:50 發表

都唔係咖,我朋友發覺有硬塊時都痛,但經已係第2期要切左個乳房再化療同電療...

別墅

你有冇保險, 如果有, 去睇私家啦, 吾好等, 講真, 如果排公立, 我諗我D CANCER期數會排到升左兩三級才醫倒我。

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-29 16:30 發表
唔好意思..我路過...想問問一些關如乳癌問題..
我唔知幾時開始發覺左邊有硬塊..大約有一個雞蛋咁大
話左俾媽咪知(因為佢有乳癌..我估佢會清楚d)
媽咪叫我睇醫生..醫生就寫紙我排期睇
排期時間2年..
2年後..睇醫生.. ...

首頁

尾頁

跳至