自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 18-5-19 23:46
青皮
青皮同陳皮功效唔同
中醫認為久服青皮會破氣

原來係咁

珍珠宮

tatanewmum 發表於 18-5-19 23:34
煲湯一般用紅。青皮蒸下魚ok.

好似某些病徵可以焗水飲,但呢樣唔太清楚,唔敢亂講。

謝謝

珍珠宮

回覆樓主:

咁黑, 似係青曬出來的

寶石宮

2023年兔年勳章

tatanewmum 發表於 18-5-19 18:00
鐵黑色,沒有帶紅色。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Adayung 發表於 18-5-19 23:37
新會都有青皮,青皮不能做陳皮,功效不一樣。
新會柑桔係用青皮我係新會人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Adayung 發表於 18-5-19 23:37
新會都有青皮,青皮不能做陳皮,功效不一樣。
正宗新會陳皮係用青皮.....曬乾

珊瑚宮

小星星1 發表於 18-5-19 19:20

我之前問過你?點解又係你?
係呀,同事問題,用青皮

珊瑚宮

小星星1 發表於 18-5-19 19:19
即係好唔好?煲湯 ok ?
OK

珍珠宮

回覆樓主:

話時話,幾時係當造?我今年想試正自己曬~

大宅

20150618bb 發表於 18-5-23 11:38

我朋友都係新會人,但佢話大紅最靚喎! 睇來新會各處鄉下有唔同講法!!

男爵府

小星星1 發表於 18-5-19 18:31
我見 Daydaycook 話功效比紅更去濕

中醫話,一定買紅皮。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

20150618bb 發表於 18-5-23 11:38
好老實

我媽係新會人, 我其中一個阿姨以前有田種柑, 由我婆或再早已經只曬紅皮不曬青.

到今時今日我姨無再種柑, 但鄉下其他阿姨或舅母, 同樣只曬紅皮不曬青, 曬好之後拎黎香港畀我地.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Ahlite 發表於 18-5-23 12:15
我朋友都係新會人,但佢話大紅最靚喎! 睇來新會各處鄉下有唔同講法!!
我都好奇怪, 我姨有田種柑, 我由細到大都只知 "只曬紅皮不曬青".

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

Ahlite 發表於 18-5-23 12:15

我睇的中醫話,靚紅皮大陸都少,但紅皮先功效好。
佢話香港果欄為做生意,硬推青皮叫人晒,好多人唔識分就信,根本浪費心機。
其實青皮功效和紅皮差好遠,青皮煮餸粗用 ok ,但冇乜藥用價值,不建議用,更無謂浪費心機自己晒。

珊瑚宮

miriam 發表於 18-5-23 12:20
好老實

我媽係新會人, 我其中一個阿姨以前有田種柑, 由我婆或再早已經只曬紅皮不曬青.
各師各法..............喇

王國長老

Cara2006 發表於 18-5-23 12:25
我睇的中醫話,靚紅皮大陸都少,但紅皮先功效好。
佢話香港果欄為做生意,硬推青皮叫人晒,好多人唔識分就 ...
就係我姨種柑更加知係用紅皮唔用青皮.

男爵府

好老實

陳皮的藥性,是中醫學問,普通人好多唔識。
中醫有話,紅皮能做有藥用價值的陳皮。
用青皮,根本 " 藥性,藥效 " 不同。
佢地唔信,自己 google 一下就知。

珊瑚宮

好老實

只比紅皮你呀??你有時間番去賣地方問下先,有價格分別

男爵府

miriam 發表於 18-5-23 12:29
就係我姨種柑更加知係用紅皮唔用青皮.

王國長老

Cara2006 發表於 18-5-23 12:30
陳皮的藥性,是中醫學問,普通人好多唔識。
中醫有話,紅皮能做有藥用價值的陳皮。
用青皮,根本 " 藥性, ...
我已過世既姑丈係中醫, 佢畀我媽既係 "紅皮陳皮", 估計百年歷史, 如非大病我媽都唔會拎出黎.

首頁

尾頁

跳至