懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔岩岩6日人仔,出院個時(5日人仔)就2.83kg。今日每餐都係食得30ml,岩岩2:30個餐仲要嘔奶(emoji)(emoji)‍♀️。每隔4個鐘一餐,一日6餐。

想問正常嗎?本來係醫院出來個時姑娘話食到90ml,但係佢最多個餐都係食到75ml,仲要餵左差不多一個鐘(emoji)。

珍珠宮

回覆樓主:

初生bb胃仔好細,少食多餐先啱,唔好質bb食太多,個胃仔裝唔到自然嘔返出黎
記得掃完風都唔好咁快放低,因為初生b腸胃未發育好係好易嘔奶,我會掃完風都抱多陣先放低bb

初生bb一般都有黃疸所以掛住瞓,姑娘就教人奶b瞓2個鐘一定要整醒bb起身食奶、奶粉b唔清楚但唔會得幾日大就隔四個鐘咁耐一餐

網上資料......
其實我們的初生寶寶〈新生兒〉的胃容量,第一天約5-7毫升,第三天約為22-27毫升,第十天約60-81毫升,健康足月的新生兒在頭24小時的熱量需求,主要是由體內肝醣及脂肪來提供。除非在低體溫等等特殊情況,才會有額外的能量需求。

此外,新生兒的胃容量與出生體重有關,若新手媽咪及爸爸甚至臨床醫護人員對於新生兒胃容量不了解,可能會導致不必要的額外補充,所以,不要以為餵得愈多,時間拉得越長越好,因為餵食太多會造成寶寶溢、吐奶甚至嗆奶的危險!

複式洋房

amiaries41 發表於 18-5-19 21:49
我仔岩岩6日人仔,出院個時(5日人仔)就2.83kg。今日每餐都係食得30ml,岩岩2:30個餐仲要嘔奶(emoji)(emoji) ...

要小心留意住啊!我建議你打去健康院問下,因為我都有類似經驗,果時仔仔出世回家後本身都正常,但有晚突然一教訓天光 叫都唔起身食奶,好彩咁岩第二日要去健康院,之後磅重姑娘話磅數輕得太多,就即刻寫紙叫我地帶佢去醫院,入到醫院其實係好輕微既黃 未到要照燈既度數,但因為跌左磅所以住左三日院 日日都要抽血,心痛死,然後順便照左一次燈。觀察完幾日無事先唔洗再翻醫院,之後佢又正常食翻奶啦

伯爵府

我仔岩岩6日人仔,出院個時(5日人仔)就2.83kg。今日每餐都係食得30ml,岩岩2:30個餐仲要嘔奶(emoji)(emoji) ...

每個bb唔一樣嘅,主要營養方面跟的上

別墅

bb肚餓個陣 我會開多啲比佢 睇佢食到幾多 你可以上網搵體重計奶量 睇下依加bb依個體重應該食幾多。奶粉就4小時1次 如果佢掛住訓 我會試下叫醒佢 如果佢都係繼續訓 我就由佢訓 到佢喊先喂 初生bb都可能因為黃疸掛住訓 所以五洗太緊張 有得食有得柯 濕片足夠就得。加油呀!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

要睇BB實際情況,每次飲完奶都要掃風,BB胃淺,掃完風就抱多一陣,每餐奶量少D,少食多餐。

珍珠宮

回覆樓主

幾日人仔多數都係訓覺時間多。如果仲未退黃,要定時餵佢啊。

大宅

回覆樓主

初生嬰兒個胃得車厘子咁大,而且每個嬰兒都有少少分別,可能你個B胃口特別細,夾硬餵咪嘔奶囉

男爵府

回覆樓主

如果佢一日飲6餐,一餐飲得一安,就有d問題,bb會開始愈來愈黃,一定要飲奶先退到黃。
如果佢飲到75ml,用一個鐘飲一餐唔出奇,但如果佢飲得少,就試下唔好隔4個鐘咁耐先餵。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

初生bb一定要2-3小時俾佢食一次吖,仲有就係要留意佢既大小便次數

男爵府

你睇下BB黃唔黃?有冇記低BB大小便次數?如果覺得唔妥要帶去健康院/睇醫生

大宅

回覆樓主

多謝大家。今日去左健康院,d黃都ok,俾出院個時低左tim。磅數就差不多,都係2.836,不過姑娘話因爲可能仲收緊水。今日食得好好多,幾餐都有70ml,同埋會扭要奶。

水晶宮

回覆樓主

頭一個月我比3個鐘我一餐。訓左會叫醒佢飲。
出院我覺得standard係話90ml
不過唔係果個bb都得。
我大孖90ml得細孖60ml

首頁

尾頁

跳至