婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我3年前同老公結左婚
明天佢哥哥結婚~我同老公要補返"針"茶俾佢同大嫂?
我奶奶話叫我地2公婆"針"返茶俾佢地
我心諗:佢地遲我3年結婚..why要針?又唔係我入門

男爵府

啊?咁你結婚果時有冇斟茶俾你大伯?有的話,應該都唔需要呀,同埋聽日佢結婚,應該係佢老婆斟,個主角係佢呀,點會要你斟,好奇怪.

複式洋房

係GA~ 我都係遲入門過C6個弟婦~

因為我同佢個大6弟婦唔o岩~

果時我媽同我講叫我問下99要唔要我針茶~

媽話有2個方式:
1. 大家都唔好針(不過就一定要針比佢細佬ga la~ 因為係叔仔)
2. 大6弟婦針左比我先叫聲我"呀嫂"我先針返比佢飲~

好在99話唔好針~ 咁就大家唔使做戲~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

當日我結婚,,佢哥單身..係冇"針茶"
但都諗唔明why要針茶俾佢地2個囉.
我唔係主角呀
佢唔係酒樓針茶..是針茶俾老卻奶奶果時補針返俾佢wo~

複式洋房

原帖由 Bee女 於 09-3-26 16:21 發表
當日我結婚,,佢哥單身..係冇"針茶"
但都諗唔明why要針茶俾佢地2個囉.
我唔係主角呀
佢唔係酒樓針茶..是針茶俾老卻奶奶果時補針返俾佢wo~ ...

其實當日佢單唔單身都好~ 你都要針比"大伯"的

伯爵府

你同99講囉, ok, 照針茶, 跟住問下99大嫂會否俾金器你囉.

男爵府

其實個時你結婚,就算你老公大佬未結婚.你都應該要斟茶俾佢架wor!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

原帖由 123!@# 於 09-3-26 16:24 發表
你同99講囉, ok, 照針茶, 跟住問下99大嫂會否俾金器你囉.

妳針茶比佢係咪有利事同金器收

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有利事收就一定
金器 你地會唔會諗多左???

伯爵府

如果你同男家既人關係係ok既, 我覺得無所謂啦, 最緊要大家開開心心辦喜事.
同埋都有封 "利是仔"呀, 都ok既.

男爵府

但係如果你結婚果時已經斟左, 依家又要斟俾佢地, 又好似怪怪地..

不過都係睇你99, 佢要你斟的話, 都要斟的, 費事結婚果時因為呢d野搞到大家唔開心.

男爵府

6 年前我未婚, 我堂大佬結婚,婚後阿嫂來我家拜祖先都有針茶比我

男爵府

各處鄉村各處例....

就算真係要"針", 都要一陣既事, 10零秒....

除非要妳比金器,利是佢地啦,你唔忿氣....

唔係既話....咪由佢囉.....

大宅

你個case甘似我既

我結婚個陣都大伯都未婚既, 我同c6都有斟茶, 不過3年先, 大伯結婚, 我99叫我斟茶俾大嫂, 不過佢唔駛斟俾我. 仲要係新娘入門個朝先同我講.

我問c6要唔要, 我99講唔要, 我就問, 而家係唔係我係大伯2奶. 斟就一起斟. 99死都唔俾我c6斟, 甘我就同我62講, 我62就講唔駛啦. 明知死99恰我之麻. 我係企硬, 99都冇我計

原帖由 Bee女 於 09-3-26 16:09 發表
我3年前同老公結左婚
明天佢哥哥結婚~我同老公要補返"針"茶俾佢同大嫂?
我奶奶話叫我地2公婆"針"返茶俾佢地
我心諗:佢地遲我3年結婚..why要針?又唔係我入門 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

針茶冇所謂~係覺得好怪者mouth:

大宅

我c6表哥前幾日結婚,佢地兩個係屋企針茶俾一班長輩之後,跟著落去酒樓食午飯,奶奶話表哥一陣會針茶俾我地,咁我話點解呀,佢最大喎,我奶奶話唔關大唔大個你事,係佢地今日o既大日子,佢地一定要針茶俾一班兄弟姊妹,表嫂入門,要同你地針茶當打招呼,就係咁啦!!

大宅

我補充,樓主你已經入門,而你呀嫂遲你入門,正常係應該佢針茶俾你,而唔係你針茶俾佢,我大嫂都係遲我入門,佢兩公婆都要針茶俾我地,不過呢係企係度針茶俾我地,當係佢今日入門,黎到呢個家庭,打個招呼!!

大宅

新娘、新郎坐低等人針茶比佢地,真係好怪 ...... 真係各處鄉村各處例 ......

男爵府

其實如果你唔係太討厭大伯同未來大嫂
咪做場戲斟杯茶佢飲囉
不過企係度斟好啦
同輩唔洗跪~
唔好搞到大伯大嫂覺得佢地結婚你咁唔俾面
好似唔鍾意佢地咁~

男爵府

我老公無大佬, only 一個細妹
我結婚時, 我都有斟茶比佢飲
不過就大家都係企向度囉

我覺得大家開心, 做左又唔會少"忽"肉