自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上年尾照左心臟ct,報告心血管無塞,但我仍然心口唔舒服,
請問照左心臟ct是否已代表心臟原全無問題呢?
本人瞓教要用兩個枕頭先得,上樓梯斜路會氣喘,成日覺好倦,下壓90幾,上壓120,130,140都有,
記得上次照ct前食左減慢心跳藥,其實感覺幾好,覺得個心跳平均左,

真係唔知點算。請問有無人都係咁情況。

寶石宮

2023年兔年勳章

峰仔媽咪 發表於 18-5-25 09:34
本 ...

醫生有什麼建議? 保重

子爵府

本 ...

有無做過spect ct?

侯爵府

本 ...

照下超聲波丫,有時有D心臟血管問題,要有經驗E生先睇到
我之前系政府E院,比班初級E生斷錯症
後來好彩遇到了教授級E生,臨床經驗一睇就知我咩事,度過一劫

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問醫生再做其他檢查, 血管無塞唔代表無其他問題

伯爵府

回覆樓主:

咁平日心跳幾多?

男爵府

心瓣有問題都有呢d症狀,再睇吓醫生

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 峰仔醫生睇完報告冇講你咩事咩?

你情況基本上同我一樣, 醫生話我係心律不正, 前幾年佢係比一隻葯我要日日食, 但我覺得冇咩用, 有時唔係太辛苦我都唔想食, 後來生活輕鬆左d發覺少左發病喎, 之後同醫生講返, 佢就開過隻有需要時先食嘅葯比我.

我自己經驗係"心情"係最影響病情嘅

我年年都照ct 嘅, 次次都話冇咩事...冇變差到...咁就keep住d葯...keep住年檢囉

男爵府

我係廣華醫院俾錢照,照完由聯合覆診嘅醫生講報告內容,
報告話無心臟血管塞,只係照到肝位置有一個點嘅陰影,所以cut左我運動心臟測試排期,
排照個肝ct,但問題我真係覺得唔係幾舒服,有時針刺感覺,條氣會喘到鎖骨位一排,好似車住咁,最唔夠氣時,係食嘢時條氣都唔夠,要大口吸氣。心跳70幾,80幾,

大宅

峰仔媽咪 發表於 18-5-25 11:48
我係廣華醫院俾錢照,照完由聯合覆診嘅醫生講報告內容,
報告話無心臟血管塞,只係照到肝位置有一個點嘅陰 ...

有冇檢血色素?

男爵府

本身有缺鐵貧血,有鐵丸加胃藥,最差試過8度
食左鐵丸高番到10度,但好反覆。

首頁

尾頁

跳至