自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

食到有異常苦味的瓜類要小心!
食物安全中心表示,曾收到市民投訴南瓜有異常的苦味,擔心是農藥所致。
中心解釋,南瓜的苦味來自其天然葫蘆素,葫蘆瓜科植物例如南瓜、青瓜、翠玉瓜、絲瓜等均可釋放天然苦味物質─葫蘆素來避免被蟲吃掉。一般而言,分量極微,苦味一般不會被察覺,但遇上如:溫度過高、澆水不足、土壤貧瘠、蟲害等,這些瓜便會產生較多葫蘆素,造成較強的苦味。
雖然是一種天然保護機制,但攝入過量可引起胃痛、嘔吐及腹瀉,所以吃到異常的苦味還是別繼續吃比較好。

https://topick.hket.com/article/2066476/%E5%8D%97%E7%93%9C%E7%82%BA%E4%BD%95%E5%B8%B6%E8%8B%A6%E5%91%B3%EF%BC%9F%E3%80%80%E5%A4%A9%E7%84%B6%E8%91%AB%E8%98%86%E7%B4%A0%E4%BD%9C%E6%80%AA

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝提醒。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

子爵府

親子王國15週年勳章

謝謝

珍珠宮

回覆樓主

原來是這樣!
前排吃到苦的絲瓜,新界菜檔買的。
當時估計是種植的時候缺水所致。

珊瑚宮

畀面勳章

平平常常 發表於 18-5-27 21:54
原來是這樣!

應該係。

珍珠宮

回覆樓主

Thx for sharing

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Thx for sharing

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

回覆樓主

謝謝
前面是絕路~希望在轉角

男爵府

平平常常 發表於 18-5-27 21:54
原來是這樣!

我又係前幾日食到好苦既絲瓜,仲以為農藥過多,嚇到我倒曬碟餸

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

我都以為係農藥
另外三色椒我都食過有苦味的

寶石宮

2023年兔年勳章

小可愛11 發表於 18-5-27 15:47
食物安全中心表示,曾收到市民投訴南瓜有異常的苦味,擔心是農藥所致。
中心 ...

謝謝提醒

珍珠宮

中心 ...

長知識

子爵府

中心 ...

之前食過苦的翠玉瓜

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

babywater 發表於 18-5-28 07:06
之前食過苦的翠玉瓜

我都食過...唔想再食

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝提醒

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

琴晚食翠玉瓜又係超苦,直頭係苦瓜黎

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來係咁,我真係食過苦既絲瓜,仲以為又係我味覺有問題
感激遇上你~

珍珠宮

runningma 發表於 18-5-27 23:03
我又係前幾日食到好苦既絲瓜,仲以為農藥過多,嚇到我倒曬碟餸

前兩天看到報導香港水塘乾旱見底,我才想起應該是今年雨水少,農夫種植時容易淋水不足。

以前有種過菜的人告訴我,種菜時淋水不足,菜會有苦味。

首頁

尾頁

跳至