論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨日問旅行社, 如果4月2號機就要係jarkata逗留一晚, 唔知有無問題呢. 因為嗰日無直航.

男爵府

當然無問題. 其實僱主係唔需要提供內陸機票.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 kittyang 於 09-3-27 12:24 發表
昨日問旅行社, 如果4月2號機就要係jarkata逗留一晚, 唔知有無問題呢. 因為嗰日無直航.

無問題....因為僱主責任係送工人番原居地, 若果唔係直航, 咁比多$100-200工人, 等佢自己搭車or搭船番屋企就可以.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

菲傭住Davao City,應該買Manila定係Davao既機票?

我之前炒菲傭,佢住Davao City.我以為買馬尼拉既機票就得,但問過兩間僱傭公司,佢地都話我要買機票,送佢去Davao既國際機場.至於港幣100元,是用作香港(去機場)的交通津貼.究竟是否如此?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 琬晴B 於 09-3-27 13:48 發表
我之前炒菲傭,佢住Davao City.我以為買馬尼拉既機票就得,但問過兩間僱傭公司,佢地都話我要買機票,送佢去Davao既國際機場.至於港幣100元,是用作香港(去機場)的交通津貼.究竟是否如此?

...

當然唔係啦, 你只需要買馬尼拉機票比工人, 補多$100-200比佢再搭車/船番佢屋企就可以, 你問個2間agent跟本就講大話.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

2heiBBmama,

謝謝回應!!!

但我有點疑惑,如果是這樣,為什麼大部分印尼工人要買機票去泗水,而不是耶加達??(因為去耶加達應該比較便宜)

琬晴B

原帖由 2heiBBmama 於 09-3-27 22:13 發表

當然唔係啦, 你只需要買馬尼拉機票比工人, 補多$100-200比佢再搭車/船番佢屋企就可以, 你問個2間agent跟本就講大話.....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原帖由 琬晴B 於 09-3-30 14:06 發表
2heiBBmama,

謝謝回應!!!

但我有點疑惑,如果是這樣,為什麼大部分印尼工人要買機票去泗水,而不是耶加達??(因為去耶加達應該比較便宜)

琬晴B

...

正常黎講係睇番個工人既原居地係邊,佢係泗水咪買泗水囉,因泗水都有好多地方,要睇個工人住既係屬於泗水定耶加達,我對上個工人都係屬於泗水既地方,我都想可以買耶加達,機票價錢真係平好多架

男爵府

2heiBBmama,

我個工人話如果返印尼要買去到三寶壟機票呀 !
咁係唔係我只要買香港去耶加達的機票再加 $100-$200比佢返屋企就得啦 ! 因為耶加達去三寶壟內陸機票要成$500-600, 未計由三寶壟再去到佢屋企門口的費用呀 !

我工人話由耶加達去三寶壟坐車要成9個鐘, 再由三寶壟返佢屋企要幾個鐘 ! 總計由香港返到佢屋企要成日幾呀 !

其實簡單D只要去到印尼隨便一個機場再加$100-$200車費便OK啦 !

首頁

尾頁

跳至