自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,點解隻腳有水流出嚟?隻腳腫咗幾日好痕用手拗損咗,點解損左無血流出,而隔左幾個小時後有水在沒有拗損既地方流出?到現在已超個24小時重未停。
求解唔該。

侯爵府

回覆樓主:

我諗就算呢度有jm答到,出水的話都應該要睇醫生,聽醫生講先係最重要

珍珠宮

BB教室 發表於 18-5-29 04:10
如題,點解隻腳有水流出嚟?隻腳腫咗幾日好痕用手拗損咗,點解損左無血流出,而隔左幾個小時後有水在沒有拗 ...

快啲睇醫生,上次我老公隻腳都係咁,好彩睇醫生睇得早心,否則腳都無

男爵府

回覆樓主:

腳流水咁恐怖
R損左嘅流少少定不停咁流?
我個仔之前腳後面果度濕疹R到損晒,都係不停洗d水出黎,喺學校老師幫佢墊完一次又一次紗布,我帶佢睇醫生果5分鐘路程都濕晒成塊紗布。
不過你都係快d睇醫生好。

男爵府

回覆樓主:

睇醫生最安全

子爵府

回覆樓主

睇醫生吧
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珊瑚宮

畀面勳章

smiletigger 發表於 18-5-29 05:51
我諗就算呢度有jm答到,出水的話都應該要睇醫生,聽醫生講先係最重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如題,點解隻腳有水流出嚟?隻腳腫咗幾日好痕用手拗損咗,點解損左無血流出,而隔左幾個小時後有水在沒有拗 ...

網上見到:為何傷口會出水? 

那是組織液,在淋巴線和微血管中流動破皮後會從淋巴線和微血管流出,直到血小板修復好傷口就會停止長痛不如短痛傷口不要包紮,給它透氣,就不會出水保持乾燥,比較快結疤傷口一定要上藥,碘酒藥膏都可以 

◎擦傷 擦傷是最常見的外傷之一。 

每個人都有擦傷的經驗,如果是淺層擦傷,大概7~10天就會好了。一但有了擦傷,一開始的傷口處理是最重要的。 

1. 清洗傷口:一個不乾淨的傷口容易發炎,所以剛受傷時就算忍痛也要把傷口清洗乾淨 。 

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

應該係淋巴。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

續。。。

2. 消毒傷口:優碘是很好的消毒劑,殺菌力夠強又不會對皮膚太刺激;如果一開始時傷口清洗的夠乾淨,則只要用優碘輕輕擦過就好了。

3. 包紮傷口:淺層的傷口不包紮 ,讓傷口保持乾淨會比較快好,但是如果傷口可能會因為沒有包紮而會弄髒的話,還是要暫時包起來會比較好;例如,衣服會碰到傷口、在灰塵較多的地方。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

leng1999 發表於 18-5-29 06:51
續。。。

2. 消毒傷口:優碘是很好的消毒劑,殺菌力夠強又不會對皮膚太刺激;如果一開始時傷口清洗的夠乾 ...

謝提醒

侯爵府

loklok286 發表於 18-5-29 05:57
快啲睇醫生,上次我老公隻腳都係咁,好彩睇醫生睇得早心,否則腳都無

請問係乜事?

大宅

Poo得好勳章

咁嚴重真係要睇睇醫生

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

拿拿聲睇醫生吧

水晶宮

回覆樓主

See doctor la , 記得上來報平安呀

寶石宮

2023年兔年勳章

leng1999 發表於 18-5-29 06:49
網上見到:為何傷口會出水? 

那是組織液,在淋巴線和微血管中流動破皮後會從淋巴線和微血管流出,直到血 ...

謝謝提醒

寶石宮

2023年兔年勳章

睇醫生安心啲

首頁

尾頁

跳至