自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我想請教各位有青少年嘅女兒,我遇到了困難了,唔識要點樣去處理!
我個囡今年讀中1,岩岩發現佢同一個讀中3男仔拍拖,我個人唔接受!因為太細個!我老公更加反對,我叫左我老公要冷靜,唔好鬧佢!我驚越鬧越差!但我自己都唔知應該點去處理,所以求救各位!我先係度感謝各位!

伯爵府

我比較開明, 我係接受到我女中學拍拖的, 我女小六, 佢已經問咗我幾時可以拍拖. 我的回覆係, 拍拖唔緊要, 但我要見相, 至少知個男仔咩樣先, 第二係學業成績唔可以跌, 如果佢有本事拍拖拍到成績進步, 我好支持添. 但係如果成績持續退步, 就唔好怪我棒打鴛鴦了.

我諗樓主第一步唔好怪責個女, 你有任何反對聲音, 佢就咩都唔會再同你講, 你可以同佢立一啲規定, 唔可以點點點. 如果佢肯遵守, 咪觀察住一段時間先囉, 可能唔拍得幾耐呢.

侯爵府

chanwendy 發表於 18-5-29 15:14
我比較開明, 我係接受到我女中學拍拖的, 我女小六, 佢已經問咗我幾時可以拍拖. 我的回覆係, 拍拖唔緊要, ...

你嘅意見相當受用,我好感謝你!真係好感謝!我老公反應好大!我就驚佢見到個囡會驚佢,搞到大家關係越來越差!謝謝你開解我!

珍珠宮

回覆樓主

我覺得佢要拍都阻止唔到!唯有大家傾下,例如:妳要見下個男仔,又定一個時間要回到家,又一定要學業唔可以退步等等!起碼第日有咩野,個女都會同妳商量

子爵府

回覆樓主

千祈吾好鬧,一陣反叛仲衰,放假行街食飯冇所謂,一定要如實報告行蹤,呢D通常好快散

翡翠宮

畀面勳章

唔好一味反對,唔係將來有事都唔會同你講。Puppy love一般唔會玩好耐,如果佢拍拖唔會影響學業,我唔會反對。

有冇教佢性教育?得閒講少少,教識佢保護自己。我成日同呀女講,拍拖對象唔一定係結婚對象,拍多幾次拖,先會知道咩人適合自己,為免將來後悔,所以千奇唔好一拍拖就奮不顧身,完全冇哂自己。

wynnehung    發表於 18-5-29 15:46
日日是好日

侯爵府

回覆樓主

好彩有你地開解我,其實我個心都好亂下!

珍珠宮

chanwendy 發表於 18-5-29 15:14
我比較開明, 我係接受到我女中學拍拖的, 我女小六, 佢已經問咗我幾時可以拍拖. 我的回覆係, 拍拖唔緊要, ...
同意呀,所以樓主,或者先用開明態度令阿女知道你接受嘅,但又吳放心佢,例如同女講,出面食飯貴,不如一齊返黎屋但食啦,而且又健康啲,咁都可以順手睇清楚個男係咩人

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

係好難接受, 始終父母心中佢地永遠都好細, 鬧真係冇咩用, 試下代入你係女女既角色, 可能你會明白d, 較易接受d, 好好監察住女女, 有問題就提點佢, 同埋要女女承諾唔可以影響學業, 否則冇得傾.....

珍珠宮

athruzala 發表於 18-5-29 15:20
你嘅意見相當受用,我好感謝你!真係好感謝!我老公反應好大!我就驚佢見到個囡會驚佢,搞到大家關係越來 ...
話時話啦,你老公反應咁大,查實佢覺得阿女幾大先比拍拖呢

侯爵府

回覆樓主

好的,聽左你意見,我依家個心無甘慌!謝謝各位!

侯爵府

回覆樓主:

如果個男仔讀書叻,有機會令你個女發讀書呢

侯爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-29 15:35
話時話啦,你老公反應咁大,查實佢覺得阿女幾大先比拍拖呢

可能要到出左社會做野,但佢想法唔實際!

琥珀宮

用朋友的身份,去了解件事

子爵府

athruzala 發表於 18-5-29 14:46
我想請教各位有青少年嘅女兒,我遇到了困難了,唔識要點樣去處理!
我個囡今年讀中1,岩岩發現佢同一個讀中 ...

應該要同個女多傾男友,有機會要認識佢男友,仲要佢地知咩叫衰11

珍珠宮

環保接龍勳章

athruzala 發表於 18-5-29 14:46
我個囡今年讀中1,岩岩發現佢同一個讀中 ...

一定唔好鬧! 關心下問下講男仔點樣架? 令唔令仔?有幾高? 好似朋友/同學咁問法, 而唔係阿媽教女咁盤問!!

等佢知你唔反對, 可以交心, 慢慢就會多D講下個男仔D野比你知!! 到時先見招拆招。

總之要做戀愛顧問, 唔好試圖棒打鴛鴦, 只會咩料都索唔到。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

athruzala 發表於 18-5-29 15:44
可能要到出左社會做野,但佢想法唔實際!
你老公想法同我父母一樣不設實際,非常果隻呀

我妹聽曬父母話,出黎做野先開始,但佢發覺,同事們係女人多,男人全部都已婚,所以妹覺得比父母呃左,出黎做野根本識吳到,到舊同學聚會,眼見大家啲另一半都係中學/大學時識,就更後悔,成日收到人地炸彈,自己想派都無得派,我不介意你用我妹的事黎告誡你老公,我諗,你老公都吳會想個女第時好似我妹咁要做老姑婆掛

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

除了要知男仔的人品,仲要知道佢家庭是否正當人家。睇相不如離遠觀察佢言行,叫你女帶佢去大家樂食下午茶,你扮客人甲叫d野食坐佢地附迎。

一定要set d rules,几点要回家,不吃晚钣要有交帶,可影响学業,不可在公眾地方有不雅行為俾警察拉,親熱到咩底線要停,要say NO,要推開佢保護自己,不可搞大個肚。

水晶宮

回覆樓主:

拍施唔緊要,最緊要係優質的荀盤,要考慮的當大家覺得唔合適時分手,佢的出現唔會拖累自己的成績,前途,佢短暫的出現好的影響是日後的10年,不然是一世,咁就唔值得,因為讀書只有這黃金的時期而且好短暫。 若果自己處理唔到時間分配咁就完左讀書再拍拖都未遲,同佢1齊分析

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

athruzala 發表於 18-5-29 15:20
你嘅意見相當受用,我好感謝你!真係好感謝!我老公反應好大!我就驚佢見到個囡會驚佢,搞到大家關係越來 ...

自己前世情人俾人搶,好難接受的,慢慢開解佢啦

首頁

尾頁

跳至