自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

請問三個大人加三個120cm嘅小朋友可以坐一架嗎?

男爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

應該唔可以,因為計人頭

水晶宮

qinqinyan 發表於 18-5-30 13:40

運輸署容許3小童(3歲或以上而不超過130cm)算作2人計算,但保險未必可以

司機多數會拒絕接載

https://topick.hket.com/article/1953163/4%E5%90%8D%E4%B9%98%E5%AE%A2%E9%80%A3BB%E8%A2%AB%E7%9A%84%E5%A3%AB%E6%8B%92%E8%BC%89%E3%80%804%E5%BA%A7%E7%9A%84%E5%A3%AB5%E5%80%8B%E4%BA%BA%E9%A0%AD%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E5%8C%85%E5%94%94%E5%8C%85%EF%BC%9F

wcpcelia    發表於 18-5-30 14:48

寶石宮

2023年兔年勳章

qinqinyan 發表於 18-5-30 13:40

跟例可以 但保險唔包 司機可能唔載

http://www.blis.gov.hk/blis_ind.nsf/CurAllChinDoc/88E6E2999B56AAD48825648C0007D7DB?OpenDocument

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

坐5個人都逼到死,仲坐6個?5個人已經安全帶都扣唔到

珍珠宮

回覆樓主:

題外話,會越來越少5人的,如車舊或壞唔整,就會換新4人的

男爵府

creambb 發表於 18-5-30 23:45
題外話,會越來越少5人的,如車舊或壞唔整,就會換新4人的

why呢?上次5人等taxi,等咗幾架都係4人車

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

qpa 發表於 18-5-30 23:57
why呢?上次5人等taxi,等咗幾架都係4人車

車廠唔出
放下自在

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超載危險, 分兩架車吧!!

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔可以

男爵府

回覆樓主

5 人我都分2 架.... 6 人真係唔好la

首頁

尾頁

跳至