單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

千其唔好放棄!!
當BB同你講:媽媽我真係超級愛你呀!!
你就會知道佢係你生命裹最重要的人!!
我對你地有信心,這個過度時期好快會過,
我BB都已5YRS.男人要唔要都無所謂,因為男人只係女人的玩具!!

做女人一定要堅強,我們互相鼓勵吧!!

複式洋房

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-4-2 17:54 發表
千其唔好放棄!!
當BB同你講:媽媽我真係超級愛你呀!!
你就會知道佢係你生命裹最重要的人!!
我對你地有信心,這個過度時期好快會過,
我BB都已5YRS.男人要唔要都無所謂,因為男人只係女人的玩具!!

做女人一定要堅強,我們 ...

我一定會堅強....我同自己講過...我唔會再靠男人!
我一定會養大個bb....放佢係第1位錫哂佢!
我要佢老豆後悔而家做既野!
我成日都咁同自己講....我知個bb會聽到架~
就算bb有個咁既老豆佢都唔會開心~

王國長老

王國長老

每個人都總會遇到逆境, 妳要慶幸仲有家人支持, 冇走到絕路, 努力, 捱過呢一關, 妳同bb會有快樂既明天, 唔好諗得太灰!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-4-2 17:52 發表

咁又唔係嚴重到破產既我諗~
只不過可能我個負擔會重左....
唉.........

咁你就要俾心機呀!
今日嘅路可能係難捱, 但係終有一日會過去.
好好對待自己同B, 將來你會發現一切都係值得架!

男爵府

樓主你要加油..我都係22歲..個囡1歲2個月大..而家都煩緊錢o既問題

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

good girl!!

原帖由 siuyan04 於 09-4-2 18:04 發表

我一定會堅強....我同自己講過...我唔會再靠男人!
我一定會養大個bb....放佢係第1位錫哂佢!
我要佢老豆後悔而家做既野!
我成日都咁同自己講....我知個bb會聽到架~
就算bb有個咁既老豆佢都唔會開心~ ...

複式洋房

原帖由 lovebabyching 於 09-4-3 13:14 發表
樓主你要加油..我都係22歲..個囡1歲2個月大..而家都煩緊錢o既問題

唔通男人真係靠唔住既

複式洋房

原帖由 ellabady1025 於 09-4-3 14:32 發表
係呢,你諗住生完之後點呀?自己湊定係俾人養?

我覺得點都要自己湊幾個月先既~到時可能再出去做野...放bb係託兒果d地方掛~~咁你呢???

禁止訪問

大宅

你如果入息不過限額(好似$11k... 兩個人), 就自已同BB分開申請公屋, 如有醫生證明, 社工幫手你可以快D上樓.

子爵府

BK Milk勳章

siuyan04:

你既 case同我差唔多一樣,不過你仲好彩可以響屋企住,屋企都係得我一個女,但我爸媽響我好細個已經分開左,我跟老豆的,我有左之後,屋企已經無理我,個c6安排我去大陸,響佢朋友屋企住,c6就風流快活響第2度同個女人住,當時我唔出聲,係因為希望佢會為我個肚返轉頭,而且我家人已經改晒電話,我一個月只能返黎香港一次做產驗,因為c6每星期只俾50蚊人民幣我生活,佢個朋友只包我一餐,我就一日食一餐,留返d錢買橙食(我好鐘意食橙),有時太餓,會買"嘉x小旦糕"食一個做lunch,最後個肚6個月時,我搵到我亞媽,我先可以返到黎香港,而且大陸果度我又俾人趕走(因為c6應承左俾1千蚊人地,原來無俾),我亞媽仲話我,仲咩個肚甘細,一見到我,就問我係咪無野食,之後我媽迫佢同我結婚,最後生完bb一個月後已經攪離婚,因為c6送左我入醫院生仔之後,佢即刻走左上大陸搵果個女人,我生完之後,個女人落左黎香港,仲要搵上門,果時我已經攞政府錢,c6攞晒我d錢走,個女人知道我無錢買奶粉,佢話施捨一罐奶粉俾我,我有出去攞,因為我果時真係唔夠錢買奶粉,我媽後來知道左,當時鬧左我一餐,但......果時食 lunch都要下午茶特價粉面$10碗我先可以食,仲邊有錢買奶粉??後來我閉上眼睛做我唔想做的工作,沒辦法......,現在轉行了,

個仔現在都9歲了,當年我22歲生佢,單親既路唔易行,你要有心理準備,不過我會煮到埋黎就食,到時一定有出路,

至於我爸爸,當年佢都係無理我,果時佢叫埋我媽一起改電話,唔聽電話,我爸響我個仔5歲時先原諒我,現在我同爸爸關係好好,

想反,我媽說 "你要對老豆好,之不過....,當年你老豆眼尾都無睇過你,現在你環境好d,又話原諒你"

其實....有時都唔知....,我爸對我好,係唔係真心??

洋房

原帖由 joeyjoeycc 於 09-4-8 04:48 發表
siuyan04:

你既 case同我差唔多一樣,不過你仲好彩可以響屋企住,屋企都係得我一個女,但我爸媽響我好細個已經分開左,我跟老豆的,我有左之後,屋企已經無理我,個c6安排我去大陸,響佢朋友屋企住,c6就風流快活響第2度同個 ...

joeyjoeycc: 你既經歷好慘,睇完真係好想喊, 唔知點解呢個世界上會有咁多無人性既人 ,你同樓主都係一個盡責既母親,好偉大,孤立無援既路真係好難行,希望你哋以後既際遇會好d,生活越來越有改善,將來會遇到對真係自己好既人,最重要係吸取教訓,以後要戴眼識人,唔好既衰男人千祈唔好要,祝福你們啊

禁止發言

子爵府

BK Milk勳章

原帖由 sino 於 09-4-8 09:48 發表

joeyjoeycc: 你既經歷好慘,睇完真係好想喊, 唔知點解呢個世界上會有咁多無人性既人 ,你同樓主都係一個盡責既母親,好偉大,孤立無援既路真係好難行,希望你哋以後既際遇會好d,生活越來越有改善,將來會遇 ...

其實最重要係唔好覺得自己慘,因為好多人都會慘過我,
有時個仔會覺得自己慘,但我成日教佢,大把人慘過你,

其實我唔覺得我係一個盡責既媽咪,
由佢3歲至7歲,我掛住搵錢,而且因為我媽同我揍收得貴,
我一個月先見佢一次,因為果時,錢對我真係好重要,
無錢我媽唔會同我揍 (佢唔係揍得好,剛剛夾埋個仔鬧我),
幼稚園開支大,屋企所有水電媒租,壓力好大,
雖然現在我每個星期六收左工都會接佢返黎,不過到現在我媽永遠都好似唔明白,佢要既係錢,佢覺得我係一個超人,
可以唔洗瞓,可以唔洗食

洋房

原帖由 joeyjoeycc 於 09-4-9 00:35 發表

其實最重要係唔好覺得自己慘,因為好多人都會慘過我,
有時個仔會覺得自己慘,但我成日教佢,大把人慘過你,
...

joeyjoeycc:
係呀,你講得啱,唔好成日唸自己好慘,應該努力生活,但你已經係個好盡力既媽咪嚟,當然單憑我哋一個人既力量,真係好難可以對子女做到盡善盡美,我連父母都無,所有事都係靠自己一個人去做,所以我會好明白,起碼你唔會好似有d女人咁為咗自己而拋棄子女吖,就係呢d已經值得人去尊敬喇。雖然好多嘢都要自己攪,但我會成日同朋友傾閒偈,咁個人就會開心好多,生活就係咁樣過喇,我覺得做人簡單d都幾滿足架。

大宅

joeyjoeycc::
睇完你個故事...我覺得你真9係好叻...eq超高!!!
我都覺得你講得好arm....唔好成日覺得你自已好慘.
其實你當年點解唔將bb放你托兒地方,放工去接呢??

原帖由 joeyjoeycc 於 09-4-8 04:48 發表
siuyan04:

你既 case同我差唔多一樣,不過你仲好彩可以響屋企住,屋企都係得我一個女,但我爸媽響我好細個已經分開左,我跟老豆的,我有左之後,屋企已經無理我,個c6安排我去大陸,響佢朋友屋企住,c6就風流快活響第2度同個 ...

子爵府

BK Milk勳章

原帖由 man_man_Baby 於 09-4-10 19:42 發表
joeyjoeycc::
睇完你個故事...我覺得你真9係好叻...eq超高!!!
我都覺得你講得好arm....唔好成日覺得你自已好慘.
其實你當年點解唔將bb放你托兒地方,放工去接呢??

...

因為托兒所,只係星期一至五,9-6,
講真,如果我搵份工返星期一至五,朝9晚5唔係唔得,
之不過........,我得中五程度(現在d中文打字都係自己學),
英文又一般一般,份人工都唔知夠我和屋企開支,定係夠個仔,一個小朋友開支係好大,學校得閒又黎張通告又交咩咩費,之後又話什麼捐錢,買券,個仔又要補習,現在的工作,要返12個鐘,around 10:30 to 11:30pm收工,一個月平均都有一個星期日要返工,我只能做呢d長時間工作,先可以 cover到我既開支,我上兩年都搵過一份9-6,返5日半既工,做左兩個月已經頂唔住,一個月7k,根本 cover 唔到我同個仔既生活,而且又唔可以俾人知,我有個仔,仲要甘大個,而且仲係單親,雖然唔係d咩大件事,但唔想令對方有d咩睇法,

而且我希望個仔中學時,起碼半年至一年唔可以外出工作,要睇實佢,現在仲後生,一定要博,現在的我,很想把兒子放左第一位,但我要有日後安定的生活,同埋要供佢讀書,所以會把工作放響第一位,有時就係甘,有得呢樣,就唔可以得到果樣,可惜....香港係一個錢行頭的社會.........

其實.....如果我 eq高,就唔會痴埋個衰人度啦

子爵府

BK Milk勳章

原帖由 sino 於 09-4-9 12:27 發表

joeyjoeycc:
係呀,你講得啱,唔好成日唸自己好慘,應該努力生活,但你已經係個好盡力既媽咪嚟,當然單憑我哋一個人既力量,真係好難可以對子女做到盡善盡美,我連父母都無,所有事都係靠自己一個人去做,所以我會好明白,起 ...

有時我都會唸返轉頭(特別係同個仔嘈既時候),如果當初落左佢,又或者生左出黎唔要佢,可能日後既路唔會係甘,當然我唔會選擇後者,甘辛苦生出黎......,所以一嬲時就會甘唸,都唸左好多年了......

不過.....個衰人之前有個仔,現在佢嫲嫲揍,嫲嫲都八十幾歲了....,佢亞媽當年響佢個仔兩歲時,話要出街,放底個仔響嫲嫲度,之後就一去不返,但佢嫲嫲話無嬲佢,因為大家都係女人 wor......,佢仲話只係個女人果一刻忍唔忍心,
(不過我唔係響呢度教人甘做,希望大家唔好誤會,我係做唔出呢種行為)

禁止發言

首頁
12345...6

尾頁

跳至