單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 siuyan04 於 09-4-15 01:28 發表

其實佢事後都有話每個月比返3千蚊我養個仔~
但佢同時都話...如果我唔養既話就直接拎佢去保良局~
佢究竟想佢個仔點....

但我唔會再信佢~以後靠自己啦~
佢既然而家選擇放棄我同個仔....
我一定要同個仔活得好過佢!
...

你grandma及你的家人都係心痛, 有誰不緊張自己的子女呢?
佢地擔心你, 亦擔心你照顧唔到bb, 所以先至叫你唔好要個bb.
不過, 我相信當你個bb出世後, 你的家人更會幫助你.
唔只你要堅強, 你的家人都要堅強, 加油吧!
希望你地可以handle到啦!

禁止發言

大宅

你既然決定要bb,而且知道個男人唔要得~ 就唔好望回頭~
你放心,當你個baby 出左世,你身邊的家人都唔會忍心唔理佢~
如果你有愛孩子的心,就唔好唔要個baby~
其實點解你唔留係屋企住,你一個人帶住個baby 係外面,你很難照顧得黎,因你生完都要補下~
可唔可以生左後,先搬呀?

禁止發言

複式洋房

原帖由 esse 於 09-4-16 10:14 發表
你既然決定要bb,而且知道個男人唔要得~ 就唔好望回頭~
你放心,當你個baby 出左世,你身邊的家人都唔會忍心唔理佢~
如果你有愛孩子的心,就唔好唔要個baby~
其實點解你唔留係屋企住,你一個人帶住個baby 係外面,你很難照顧得 ...

但屋企生左出黎真係冇地方收留佢><
其實而家我係想生左出黎.....再比d時間我返工搵錢~
再同個bb 2個人搵地方~
希望屋企人當我bb出左世...真係唔忍心啦~><
下個月再見社工傾傾寄養既野~希望可以啦~

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-16 15:37 發表
siuyan

見完社工...有咩結論ar?

上個月見過社工傾過~
社工話有2條路:
第1~交去領養....但可以寫信比個小朋友~到左18歲...個bb成年...佢可以決定搵返我~但如果佢唔搵返我....我就成世冇得見佢~

第2~自己養......如果屋企人反對....我就要搬出去....自己做野or申請綜緩~獨力養大個仔~'

社工話我唔可以再落~佢都冇同我講過寄養既呢條路~
我一聽到個仔要拎去領養...我對住個社工係咁喊~
我知道要自己養....我又feel到個壓力好大~
但我而家冇得揀......我唔忍心十月懷胎生佢出黎又親手送比人~
個社工話...我生完...會出院先~個bb會留係e院~
到個bb出院之後...個社工會同我去接佢....
接左我個bb出院......就親手交佢去果d領養中心度~
去到果度....我簽左張紙......我就永遠都見唔到佢......

但呢d都係上次佢同我講既內容....
前幾日佢打黎問我呢排點~
我問佢寄養既野~佢話下個月見我再傾~
話睇下符唔符合資格-0-
其實寄養要d咁資格?><

洋房

siu yan: 我看完了你的故事, 我好支持你的勇氣。你一定要加油呀。我個仔3歲了,但有好多好新淨好可愛的BB衫和用品可以比你的.如你想要,pls let me know....!

大宅

....

禁止發言

複式洋房

原帖由 俊軒bb 於 09-4-21 02:09 發表
其實我建議你不如去左果d宿舍住住先啦(急切可以解決嘅辦法),咁可以即刻申請到綜援,到bb大左,可以放係托嬰果陣你咪可以出嚟做嘢囉。托嬰果d有資助架。我都唔希望你將bb比人領養呀,話哂自己咁辛苦生佢出嚟,陀左十個月 ...

我都有咁諗過搬去果d宿舍住住先.....
但我屋企人又未至於唔理我....
佢地只係而家話唔理我個bb~佢地都好關心我~
有時其實都覺得自己對屋企人唔住~
而家我冇做野....阿媽成日煮飯比我食~
我冇做家務....阿媽成日拖完地都叫我小心地下濕~
其實我唔係咁想離開佢地~
但我都唔想離開個仔~><

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-21 10:11 發表
但呢d都係上次佢同我講既內容....
前幾日佢打黎問我呢排點~
我問佢寄養既野~佢話下個月見我再傾~
話睇下符唔符合資格-0-
其實寄養要d咁資格?><

~~~~~~~~~
當然la~ 傻妹
如果你有經濟能力, 可以自己請人工
如果你冇 ...

其實我未有bb之前...我返2份工夾埋都有萬3-4蚊一個月~果陣好辛苦....因為個男朋友成日問我拎錢....佢出糧只會比幾百蚊比我...又或者唔比~佢份糧好快冇哂...跟住出糧後個幾2個禮拜就會問我拎錢返工~到左我冇做野....我最尾出果份糧...都比埋佢咁制~佢話過會養我同個仔...所以果陣我連份工都辭埋~諗住專心臭仔~
但而家我真係好擔心...我搵唔到以前個人工~而家經濟又唔好~就算真係比我搵到份工...可能人工都唔夠我請工人~其實好多野都要生左出黎先知我可唔可以有能力養到個b~但而家又要諗定之後既野~所以我都唔知點><
呢排成日係屋企.....自己都係度喊~我覺得自己有抑鬱....好多唔開心既野~其實抑鬱係點ga?會有d咩病徵?

禁止訪問

複式洋房

原帖由 ellabady1025 於 09-4-21 23:47 發表
siuyan

我都見左社工...

社工話有2條路俾我:

第1,領養。雖然俾人養,可以當自己無生過再重新自己嘅生活,但係一諗到我可能成世冇得見返BB佢,就好難受。不過我同佢講,未到最無助時唔會行呢條路。

第2,自己養。呢個喺我第 ...

但自己湊唔係要搬出去先咩???
同埋佢果d 緊急基金唔係要搬左出去先拎到架咩???
其實我都唔係好知要準備d乜....唉

禁止發言

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-22 10:17 發表

問下社工你可唔可以申請 恩恤安置 (公屋)??
不過, 我果時冇申請, 恩恤係話自己非常緊急, 好似唔可以揀地區....

但佢好似知道我同屋企人住就唔係好同我講呢d野咁~
我下次見佢再問下佢先~

禁止發言

禁止發言

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-22 10:35 發表
siuyan04

其實 我都有d物品可以比你, 如果大家住得唔遠既話, 可以拎比你/探下你 ~~

我同你一樣都係22歲生bb ga, 都係大肚時佢有第個冇理我, 都係返左mami度, 屋企人都唔支持, 要我落, 又話bb剋我, 我地一生多別離 ...

我媽同爸都有做野...我係獨生女~
屋企都冇多地方放bb床...而且屋企有養狗~
我媽唔會退休住~屋企d開支應該都係岩岩好~
因為佢地又要供車供樓~
佢地我諗都幫唔到.....就算幫到都係幫到少少~
其實阿媽之前都有講過...
如果我真係要養既...就叫我自己搬出去住~
幫到少少既係可以幫bb買下奶粉同尿片~

禁止發言

男爵府

畀面勳章

先別亂,
我當日都係自己走出來...bb而家5yrs.了!!
我當時:
1/首先,找一個地方住(屋企人?梗係唔理我啦!!)我選擇o左租土瓜灣一個單人房 - 1800/月(同業主傾只能支援一個月按金)

**記住要靠自己,社工只係協助你
2/安頓好了才申請綜援

**自己同自己講要努力養大bb.

你地都係....加油!!!

首頁

尾頁

跳至