單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-23 11:05 發表

但係你呢個時間搬唔太適合wor~
產前產後都要有人照顧....
你都快生la....
之後湊住bb, 身體又未復原, 比較難搵野做ga~
$2xxx 租金津貼...你有冇心水租邊度?
社工有冇上過你家做家訪?
一般都會先叫家人照顧你, 除非 ...

2千幾蚊其實我都可以搵到屋既~
但最重要係要搵....又要按金又要上期~
何況個業主都唔知會唔會租比我...我又冇返工~

其實bb床呀~仲有好多袋bb 衫都係個衰人度!!!
但我而家真係冇勇氣再返去....
我好驚見到佢同第2個女人.....
我連覆診咭...同埋自己d哮喘藥都冇返去拎~
我真係好驚............

我真係唔知點算~而家1日1日咁過....
個肚原來今日都已經28週.....
個bb係個肚度踢我....真係好大壓力~
我都知已經返唔到轉頭~
但係我真係唔知點面對~

複式洋房

原帖由 ellabady1025 於 09-4-23 18:01 發表

如果我要申請綜緩,就要自己同人借錢搬左屋先。而佢筆錢,係俾我買俾BB急用嘅!無話我要搬左先有!

BB出生前,起碼要準傋好住食衣行呀!BB咁細要挨苦就唔好喇!而且到時都有好多嘢預計唔到,有D準備好D!

同你一樣,我都未婚又失業,其 ...

佢果筆急用既錢係比你買bb野???
你而家係咪同緊屋企人住???
我個社工同我講...就話如果我同屋企人住...
就好似講到我屋企人仲會比錢我咁~
其實我真係唔知要準備d咩.......
我d fd比bb衫我...比bb床我....比奶樽奶咀比我~

我真係好想返工......但我個肚好大....搵唔到工~
我7月中都預產期喇~
而家我既希望就係寄養果度~
其實我係寧願我返工搵錢比人湊個bb多d~
因為我覺得自己都22歲....
有手有腳可以返工...自己又唔識湊bb....
可況就算自己湊個仔...d綜緩得3800蚊....
3千幾蚊實在唔夠~
下個月又要見社工傾傾寄養既野~
如果唔得....我真係唔知點算><

複式洋房

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-4-23 15:03 發表
先別亂,
我當日都係自己走出來...bb而家5yrs.了!!
我當時:
1/首先,找一個地方住(屋企人?梗係唔理我啦!!)我選擇o左租土瓜灣一個單人房 - 1800/月(同業主傾只能支援一個月按金)

**記住要靠自己,社工只係協助你
2/安頓 ...

果陣時個業主肯租比你??你果陣有冇野做??
咁你比左千8蚊按金之後...綜緩洗唔洗等??

子爵府

環保接龍勳章

siuyan04:
不如你生左之後先搬啦, 對你同對個bb都好喎. 因為初生bb要食夜奶, 如果你自己take care晒既話你會坐月坐得好辛苦架... 同埋你又會唔夠瞓, 好影响情緖喎...
女人坐月坐得唔好身軆會變差得好快...
如果唔夠錢買奶粉咪盡量餵人奶囉, 對你對bb都好好...
Add Oil...

子爵府

環保接龍勳章

你住邊區架?

禁止訪問

大宅

我搬咗屋2日就有人做家訪(星期五),星期二就收到信話批咗,星期四收到$,社工幫我申請到2個月按金+佣金,但其實我都係响亞媽度住,等真係買返晒d家品電器先真係住落去,其實社工社署d人嘅意思係,搬咗先,搬咗都可以返亞媽度食吓飯咁,反正有住屋津貼,唔搬就冇$,社工重話可以申請d二手家具電器,諗好話比佢知,我1大2細,2個都未返學,有$8650~1個月

子爵府

BK Milk勳章

其實我都覺得你生左先搬,因為萬一半夜三更突然要生,自己又唔識,甘就大件事 (果時我響屋企穿左水都傻吓傻吓),以前我爸爸又係話,誓死都唔會認我個仔,現在我爸咪成日約我仔去街,去玩,但當然我仔唔肯跟佢啦,如果真係無能力搬,就真係只可以響屋企住,如果家人真係唔想你響屋企,只好問家人借小小錢搬,如果唔係,真係無辦法了.....,
我都係單親媽咪,我自己又係單親的,
我都係抱住一個心態,唔好擔心甘多,
煮到埋黎就食,捱捱吓,我個仔仲有3個月都10歲了,當然呢10年真係有血有淚啦

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-4-30 10:36 發表

$86xx? 有咁多咩??

咪同我返工差唔多.....

我之前成日都同d 單親&綜援既全職mama fd講
好羨慕佢地 可以自己湊小朋友 又可以有$
但佢地同我講 "唔好咁諗la, 我得好少 $ ga 咋" ...

唔好咁諗喇!
如果可以其實好多人都唔想拎綜援, 我都想返工, 日日留係屋企, 雖然可以照顧到小朋友, 但係, 生活圈子咁細, 成日困住.......都唔係想像中咁開心.

禁止發言

複式洋房

原帖由 cBsing 於 09-4-30 01:39 發表
我搬咗屋2日就有人做家訪(星期五),星期二就收到信話批咗,星期四收到$,社工幫我申請到2個月按金+佣金,但其實我都係响亞媽度住,等真係買返晒d家品電器先真係住落去,其實社工社署d人嘅意思係,搬咗先,搬咗都可以返亞媽度 ...

即係你搵屋果陣淨係得間空屋都申請到??

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-4-30 14:29 發表
明白, 事情總有兩面

但我未試過, 自然覺得好...

今日, 我老闆先話..."乜原來你做左8年la"
之後我答"係ar~ 我waiting list左1年....係9年前考入ga"

因為我都好想自己湊小朋友, 如果生多個....可以有同e+差 ...

其實自己湊又係開心好多, 因為佢細個有好多個第一次係好珍貴, 如果可以親身見證總俾聽ee講滿足得多.
而且小朋友都係細個時肯纏住你, 到大個左, 佢有自己朋友/天地/思想, 點都無咁親近.(係我個人見解咋.)
最好就係--->可以等小朋友大個左至出來做野, 咁就perfect喇!

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-5-1 11:19 發表
我都係咁諗.....

所以咪話羨慕全職mama lor

唔好唔開心喇!
我都錯過左我囡囡10年, 估唔到而家係咁嘅情況之下反而有機會做全職媽咪, 都唔知應該開心定唔開心.....mouth:

別墅

我想問如果搬出去係咪一定要離左婚先~我老公出左事唔係度~我又頂唔順佢屋企人,咁我係咪要搵左社工同屋之後再申請呢?

首頁

尾頁

跳至