家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有沒收費平的律師事務所介紹, 我想贖房協首置

我想贖回房協首置, 正搵律師事務所, 請有經驗的媽咪教路了.

大宅

Re: 有沒收費平的律師事務所介紹, 我想贖房協首置

妳可以試下白小姐男朋友那間,謝X俊.我覺得佢地收費幾平.上次我轉名,都係二千八攪掂(連雜費).之前問過其它,如孖士打就收成六千幾未計雜費.房署既律師都收四五千.而bk位師爺都係收四五千.通通未計雜費.
所以一定要打個價先好,律師費可以相差好遠架.

男爵府

唔係要搵番你買樓時果間律師行既咩?!?!

複式洋房

多謝兩位的回應, 我陣間一間間問價. 錢搵得好辛苦, 真係想節省的用.

男爵府

PINKAVA 寫道:
唔係要搵番你買樓時果間律師行既咩?!?!

贖樓唔駛一定要搵番你買樓那間律師行架~~~間間都可以架~~~只要那間律師行在你按揭那間銀行個list內有名就ok

Lynni,

因為你是房協首置, 可能唔單止向銀行贖契, 還要向房協二按, 所以律師費及雜費會比較貴~~

洋房

Really?

大宅

老豆 寫道:
Really?

點解你回覆每個主題都係得句"really?" ? ?-( ?-(
**Loving You**

複式洋房

我問過我個間律師事務所, 贖2按, 1500手續費. 我又問過大新,贖二按, 轉按連加名, 6500. 大新利率p-2.775 under 100萬, 1%回贈, 夠用喇.但要鎖3年約. 我個間p-2.5.

仲未決定轉唔轉按.

大宅

我剛做緊贖房協首置,要$2000律師事
問過好多都大約$2000元

大宅

律師事務所一定要在房協 list 內

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問下贖房協首置關銀行咩事呀? 如果剩係贖房協只係二按咋噃....... 有無人可以解釋比我聽?

男爵府

我都好想知, 因為我都係首置既。

大宅

你一定要書面通知房協贖ニ按先,財務部會比個日期你,然後你一定找律師樓幫你處理而全數二按律師樓幫你去房協贖,你不須親自去房協。

可能有o的人會將房協ニ按轉按比一按(bank)一起做按,所以律師費會貴。

複式洋房

我記得我當年係搵胡關李羅搞d mortgage既,佢地係on 房協個list,但係家下要贖按就唔知平唔平啦.你不妨都問下啦.

另外想請問係咪要要贖樓(房協果二按),係咪要成筆outstanding既loan俾番晒房協?

因為小朋友開始大,我都好想換樓,但係又冇錢去law果三成出黎再買樓. :-(

男爵府

tabo6508 寫道:

可能有o的人會將房協ニ按轉按比一按(bank)一起做按,所以律師費會貴。

銀行個rate會仲平d咩? 點解又要轉番比銀行去side律師費呢?!?!

大宅

八月十五,
你可以申請一張"買賣紙"(唔記得o個名),然後可認將陣樓賣出,賣出後先贖按。但賣樓後要付$10000手續費。

PINKAVA,
如果你要3.2利息, 按比銀行好d。及可以買賣租!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

八月十五,
你可以申請一張"買賣紙"(唔記得o個名),然後可認將陣樓賣出,賣出後先贖按。但賣樓後要付$10000手續費。

我問過房協, 如果賣左層樓賺左錢先要比$10,000手續費, 如果唔係就唔駛比, 唔知有無記錯呢??

大宅

忘記了,以上例子要滿3年。

複式洋房

忘記了,以上例子要滿3年。

即係住滿三年?

首頁

尾頁

跳至