嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同阿仔去健康院, 醫生話佢個頭太大(7個月47.5cm), 寫左紙叫我地同佢去瑪麗睇下. 請問有無媽咪個BB都係頭太大? 頭太大會有咩問題, 應該話係反映緊咩問題? 好擔心.:cry:

民房

我囡囡個頭都係比較大,所以有留意呢個問題,不過仲晌標準範圍內.
頭大bb有機會係腦有腫瘤或者積水,當然比醫生check下最穩陣啦,但係都有機會只係單純大左少少姐,人地都有話頭大其實係聰明d架.^^

別墅

原帖由 quoquo 於 09-3-28 11:54 發表
今日同阿仔去健康院, 醫生話佢個頭太大(7個月47.5cm), 寫左紙叫我地同佢去瑪麗睇下. 請問有無媽咪個BB都係頭太大? 頭太大會有咩問題, 應該話係反映緊咩問題? 好擔心.:cry: ...

I think that the size head diameter may be related to the body size. He also got 47.5cm on his 8 mth checking. But his body weight is 11 kg. Both are over 95%. So my doctor says that's fine.

大宅

原帖由 MicMicMandy 於 09-3-28 18:58 發表

I think that the size head diameter may be related to the body size. He also got 47.5cm on his 8 mth checking. But his body weight is 11 kg. Both are over 95%. So my doctor says that's fine.

Hope so. My son has 11.25 kg. If you're right, then my son's head is in the correct size.

大宅

原帖由 安琪兒BB 於 09-3-28 17:53 發表
頭大bb有機會係腦有腫瘤或者積水,

複式洋房

我個B女7個月時係45cm,而家16個月已經升至49cm,有次感冒睇醫生,醫生見佢個頭大就叫我地留意下,但當醫生講完之後再望望佢老豆,就話︰唔........有可能係遺傳﹗點解?因為佢老豆係大頭仔囉﹗
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言22:6

大宅

原帖由 Grace1010 於 09-3-29 16:16 發表
因為佢老豆係大頭仔囉﹗ ...

Hehe, 個日係佢老豆同佢去健康院, 佢daddy個頭好細, 可能因為咁個護士叫佢同阿仔去睇醫生. 如果係我同佢去健康院就可能無事, 因為我係大頭妹.

首頁

尾頁

跳至