親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

不好意思,望咗好耐不是太明。請問大家,我會由關西機場先去天王寺,同日再去神戶三官,住有馬一晚,再回天王寺,數日後才去機場返香港。我打算買ICOCA卡,但是否需要買埋HARUKA?見來回程要$5000日,內有面值是多少?謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

joeycj 發表於 18-6-6 08:17
不好意思,望咗好耐不是太明。請問大家,我會由關西機場先去天王寺,同日再去神戶三官,住有馬一晚,再回天 ...
買 pass 之前先睇 pass 既官網了解下張 pass:
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/icoca-haruka/

然後用網上交通費查查機場來回天王寺既車資,
用呢個只需打頭尾車站名,
機場要打「関西空港(鉄道)」:

https://transit.yahoo.co.jp/

你會查到,單程「1,710円」,來回就 3420 円了。

睇番 pass 官網,
「ICOCA & HARUKA」,內有 1500 円存款,另有 500 円按金,
來回天王寺既 pass 價錢係「3,300日圓」,
即係乘車部份只需要:
3300 - 1500 - 500 = 1300円,
即係你用 1300 円就可以坐到本來要 3420 円既車,
所以係抵買既。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

不好意思,望咗好耐不是太明。請問大家,我會由關西機場先去天王寺,同日再去神戶三官,住有馬一晚,再回天 ...

仲有,Haruka pass 必需用係出入機場個兩程車,其他去神戶之類既都唔關呢張 pass 事。
Haruka 本身係一架車款既名,你睇番上面比你既官網,佢既路線只係由機場,
經天王寺同大阪,到京都。

子爵府

ICOCA 是一張八達通,你問人借到,可以優惠價買 Haruka 票,關西去天王寺來回,要出示ICOCA 咭,唔知要唔要買三個人要三張咭,不過你可以分開買,要出示護照,有500 按金在内,面值1500/2500

如你不買 haruka, 機場來回咪冇優惠,收ic 咭價

子爵府

回覆樓主

http://stefandamon228.blogspot.com/2017/04/haruka.html?m=1

禁止訪問

大宅

回覆樓主

謝謝大家,明咗好多啦

首頁

尾頁

跳至