自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉......都唔知响邊度惹到手足口病既......
化驗埋先知中左ev-71
星期六及星期日都有去公園玩過.....
不過學校都有幾個小朋友有手足口病
我而家好煩呀......都唔知點算好

男爵府

我個大仔上幾個月都係........中左ev-71,連細仔都有手足口病,但無得驗大便所以唔知有中ev-71,學校話其本上有手足口病都會有ev-71,只係d人無去檢驗大便所以唔知有

都無咩野做,唯有佢每次去完洗手間就到漂白水,間屋勸力d抹

大宅

原帖由 fungfungmami 於 09-3-28 15:48 發表
我個大仔上幾個月都係........中左ev-71,連細仔都有手足口病,但無得驗大便所以唔知有中ev-71,學校話其本上有手足口病都會有ev-71,只係d人無去檢驗大便所以唔知有

都無咩野做,唯有佢每次去完洗手間就到漂白水,間屋勸力d抹 ...

衛生署的姑娘打比我問我,會唔會方便驗咋,我見佢問咪比佢驗囉.....

男爵府

原帖由 ling12182000 於 09-3-28 15:54 發表

衛生署的姑娘打比我問我,會唔會方便驗咋,我見佢問咪比佢驗囉.....

上次我都係見唔使錢就驗..........
就係因為咁我個仔多左好多日假2x日

大宅

原帖由 fungfungmami 於 09-3-28 15:58 發表

上次我都係見唔使錢就驗..........
就係因為咁我個仔多左好多日假2x日

我就係煩梗呢樣野....連大仔都冇得返學......
怕佢仲响僭伏期.....
我仲剛剛見成左一份工.....準備一號返工添
唉....煩死......兩個仔而家分開左住....
細仔跟我....大仔跟奶奶
到時都唔知比邊個睇好....

男爵府

可能你大仔未發出黎果時已經傳染左,我上次大仔都係咁

大宅

原帖由 fungfungmami 於 09-3-28 16:06 發表
可能你大仔未發出黎果時已經傳染左,我上次大仔都係咁

要睇多幾日先知呀....
到三十一號都未發應該冇事可以返學
個細既...點都起碼要兩星期後先返得

男爵府

請問手足口病會係點ga?

sorry....本人愚笨

大宅

原帖由 boise 於 09-3-28 16:15 發表
請問手足口病會係點ga?

sorry....本人愚笨

手腳出皮疹(紅點或水泡仔).....
口或會出飛"知"咁....小朋友會發燒,唔願食野....
大約係咁啦

大宅

EV71 型腸病毒

EV71 腸 病 毒 可 引 致 手 足 口 病 病 徵 , 是 香 港 一 種 常 見 的 傳 染 病 , 五 歲 以 下 小 童 由 於 抵 抗 力 較 弱 , 較 容 易 受 感 染 , 但 是 醫 學 界 到 目 前 為 止 , 並 沒 有 疫 苗 及 有 效 的 抗 病 毒 藥 物 , 可 以 防 治 腸 病 毒 。

高峰期
每 年 六 、 七 月 份 是 手 足 口 病 的 高 峰 期 , 病 毒 主 要 透 過 病 者 的 排 泄 物 、 鼻 涕 或 口 水 傳 染 。

患 者 初 時 會 有 感 冒 、 發 燒 病 徵 , 其 後 手 掌 、 腳 掌 會 出 現 水 泡 、 口 腔 、 舌 側 會 有 破 損 , 以 及 食 慾 不 振 , 水 泡 一 般 會 在 七 至 十 日 內 消 退 , 但 患 者 仍 有 少 於 百 分 之 一 的 機 會 , 出 現 腦 部 或 心 臟 併 發 症 死 亡 。

可能症狀:
初 時 會 有 感 冒 、 發 燒 病 徵 。 後 期 會 沒 有 精 神。 最 後 可 能 會 抽 筋 , 甚 至昏 迷 。
輕 微 流 鼻 水 , 肚 痛 , 嘔 吐, 而 且 噴 得 很 遠 , 就 算 沒 有 進 食 亦 有 此 情 況 出 現 。
皮 膚 方 麵 , 在 喉 嚨 與 上 顎 後 方 會 生 「 口 鵝 瘡 」 在 手 部 , 足 部 會 生 水 泡 , 即 是 「 手 口 足 病 」。
結 膜 炎 , 即 紅 眼 症 。
脾 氣 突 然 暴 躁 。
要 診 斷 是 否 感 染 腸 病 毒 並 不 簡 單, 需 要 到 醫 院 抽 取 血 液 、 分 泌 物 作 檢 查 , 及 作 核 酸 檢 查 。

傳染途徑:
已 被 證 實 的 傳 染 途 徑 , 是 透 過 接 觸 到 患 者 的 排 泄 物 經 由 口 腔 受 到 感 染 , 即 是 糞 口 傳 染 ; 而 有 可 能 受 感 染 的 是 透 過 人 與 人 的 親 密 接 觸 , 例 如 接 觸 到 患 者 的 鼻 水 、 痰 等 , 至 於 皮 膚 之 間 的 接 觸 及 透 過 血 液 是 不 會 傳 染 的 。

腸 病 毒 潛 伏 期 為 三 至 六 日 , 最 有 效 的 預 防 是 要 注 意 個 人 衛 生 , 由 於 沒 有 疫 苗 , 故 在 病 毒 高 峰 期 的 夏 季 , 小 童 應 避 免 到 人 多 的 公 眾 地 方 玩 耍 , 以 免 受 到 感 染 , 例 如 遊 泳 池 及 波 波 池 。

預防:
注 意 個 人 衛 生 , 進 食 前 後 及 如 廁 後 , 切 記 要 洗 手 。
不 要 共 用 毛 巾 。
咳 嗽 或 打 噴 嚏 時 要 掩 蓋 鼻 口 。
處 理 完 痰 、 排 泄 物 、 嬰 孩 的 尿 片 要 徹 底 洗 手 。
如 有 染 病 的 徵 狀 要 及 早 看 醫 生 。

男爵府

手足口口病潛服期好似係7日,如果檢驗到大便有ev-71就直至阿完計3星期先可以返學

亞仔2次手足口病只係口入面/候嚨有d點點
o乍,仲有d阿水既大便,其他就無

男爵府

謝謝.

細仔之前手掌及足部有粒粒, 不知是甚麼.

但就沒有其也徵狀.

大宅

原帖由 fungfungmami 於 09-3-28 16:21 發表
手足口口病潛服期好似係7日,如果檢驗到大便有ev-71就直至阿完計3星期先可以返學

亞仔2次手足口病只係口入面/候嚨有d點點
o乍,仲有d阿水既大便,其他就無 ...

係呀...姑娘話三至七日架
但我細仔都冇肚痾.....只係冇乜食慾咁囉... (生飛知ma)
完全唔覺係佢腸胃有問題囉
而家好左好多啦

大宅

原帖由 boise 於 09-3-28 16:27 發表
謝謝.

細仔之前手掌及足部有粒粒, 不知是甚麼.

但就沒有其也徵狀.

但你要知有手足口病既....d粒粒係唔會痕個喎,
若果痕既可能會係濕疹,不過都係比醫生睇過會好dd

首頁

尾頁

跳至