自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

情願小朋友食差不多兩個鐘食晒碗飯,定係規定佢半個鐘頭內食唔晒就收曬佢?

小朋友2歲半偏瘦,其實工人姐姐係好心,餵都餵佢食晒驚佢瘦,如果我強制半個鐘收晒小朋友真係可以唔食,餐餐食個幾鐘又唔對路咁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

尼加拉瓜 發表於 18-6-6 21:14
情願小朋友食差不多兩個鐘食晒碗飯,定係規定佢半個鐘頭內食唔晒就收曬佢?

小朋友2歲半偏瘦,其實工人姐 ...

我會強制佢,唔可以比佢一直咁習慣落去

珍珠宮

自細就夠鐘即收,正餐之間冇雜食。

水晶宮

回覆樓主:

仲好細,半餵半自己食
我女四歲幾都要我餵兩啖

男爵府

回覆樓主:

唔好餵,有人餵呢!真係可以食兩個鐘先食完!我細女以前工人湊,一边玩,工人一边餵,食到飯都凍晒!之後我叫工人入廚房,唔好出黎,我叫阿女,自己裝飯,自己食到幾多裝幾多,裝一匙都無問題,但一定要自己食晒,無人餵,之後同佢同抬一齐食,我挾餸比佢,一路傾住偈,一路提佢要食快D啦!我女原來都係廋,但自從用呢個方法,就長肉啦!最緊要比佢覺得佢係可以自己食哂,好叻!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我一定係限時,半個鐘食唔完收碗。之後都冇野食到下一餐,我仔train完後,食飯都係十分鐘內完成。

大宅

回覆樓主:

一餐飯食個幾兩個鐘,接受唔到,哩餐未食完,又話就黎夠鐘食下一餐了,點會有餓的感覺呢?
每餐食30至40分鐘,食唔晒都就要收了,仲要同佢講俾佢睇,夠鐘啦,你食唔晒d飯,所以下一餐之前,無任何零食及水果!如果夠鐘前食得晒,一陣會有零食(頭幾日俾佢最喜歡的零食引下佢)

大宅

試吓用讚方法,食飯時裝兩三啖飯加少少餸,叫佢自己不來食,因為飯少佢應該幾下就食晒,然後就讚下佢,再同佢講試下添飯,加飯比佢後一邊食一邊讚,有姐姐就叫佢幫手讚同拍手話佢叻,佢會飄飄然覺得自己好勁!我大仔以前都係咁。

侯爵府

回覆樓主

一定限時。

有人餵就不會自己動手。
食咁耐都凍晒又唔好味,就算餵得晒都無營養。

會不會係食物口味唔吸引?

限時可以先由45分鐘開始,慢慢調較

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女9歲先唔至唔洗食個幾鐘 限時收碗,乜都做齊佢真係食得慢都冇計,佢又唔係唔想食,明明好肚餓就係慢 係學校次次都唔夠時間食
感激遇上你~

大宅

回覆樓主:

唔該晒各位,我先要解釋比姐姐聽,因為日頭佢湊,佢唔忍心就想餵飽佢,但規矩都緊要。

珍珠宮

回覆樓主:

半個鐘,食兩個鐘d牙好快爛,信我,小朋友唔會餓親自己(有病個d除外)

水晶宮

回覆樓主

我個女兩歲,自細唔中意食野,可以餓 12 個鐘都唔自動筆野食,所以我都係半餵半自己食。不過佢唔肯食的話點都迫唔到佢食,所以通常半個鐘左右佢食就食唔食就算。我都係工人姐姐餵的。

侯爵府

限時

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

甜心朱古力 發表於 18-6-7 12:10
如果本身唔鍾意食野,唔好迫得太緊,小朋友仲細,慢慢教。
我同事侄女佢媽媽又限時又限食又鬧,搞到更加唔 ...

冇錯,限時限食唔係個個work

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

brindlewin 發表於 18-6-6 21:19
自細就夠鐘即收,正餐之間冇雜食。

好方法

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

自細開始,夠鐘收野。
餐前餐後,無雜食

子爵府

我小朋友都係2歲幾,由6個月加固開始就自己食,由咬菜心,到咬蕃薯乾,訓練佢咀嚼既能力,如果唔係佢大左都唔想咬野同食野。
依家一日食3餐正餐(每次食到2碗粥,2碗麵或者1碗飯)加2餐點心生果零食,
食飯果陣,一定無玩具,無車仔比佢玩,無電視,大家坐埋一枱,我地食乜佢就食乜,
因為小朋友好聰明,d菜一開始無味,佢就以後都唔會想食菜,所以我地一開始已經落鹽,佢就知道原來食野係好好味同有趣,好開心。
我99見到呀b 6個月食完10幾條菜心,8個月自己食完1隻雞脾,1歲自己食完1碗飯,99都好唔忍心,話呀b好慘,無人餵,但我叫佢相信小朋友,佢做得到既,依家出街食,大家都樂得清閒

侯爵府

陪月勳章

強制﹐佢跟本唔餓先至會食咁耐﹐
唔餓咪由佢囉﹐
唔駛迫。

首頁

尾頁

跳至