樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

我就聽到! 今個星期已經係第三次,唔知點解佢吔咁鍾意食?

問題係點解我會聽到呢? 你估係公屋咩? 都唔知點解地鐵起嘅私樓都係咁!? 以前係公屋都無事。

你哋有無呢啲問題? 下次揀樓唔知點避免啲咁嘅樓,各位有無心得? THANKS!

男爵府

I think this dish is very common.
原帖由 mansumbb 於 09-3-28 20:54 發表
我就聽到! 今個星期已經係第三次,唔知點解佢吔咁鍾意食?

問題係點解我會聽到呢? 你估係公屋咩? 都唔知點解地鐵起嘅私樓都係咁!? 以前係公屋都無事。

你哋有無呢啲問題? 下次揀樓唔知點避免啲咁嘅樓,各位有無心得? THANKS! ...

侯爵府

我夠每一日都聽到樓上跳繩啦 我投訴,佢話報警呀笨 仲要話係自己屋企做運動唔得咩.大佬呀樓下大大個會所係到,我話之你跳到死呀:;pppp: :;pppp: :;pppp:
lmy

珍珠宮

畀面勳章

我都會聽到隔離刴肉既,有時講嘢都聽到,總有樓上拖橙仔既聲、波子彈地聲

洋房

查實有乜解救?呢個香港地對我地呢啲受害人有乜保障?

大宅

我都經常聽到樓上跳繩, 但我冇投訴佢, 我估佢應該幾有份量, 因為好大聲好似地震咁, 有時我係度諗唔知會唔會 "臨".
仲有佢成日跌嘢,打爛嘢架. 冇計啦我住個度20幾年樓啦. 個仔成日問我樓上d人係度做咩, 我都唔知點答.
我都好想知道買樓時, 可否避免呢?
2h媽咪

禁止訪問

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我樓上個條友重哀, 成日洗大浴巾(一日兩次)一 d 都唔扭, 水滴滴咁, 我已七~八年沒有曬衫出去 la, 通知管理處就收回 5 分鐘後又拿出來無去收

大宅

我都好慘, 每逢朝早六點幾, 附近唔知邊個細路就發脾氣大叫...真係想打佢一身..唯有希望佢快啲長大成人唔好再嘈

大宅

haha!看完你地d 回覆後覺得好好笑.我細個都成日自己喺屋企跳繩同埋對住門打ping pong球,仲有彈鋼琴.因為我無兄弟姐妹.細個無咩玩.不過多數都係下午進行.
以前住d屋就成日聽倒波子聲.而家呢間就無.但成日都聽倒剁肉餅聲.我諗我呢樹多細佬,多bb,所以成日要剁野卦!
仲有,我洗手間每早六點零,都有個男人喺度咳痰ga!好準時的.sunday都係咁,風雨不變.
仲有,住我樓上三層個工人姐姐話成日聽倒我個囡沖涼唱歌好大聲.
哈哈!我諗呢d係香港樓宇的特色

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

剁肉餅就係由細聽到大, 無論公屋至私人樓都無可避免, 可能真係呢樣餸實在太普通, 人人都啱.
但係真係唔明點解連講野聲都聽到, d樓真係咁薄?

大宅

原帖由 newbiee 於 09-4-3 23:53 發表
剁肉餅就係由細聽到大, 無論公屋至私人樓都無可避免, 可能真係呢樣餸實在太普通, 人人都啱.
但係真係唔明點解連講野聲都聽到, d樓真係咁薄?

HK's buildings ~ why not soundproof? If you speak as normal voice, your neighbour must know except you close all windows or speak very softly!!!
I can listen piano, hifi at holidays, barking dogs everyday, yelling every morning (dawn), walking with high heels (upper neighbour)...where could I find a quiet place?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 WMTSANG 於 09-4-4 01:58 發表

HK's buildings ~ why not soundproof? If you speak as normal voice, your neighbour must know except you close all windows or speak very softly!!!
I can listen piano, hifi at holidays, barking dogs ev ...

除左建築問題, 仲有d人嘅自私, 佢地唔會考慮吓自己嘅放縱會好影響人.
今晚我係屋企睇緊高凶三萬尺, 但係就聽到隔離屋睇美女廚房嘅電視聲同笑聲, 你話係咪激死呀!

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以前住公屋每日6點35分就有樓上個女人就會刷牙 刷利 成日 整d 反胃作嘔聲 由細聽到大 日日都要刷到反胃先安落

首頁

尾頁

跳至