跳至

首頁

尾頁

別墅

BB差唔多17個月大了,除左夜晚瞓8-9個鍾,中午再瞓2-3個鍾,只係10-12個鍾,會唔會太少??而且每次都好辛苦咁哄抱佢先肯瞓,有時就算佢好眼瞓,佢都唔肯瞓,你地D baby係點架,比D意見吖!!

洋房

計下先...
10/11- 10-11 = 12 左右
晏就2-3 個鐘....大約14-16啦我估

珍珠宮

原帖由 SuBee 於 09-3-29 12:29 AM 發表
計下先...
10/11- 10-11 = 12 左右
晏就2-3 個鐘....大約14-16啦我估

我個囡囡都係瞓14-16 HOURS(每日)
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

回覆 # 的文章

當bb進入12-18個月其間佢地會因應成長而瞓晏覺時間會慢慢改變,到咗18個月時bb就每日只雖要1次晏覺架咋。
12-18個月每日需要睡眠時間共11個小時,包括9-10小時晚間睡眠,1.5-2.5小時小睡,每日1-2次。
18個月佢地一日睡眠時間共11小時,9小時晚間睡眠和兩小時午睡

洋房

但我睇電視話3 歲前小朋友起碼訓14 HRS 先夠啊~
如果唔係就....影響學習之類~

珍珠宮

畀面勳章

我囝囝十點訓,朝早七點零起身,有時上午11點到會訓1-2個鐘,跟住下午又會訓1-2個鐘,但有時只訓上午,有時又只訓下午,呢排亂晒龍,估佢唔到...

複式洋房

回覆 # 的文章

對小朋友來說瞓午覺係好重要架,我仔由細到而家都好少睡覺架,每次nap都係一個小時左右,有時得九個字時間,所以小朋友肯瞓都唔好理佢,由得佢幾時瞓就幾時瞓,而家佢地會開始轉變nap的時間,亂都唔緊要,慢慢慢佢地會改到一日一次nap
瞓覺真係好影響學習能力架,所以我個仔唔會坐定定睇書或tv架,佢會不停咁手唔停口唔停腳唔停,郁到佢攰時就會瞓覺,我仔而家一日都係瞓11-12個鐘到,如果要佢地瞓到14個鐘我諗唔係個個可以囉,除非個小朋友係好瞓得....hahaha,因為佢地本身生理時鐘都唔輪到我地去控制,我地只可以令佢生活有規律啲,佢瞓夠自然會起身,最重要係佢瞓醒起來果刻有冇笑囉,如果有就代表佢地好滿足,如果喊或扭就瞓得唔好或瞓唔夠,兒科醫生都會以小朋友自己需要為主,唔會以大人要個小朋友點做為主

男爵府

畀面勳章

It's much harder to make my girl to sleep than before. When she takes a nap too much, like more than 1 hour in the morning and 2 hours after 5 pm, she won't sleep till 11:00pm!

民房

BB每日訓幾多個鍾???

my daughter will nap 1-1/2 to 2 hrs on day time. Then night time will hv 10 hours. So, assume she has totally sleep 12 hours at this range is ok la.....

複式洋房

我囝囝晚上11:30-早上10:30起身, 下午3:00-5:00起身.

別墅

我囝囝好多時日加夜都係瞓得10hrs,有時見佢眼皮dup哂都唔肯瞓,一抱起佢哄佢瞓佢就發哂脾氣,亂叫亂撐,要落地玩,佢又重喎,成26lbs,就算肯瞓都一定要抱住摇吓摇吓(唔可以坐低),有時我和工人姐姐輪流抱佢半個鍾都攪佢唔掂,攪到自己心情好差,唔知點先可以令佢瞓多D

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我瑩瑩午覺2-3個鐘,晚上10-11個鐘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女,通常9pm-8am,跟住下午訓1-2hours...

所以total都係12-13hours到...

禁止發言

大宅

我個仔個情形同你好似, 聽人講過佢地而家應睡13小時左右, 但我個仔睡11-12小時左右, 累都唔肯睡, 又易醒。我都想知點好。

原帖由 crisma 於 09-3-30 21:20 發表
我囝囝好多時日加夜都係瞓得10hrs,有時見佢眼皮dup哂都唔肯瞓,一抱起佢哄佢瞓佢就發哂脾氣,亂叫亂撐,要落地玩,佢又重喎,成26lbs,就算肯瞓都一定要抱住摇吓摇吓(唔可以坐低),有時我和工人姐姐輪流抱佢半個鍾都攪佢唔掂,攪到自 ...

複式洋房

原帖由 crisma 於 09-3-28 09:32 PM 發表
BB差唔多17個月大了,除左夜晚瞓8-9個鍾,中午再瞓2-3個鍾,只係10-12個鍾,會唔會太少??而且每次都好辛苦咁哄抱佢先肯瞓,有時就算佢好眼瞓,佢都唔肯瞓,你地D baby係點架,比D意見吖!! ...

我個仔通常9點起身,之後玩到11左右就再瞓,瞓2個鐘左右啦,之後就再玩,玩到2,3點就再瞓,又瞓多個零鐘,之後就起身玩,玩到夜晚10:00食埋奶就瞓到天光囉!!!

大宅

嘩!咁我個女訓得好少喎!佢通常1130-0800, 1100-1200, 1330-1500, 1700-1800(有時唔訓),加埋都係訓得11,12個鐘

但係佢唔訓都無計噃?

別墅

最惨係佢明明"無哂電",行到左摇右攞,眼瞓到暈佢都唔肯瞓.....................

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至