親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我上個月訂左酒店,先訂後付,今日(9號付款),訂嗰時個價係hkd 3680(總價係51437jpy),但岩岩睇,扣左我3861hkd,我上網用匯率器計過下,好似冇咁多bo,係扣多左我錢?定有其他收費?有冇jm有經驗可以教下我?

珍珠宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 02:28
我上個月訂左酒店,先訂後付,今日(9號付款),訂嗰時個價係hkd 3680(總價係51437jpy),但岩岩睇,扣左 ...
貴係正常呀,我試過一次(也是唯一一次)收貴左百幾,我以後都揀即時付款了

伯爵府

MissMaMa 發表於 18-6-9 09:52
貴係正常呀,我試過一次(也是唯一一次)收貴左百幾,我以後都揀即時付款了 ...

但係今日個匯率同我落訂嗰日都係差唔多咋bo

珍珠宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 09:55
我估有可能信用卡收左外幣交易的charge,不過都係我估,唔知有冇人真係問過,我都想知。太多魔鬼細節

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Bk之前有講過,打返去客服講會退差額。至於原因就唔記得左。

男爵府

醒目開學勳章

個匯率唔係就咁港元對日元, 上年我睇左呢個post打去CS改即時付款

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19814163&extra=&page=4

wcpcelia    發表於 18-6-9 17:32

男爵府

回覆樓主

我試過兩次,都喺見信用卡過數金額多咗,於是打去CS,佢都有退返差額比我,一次退去agoda account,留待下次訂房用,一次直接退去信用卡account

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

佢係日元對美金, 再美金對港幣, 所以係有唔同

男爵府

peachtea 發表於 18-6-9 11:24
個匯率唔係就咁港元對日元, 上年我睇左呢個post打去CS改即時付款

https://www.baby-kingdom.com/forum ...

我都打過上去改即時比$$,都係貴左幾百

最後取消再訂時即時比$$

伯爵府

TMC3012 發表於 18-6-9 15:43
佢係日元對美金, 再美金對港幣, 所以係有唔同

係咪我用錯方法計?我用yan轉左美金,用得出個數轉返港幣咁計左一次

伯爵府

peachtea 發表於 18-6-9 11:24

https://www.baby-kingdom.com/forum ...

我唔知係咪我理解能力低,個email話會支付等同51437 yan既 hkd,完全冇提過有美金 我咪直接計yan to hkd,但我唔知有冇用錯方法啦,我用計算器計左一次yan to usd,用兌完個 usd to hkd,都係多左錢

伯爵府

MissMaMa 發表於 18-6-9 10:01
我估有可能信用卡收左外幣交易的charge,不過都係我估,唔知有冇人真係問過,我都想知。太多魔鬼細節:nothi ...

下面有jm講左原因,但我都仲唔明點計既,可能我計錯

寶石宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 17:47
我唔知係咪我理解能力低,個email話會支付等同51437 yan既 hkd,完全冇提過有美金 我咪直接計y ...

我只知佢係計美金再轉港紙
Rate佢用邊個黎計我就唔清楚

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 17:49
下面有jm講左原因,但我都仲唔明點計既,可能我計錯

Agoda係會計多錢,我之前都試過,就算匯率跌都會多收,所以我會視乎情況,如果唔想取消再訂就打電話去cs度,叫佢即刻扣數,就會用返你當時訂嘅價錢,我四月幫朋友訂過大阪酒店,六晚總數扣多近二百蚊
I 大蚊豬   

伯爵府

TMC3012 發表於 18-6-9 18:08
我只知佢係計美金再轉港紙
Rate佢用邊個黎計我就唔清楚

打上去佢話係酒店俾佢地架wo.冇講美金

伯爵府

fionlei88 發表於 18-6-9 18:17
Agoda係會計多錢,我之前都試過,就算匯率跌都會多收,所以我會視乎情況,如果唔想取消再訂就打電話去cs度 ...

岩岩打上去,佢乜都冇講,即刻話退返差額俾我

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 18:34

原來可以退差價,下次留意一下先
I 大蚊豬   

寶石宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 18:34

我朋友舊年就係咁, 同佢嘈左一大輪先退差價
可能咁太多人係咁, 佢地唯有退返差額啦

琥珀宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 17:42
係咪我用錯方法計?我用yan轉左美金,用得出個數轉返港幣咁計左一次

外幣exchange 有買入賣出唔同rate,之間係有差價,唔係就咁用一個exchange rate 計

你係賣出港元,買入美金,再買賣出美金買入日元

大宅

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-9 02:28
我上個月訂左酒店,先訂後付,今日(9號付款),訂嗰時個價係hkd 3680(總價係51437jpy),但岩岩睇,扣左 ...

你唔想有驚喜就ㄧ定要揀即時付款。先訂後付一定有損失!你無得challenge佢用什麼滙率。其實你揀可以免費取消,那取消時,整筆錢會退給你。不會扣錢。

首頁

尾頁

跳至