論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲姐做咗個半月話外婆病重,要Resign
親戚個好朋友做agent嘅,極力推薦一個有護士資格嘅海外菲,識湊BB同乾淨D喎⋯
希望今次好運D,唔係嚟個運桔㗎啦

水晶宮

darichie 發表於 18-6-12 17:41
菲姐做咗個半月話外婆病重,要Resign
親戚個好朋友做agent嘅,極力推薦一個有護士資格嘅海外菲,識湊BB同乾 ...

但會唔會只願湊BB,唔願做家務?

天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-6-12 17:54
但會唔會只願湊BB,唔願做家務?

我屋企仲有個印傭主力清潔

wcpcelia    發表於 18-6-13 17:08

水晶宮

回覆樓主:

哦…咁都好

天空之城, 快樂之地

子爵府

PCCW2319 發表於 18-6-12 18:09
哦…咁都好

希望佢正正常常,唔好轉頭又話走啦⋯⋯

複式洋房

回覆 darichie 的帖子

請問有護士牌嘅人工是否會貴D?

子爵府

是美 發表於 18-6-13 15:30

唔知呀
我親戚話等佢同agent傾價錢嘅嘢

坦白講,如果個工人係做得野,我唔介意比多D

寶石宮

2023年兔年勳章

是美 發表於 18-6-13 15:30

一般係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

而家唔知. 2009-2013大食bun vicky, 初請佢, 合約人工. 大食, 一日食 3-lb 5舊雞扒, 做野慢, 污糟, 黑面.
過咗幾個月, 保險 agent上來做屋保險, 保險老婆係nurse, 講開, 佢話比保險老婆知佢係 滅威乎(midwife), You are Midwife? What Nursing College?
Long time forget. 咁都得.

咁Midwife, 應該好乾淨架, 叫佢 take the curtain out and wash. 叻, 攞走張床單, 揾報紙鋪床褥, 拆窗簾. 我問why you take out the bed sheet?
Today is not changing bed sheet day.
I said But you make dirty the matress, if the matress dirty, cannot.

Put back the bed sheet, then take out the curtain, and change a clean bed sheet, you said you Midwife, you don't know so simple thing?

黑面.

又唔使佢洗, 攞出去洗. 呢D叫Midwife

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-14 18:43
而家唔知. 2009-2013大食bun vicky, 初請佢, 合約人工. 大食, 一日食 3-lb 5舊雞扒, 做野慢, 污糟, 黑 ...

我都不敢抱太大期望,但唔用工人唔得⋯⋯要返工⋯⋯唉⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

darichie 發表於 18-6-14 19:09
我都不敢抱太大期望,但唔用工人唔得⋯⋯要返工⋯⋯唉⋯⋯
有好工人架。 Good Luck

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-14 19:48

承你貴言(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主

高學歷會當香港係踏腳石,尤其有看護資格,目標去加拿大

子爵府

jumug 發表於 18-6-14 20:05
高學歷會當香港係踏腳石,尤其有看護資格,目標去加拿大

人望高處係人之常情,但求大家好聚好散

男爵府

darichie 發表於 18-6-14 20:47
人望高處係人之常情,但求大家好聚好散

但係佢地一收到offer就會立即走,未必可以完約

子爵府

jumug 發表於 18-6-14 22:24
但係佢地一收到offer就會立即走,未必可以完約

我都明
不過其實任何工人都有機會斷約,最後都係講運氣

侯爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-14 19:48

喺邊有?

象牙宮

princesscupcake 發表於 18-6-14 22:39
喺邊有?

撞彩,我用過2印3bun, 到2012請多個男bun, 因Pa老人痴呆, 初來好蠢, 但呢6年來, 佢無偷野, 主要cleaning, 夠力幫我抬餸,我D工人唔使煮钣。 因D女人攞2個羅白, 一個話暈, 一個骨痛。 無乜唔見野, 我好多謝了。

侯爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-14 23:07
撞彩,我用過2印3bun, 到2012請多個男bun, 因Pa老人痴呆, 初來好蠢, 但呢6年來, 佢無偷野, 主要clea ...

你真的對工人無乜要求

象牙宮

princesscupcake 發表於 18-6-15 00:34
你真的對工人無乜要求

我只要求工人cleaning, 夠力抬, 因有時我買3斤菜食2日。 D女人又暈又骨痛。米油又唔使抬, welcome租架車Ok.

但佢D女朋友好多, 因philippine女人多男人少。但好在男人, 唔會大肚。D女人電話, \唔使收線架。

你話我要求, 但咁都做唔掂。

首頁

尾頁

跳至