烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 syc204 於 09-3-29 16:35 發表
想整pizza,食譜用35高粉加35g低粉,不過原來屋企得返高粉,咁點溝呀?有無姊妹可以幫幫忙?唔該!

如果係pizza...點降唔用全高粉呢 ?(會似 pizza hxt )

如果用中筋(即半高半低)會似陽光新x代 (少少痴口)

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 00:39 發表

我自己同屋企人都鍾意食超超超厚批,好似食包咁,所以用全高粉整都冇問題。

咁咪一人一件都飽飽......

正常我覺得高粉會好食d ~~

中筋粉會散d(一咬就開, 唔得痴纏) ~~ 不過就易搓d ~不過要好食又要搓耐d ~

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 00:48 發表

我試左,不過5份高粉5份澄麵,不過我整麵條,話時話,我個新玩具返左啦,有埋食譜,但唔知點解跟個譜做好乾,定係我D麵粉出左問題,D麵又比我整到古靈精怪 ,好
彩,味道都唔錯

http://farm4.static.flickr.com/354 ...

我....可唔可以八吓....係咪白汁來架個湯底.....

全部白雪雪.....

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 01:07 發表

比個譜你睇下
粉 830ML
雞蛋208ML
水30ML
SALT 2ML
屋企又無咁多低粉,我只係做左半份,又唔記得扣起水份量,但根本就搓唔起,最後只好不停咁加水 ...

做麵條的粉團....一般小女子都好難搓到.....部機應該可以扮搓到.....d sales 話 ...用壓麵嗰邊(不是切嗰邊) 調到最大, 舊粉 look 幾 look ...話等於搓咗喎....

如有食物處理機會好多多 ~~ 無就學 sales 個方法~ 都不錯 ~~

水晶宮

不如參考這個 :
http://www.instructables.com/id/Homemade_Pasta/

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 02:52 發表

其實心裡面疑惑左好耐架喇,依d手工意粉同我地買到個d成份應該係兩樣野來。買個d意粉係冇蛋(個隻唔記得叫咩麥),唔加蛋就已經黃色,我地自己整就要加蛋。

唔知妳所知嘅真正意粉依類pasta應該係咩味同用乜整? ...

我小小見識係 pasta都有好多好多種...就好似我地中國人的粉麵種類一樣 ~~

所以, 其實做到一種自己個人喜歡的麵食, 已經ok架啦 ~~

無需要話一定要正宗囉...我愚見 ~~ 好似人地話....意粉都係中國傳去外國.... 咁究竟 original 係點....真係無咩必要去 search or 跟足佢......

不過睇鐵人料理 ~~ 就係蛋溝粉溝鹽....

p.s. 隻麥係咪...semolina...本色就是金黃色..

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 01:07 發表

比個譜你睇下
粉 830ML
雞蛋208ML
水30ML
SALT 2ML
屋企又無咁多低粉,我只係做左半份,又唔記得扣起水份量,但根本就搓唔起,最後只好不停咁加水 ...

其實......由昨日見過妳這個食譜後...心入面一直都有個疑問... 到今晚亦不能忘懷....

請問......妳會否用了830g去當成830ml 呢.. ?

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 15:40 發表

妳慢慢研究,我怕食得蛋多高膽固醇(我好大食架)

我都係呀......整包包都唔敢用蛋.....:-(

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 15:38 發表

其實我都唔理咩正唔正宗,都係個句自己同屋企人鍾意食就得,不過有時怕講食某種麵時,有人會質疑係唔係正宗或道地,到時又會話到甚麼挑戰權威(我睇乜太個blog有人質疑佢個馬拉糕mouth:),真係網上公開發言要小心......

same same 呀....理鬼佢正唔正宗...有時正宗未必適合自己及家人口味.... 好食就得啦 ~~ (不過最怕自己唔知咩叫好食..係食市就最疑惑d廚師...)

咩太個 blog...之前有人post 過link...好似話..想知就要留言....算罷啦我覺得...有時blog既野....唔想分享就不如唔好post.-------我都係知一丁點-----

之前有線有段 promo..係訪問阿 zing(name好似係咁串法)...鄭x文化妝師(應該算是國際級罷)...主持人應該好像問佢關於有人說他抄襲方面的問題...他眼神堅定, 答 : 一個人除非係無記憶..xxxxxxx(無播到...要釣觀眾引...)

意思大既應該係話, 一個人除非係無記憶, 否則佢表示的東西一定係跟前人的.....

呢句說話我覺得都可以套到現在部份寫食譜的人身上...有少數人參考別人食譜, 煮咗一段時間....之後照自己意思(口味)改少少, 隨後就自己出書去.....

------只是隨想, 不對任何人有偏激--------

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 20:11 發表

係喎!!!!唔出奇喎!!我都當係gops:" />ops:" />ops:" />

係啦....因為麵粉都幾輕身....

830ml(麵粉)大約等於3杯半...

食譜入面水份都成1杯....

可能ok架喎....

我日思夜想.....無奶油專家(機廠)會出假食譜倒自己米....

迷團終於解開了 ~~

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-31 08:38 發表

我真係將g當做ml架,乜唔一樣架咩,我有試過將一紙包飲品倒出黎(250ml)在用磅秤過係(250g)一樣架喎??

緊係唔得啦 ~~

10ml棉花同10g棉花......體積不同的道理啊 ~~

妳寧願要 10g 金 定係 10ml 金 ?? :lol

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-31 08:53 發表

咁830ml粉,即係几多g?

用量杯量啦 ~~ 要輕輕手, 不要壓實 ~~

首頁

尾頁

跳至