網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最近天貓香港站有免運費活動,送貨時,屋企人代我收貨,速遞員竟然收左佢$20,其實之前都試過免運費時買野,都冇話要收附加費,今次竟然要收錢,到我返到屋企檢查件件,明明盒上寫免收附加費,我問屋企人速遞有冇留低任何單據或出示要收錢既證明,屋企人話冇,一上到黎就話要收錢,最嬲係打電話通知我送貨時又唔講,我已向天貓客服反映,但幫我查都要等幾日時間,仲要唔知收唔收得返,如果大家最近買左野,要小心速遞員濫收費用。

大宅

回覆樓主

之前已經有聽過,呢度又係有人share 過包郵上屋企比人收$20

侯爵府

princessf 發表於 18-6-13 19:20
之前已經有聽過,呢度又係有人share 過包郵上屋企比人收$20

請問知唔知最後追得返嗎?因為我好少入呢版,所以唔知之前有jm講過。

其實比錢事少,但咁呃人真係不能縱容

大宅

親子王國15週年勳章

玫瑰花茶 發表於 18-6-13 19:38
請問知唔知最後追得返嗎?因為我好少入呢版,所以唔知之前有jm講過。

其實比錢事少,但咁呃人真係不能縱 ...

我最近第一次買天貓超市,睇舊post也有人share呢個情況

珍珠宮

回覆樓主:

是否要滿299不免運費?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

象牙宮

香港
送上屋企門, 收費$20
住宅 附加費 收費$20.

快递公司用以上 "名義"

希望天貓超市...... 不會。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

玫瑰花茶 發表於 18-6-13 19:38

其實比錢事少,但咁呃人真係不能縱 ...

其實附加費唔知送貨果個係有心定無意,事實佢派既貨真係有 D 要收有 D 唔洗收~所以唔係自己收貨,一定要話比收貨既人知要比幾錢或洗唔洗錢~

我幫人買野,佢自己去自取,話佢知單號之餘,我一定會話佢知要比幾錢,免得對方收多~

侯爵府

333s 發表於 18-6-14 11:02
香港
送上屋企門, 收費$20
住宅 附加費 收費$20.

天貓而家免運費,我有睇條款,肯定唔駛收。

侯爵府

MiuMiuLi 發表於 18-6-14 11:34
其實附加費唔知送貨果個係有心定無意,事實佢派既貨真係有 D 要收有 D 唔洗收~所以唔係自己收貨,一定要 ...

個盒張單係有寫明不收附加費,以往如果要比運費我會先同屋企人講,今次自己冇講清楚,就當買個教訓。
其實我諗係可能係速遞員既問題,我向天貓反映係唔想有同類事件再發生,就算追唔到$20,起碼佢地都知有呢件事嘛

侯爵府

mvshop8888 發表於 18-6-14 08:54
是否要滿299不免運費?

而家有活動,天貓香港站全店免運費。

公爵府

玫瑰花茶 發表於 18-6-14 11:43
個盒張單係有寫明不收附加費,以往如果要比運費我會先同屋企人講,今次自己冇講清楚,就當買個教訓。
其實 ...

淘寶應該收過好多呢 D 投訴,舊年開始天貓超市送香港,都係冇附加費,有 JM 講過屋企人收貨比左附加費,提醒大家唔係自己收貨要通知屋企人~

香港速遞送住宅有附加費,淘寶應該知,佢果 D 單應該比 D 大 D 既識別,例如用大 D 字印住免附加費 ~

大宅

天貓免郵費的上門肯定唔駛收, 地址帖子上都有寫明

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁係咪送去順豐站嗰啲先至有得唔收20元?

侯爵府

lala229 發表於 18-6-14 13:20
咁係咪送去順豐站嗰啲先至有得唔收20元?

唔係,係送上屋但都免運費,比錢時顯示運費果度,會寫明。至於偏遠地區,其實天貓都有寫係邊幾區。

大宅

請問係咪寄住宅都唔駛收運費, thx

侯爵府

gg409 發表於 18-6-14 13:46
請問係咪寄住宅都唔駛收運費, thx

天貓香港站而家有活動,全店免運費,所以寄住宅都一樣免運費,但有寫明偏遠地區除外,另外,如果要行樓梯送貨,可能又要加錢,你可以問下客服。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

玫瑰花茶 發表於 18-6-14 13:43
唔係,係送上屋但都免運費,比錢時顯示運費果度,會寫明。至於偏遠地區,其實天貓都有寫係邊幾區。
...

Thx

子爵府

回覆樓主:

我啱啱買過電器送上門無收費喎。

要收應要註明

侯爵府

anyuser18 發表於 18-6-14 15:02
我啱啱買過電器送上門無收費喎。

要收應要註明

所以我覺得有機會係速遞員既問題,因為我之前都買過幾次,送同一地址,都冇話要收附加費。

首頁

尾頁

跳至