親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

打算8月去7日6夜, 已睇旅遊書, 但係都無咩概念....

因無車, 只會坐巴士/火車, 以札幌為中心點玩周邊地區, 有無朋友仔俾d提意點玩等我參考吓, 同埋有咩酒店大家住過又ok又方便, 大約$1500以內一晚酒店

不喜勿插

瑪瑙宮

大廚勳章

登!登!登! 發表於 18-6-16 10:29

因無車, 只會坐巴士/火車, 以札幌為中心點玩周邊地區, ...

一般第一次去都係札幌小樽登別洞爺湖旭川。。。當然你鍾意長征嘅就可以去函館啦。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

回覆 seaheart88 的帖子

唔該先, 請問你講去登別, 小樽嗰d要坐幾耐車度同埋是否要買火車證?

瑪瑙宮

大廚勳章

登!登!登! 發表於 18-6-16 10:49

唔該先, 請問你講去登別, 小樽嗰d要坐幾耐車度同埋是否要買火車證? ...

小樽一般喺札幌站坐30分鐘車就OK。。所以唔需要搬酒店

登別我就book咗溫泉酒店住兩晚我坐佢嘅接駁巴士去到登別來回。。

我就唔需要買pass

wcpcelia    發表於 18-6-16 18:24

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

因無車, 只會坐巴士/火車, 以札幌為中心點玩周邊地區, ...

札幌市區我多數着正札幌站內貪方便同埋唔使雪地拉行李。。。但係都試過住喺狸小璐。。購物方便但係坐車唔夠札幌站方便
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

好耐都唔該曬

大宅

回覆樓主

可以去札幌、小樽,都應該夠玩

男爵府

回覆 登!登!登! 的帖子

在官方旅遊網頁睇吓咩景點及食嘢的地方,你有興趣的就寫下名及地址,然後安排酒店及交通。

男爵府

可以 住在 札幌, 由札幌去小樽 ,小樽好細 , 可以 即日來回, 如果夾啱 祭典日期, 小樽 有煙花 夜晚 近距離 睇煙花, 好多日本女仔著曬和服, 好多小食檔, 又有太鼓表演, 成個嘉年華會咁好熱鬧,
然後就去富良野嗰邊 睇花, 旭川美瑛富良野 都係嗰頭, 可以住富良野 或者美瑛嘅民宿, 美瑛好靚, 不過我住旭川jr 酒店, 貪佢 喺jr站隔離 ,樓下 有個 好新嘅 商場 好方便, 冇咁荒蕪
洞爺湖我覺得個湖冇乜特別, 唔去都不是損失, 不過乃之風酒店就幾靚, 對正個湖 夜晚可以 睇煙花
上網睇下人地寫 北海道嘅遊記, 好過睇書, 同埋用google map check下 路線 搭咩車 和 車程幾耐都睇到

男爵府

訂酒店要快手啲啦而家已經好遲,暑假北海道酒店 好快爆

伯爵府

買了機票未?
札幌,小樽必到
八月係花期,睇花必做!
北上有富良野!
南下有㓊爺湖,登別!

伯爵府

回覆 ikioma 的帖子

唔該, 已訂札幌酒店, 尚欠一日

伯爵府

回覆 claudialuk2011 的帖子

已買機票, 其實唔住富良野, 當日係咪會好趕急?

伯爵府

可否介紹登別酒店, 因睇書只有3間酒店有車接送, 同埋要俾$

住兩日先夠玩嗎?去周邊地方交通方便?

唔好意思問咁多野, 因睇咗書都係唔係好明

瑪瑙宮

大廚勳章

登!登!登! 發表於 18-6-19 07:57

可否介紹登別酒店, 因睇書只有3間酒店有車接送, 同埋要俾$

我住過登別嘅望樓,石水亭也有免費接駁車札幌來回。。。但需預約

其他酒店沒有免費也不會貴好像只是收500円一程。。。但當然需要預約啦。。

由於我坐免費車如果住一晚的話第二日又好快走咁根本冇時間係附近走動。。札幌站相多數係兩點鐘去到酒店都已經四點。。回程一般係早上嘅10點鐘咁樣就冇乜時間行附近嘅景點。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

想問下因我成下午2點幾先到新千歲機場, 酒店D shuttle bus係咪好疏或時可以通知酒店接我?

瑪瑙宮

大廚勳章

登!登!登! 發表於 18-6-19 09:18

想問下因我成下午2點幾先到新千歲機場, 酒店D shuttle bus係咪好疏或時可以通知酒 ...

酒店的免費接駁車每日札幌去來回得一班。。

部份酒店也有新鮮說機場來回但好似是1000円。。另外也是每日得一班。。我見過有啲是四點開出的係新千歲機場。。你要捉姦了解下先知道新千歲出發係幾點接車
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

登!登!登! 發表於 18-6-19 09:18

想問下因我成下午2點幾先到新千歲機場, 酒店D shuttle bus係咪好疏或時可以通知酒 ...

又或者自己攞行李楚jr到達登別站。。。但我唔肯定有冇接駁車送你想去是否一call就有。。。但札幌站坐的士去到溫泉佢嗰邊大概係2000円。。視乎你係山頂定中間
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

唔該先

珍珠宮

回覆樓主

登別玩唔到兩日,我寧願俾錢自己搭車去,好過 shuttle 就佢時間

首頁

尾頁

跳至