跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我預約了21號打MMR &肺炎針 ,見阿仔有幾聲咳, 問醫務所又話只要無發燒就OK。打完之後當晚就開始燒, 星期日仲起埋成身「風癩」又咳又鼻水....
星期一睇私家食左藥都持續唔妥, 星期二晚深夜忍唔住去睇急症入埋院.......
醫院照肺, 驗左血,鼻涕&尿液都話無問題, 醫院又話bb兩歲前唔好食傷風止咳藥, 只係有燒時俾退燒水....阿仔於是唯有不停留鼻水.......連佢至愛嘅奶奶都唔肯飲.....
我同老公輪流24小時留向醫院睇住囝囝, 老公感冒未好都要頂硬上.....由於太奔波, 最後連我都病埋.......
醫生見阿仔幾日都持續燒, 決定開抗生素俾佢食3日, so far 而家已過左24hrs 無燒, 都開始食番少少奶........希望可以快d出院....我同c6就快都頂唔住嘞
雖然醫生無同我地講過今次係咪同佢有病去打針有關, (佢地都話唔知原因, 可能係病毒,又可能係細菌)但有個健康助理姐姐同我c6傾計時話醫生同姑娘都教佢地如果bb有任何唔妥都唔好俾佢打針, 最好仲要逐支針分開打......我覺得今次阿仔受咁多苦都係我地太大意. 實在難辭其疚

別墅

其實個個b的體質同抵抗力都唔同, 有啲可能少少病都打得針, 有啲冇病冇痛打針都會好大反應....

唔駛太擔心, 留翻啲心機同精力照顧好bb呀!

bb好叻ge, 會好快好翻ge!!

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

大宅

唔好咁自責啦...作為第一任mami,大家都係邊做邊學的...最緊BB現在無事,你哋(BABA MAMA)要養好身體呀,因BB仲要你哋好好照顧的,同埋要比多D正能量BB,等佢快D好番!

BE POSITIVE,BB會感應到的~

原帖由 小J媽媽 於 09-3-30 10:11 發表
話說我預約了21號打MMR &肺炎針 ,見阿仔有幾聲咳, 問醫務所又話只要無發燒就OK。打完之後當晚就開始燒, 星期日仲起埋成身「風癩」又咳又鼻水....
星期一睇私家食左藥都持續唔妥, 星期二晚深夜忍唔住去睇急症 ...

別墅

小J 媽媽, 唔會咁擔心啦. 其實醫生都話唔知原因, 可能唔關打MMR 嘅事. 唔好亂諗野.
依家最緊要你自己有好嘅身體, BB 最需要你嘅照顧. 你病咗就照顧唔到BB, 你要加油啊. 我會支持你 正能量給自己& BB.

大宅

唔好咁諗la,我bb打完MMR後一星期都有發燒,同出疹. 可能只係打完針的反應呢,唔關佢係咪咳事.

大宅

呢期天氣差,細菌係多d ga la!未必關一次過打2支針事嘅!放心la!BB會好快無事ga la!

你2個要加油ar!唔好自責!留番d心神去照顧BB la!小心身體la ~

別墅

唔緊要啦, 最重要bb退晒燒, 又肯食番奶啫! 個個人都會病, 喺必經階段嘛! 下次要打針時咪小心d囉, 有時診所姑娘d說話信唔過, 個個口徑都唔同!
你同你老公好好保重身體, 唔係阿b好番晒出院, 就要對住2隻病貓喇!

大宅

醫院又話bb兩歲前唔好食傷風止咳藥

如果bb有任何唔妥都唔好俾佢打針, 最好仲要逐支針分開打

唔係下話,大隻妹食傷風止咳藥N次喇,私家醫生無話bb唔食得喎~~~ 小J媽,你唔需要責怪自己,阿b入院,你都唔想既,不過今次可以吸取經驗,下次可以處理得再好d 記住,小J仲好需要你同c6既照顧呀!!!

題外話,如果傷風止咳藥&抗生素俾你選擇,你寧願小J食邊樣丫? 當然,兩樣都唔使服用就最好,但病左就係病左,當見到阿b遲遲都無好轉時,幾唔想,幾唔願都好,一定要以阿b健康為大前題,選擇食藥囉! 我以過內人身份同各位媽咪分享經驗,大隻妹真係名乎其實藥煲一名,佢睇醫生既次數係超多,發燒又超超多,流鼻水更係超超超多 我都好心痛佢成日要食咁多藥,但真係無辦法,小病唔根治,分分鐘都會變大病嘛~~~
之前有個post講打針,其實我都有提過我個私家醫生建議阿b到左1歲時.每隔2個月先打一支針,以便觀察打針後既情況,即係12個月,14個月,16個月&18個月都要打針,時間又易記又無咁容易出事,我都好buy佢呢個建議 未幫阿b打其他針既媽咪都可以參考一下.

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

星期一睇私家食左藥都持續唔妥, 星期二晚深夜忍唔住去睇急症 ...

好慘呀, 上星期見倒生生時都仲好精靈, 希望佢快d好番啦!

不過我諗未必關打針事既, 因為呢排天氣好差, 佑佑早2日都傷風同咳, 而家都食緊藥!

做媽媽真係好辛苦o架, 唔好比咁多壓力自己呀!

子爵府

講得啱,千祈唔好責怪自己,當一個經驗囉,最緊要係e+bb慢慢好轉!!!
我之前都book咗28號打肺鏈(好似係肺鏈 ),但寶寶豬21號無丫丫發燒,跟住半夜燒到103度就三更半夜同佢去咗睇急証,問e生28號可否打針,佢都係話冇晒燒就得喇!跟住24號退晒燒,但仲有咳(有痰)同鼻水,因為我媽媽會同埋我去同寶寶豬打針,佢唔建意去打,仲幫我打去打針嗰度問,結果d姑娘話要bb完全好番晒至好再book時間打喎,所以e+都仲未book呀!

你兩公婆都要小心身體,因為bb需要你哋,+油呀!!!

原帖由 janwsy 於 09-3-30 11:16 發表
唔好咁自責啦...作為第一任mami,大家都係邊做邊學的...最緊BB現在無事,你哋(BABA MAMA)要養好身體呀,因BB仲要你哋好好照顧的,同埋要比多D正能量BB,等佢快D好番!

BE POSITIVE,BB會感應到的~

...

大宅

阿仔終於向星期一下晝出左院嘞, 我地總算鬆一口氣, 阿仔出院後已恢復平日嘅生活規律 感激各位媽咪嘅打氣同祝福, 我已經放鬆左好多。

我仲同d朋友講笑話經過呢次, 我實可以瘦番d

大宅

恭喜晒!
原帖由 小J媽媽 於 09-3-31 00:39 發表
阿仔終於向星期一下晝出左院嘞, 我地總算鬆一口氣, 阿仔出院後已恢復平日嘅生活規律 感激各位媽咪嘅打氣同祝福, 我已經放鬆左好多。

我仲同d朋友講笑話經過呢次, 我實可以瘦番d ...

禁止發言

子爵府

咁就好喇!!!

原帖由 小J媽媽 於 09-3-31 00:39 發表

我仲同d朋友講笑話經過呢次, 我實可以瘦番d ...

洋房

the nurse told me MMR &肺炎針 should separate for 1 month war

複式洋房

無事就好喇.
好彩d針都打得七七八八.

大宅

而家無事就好喇!

上次我都係咁......亞女有少少 nose water, 醫生都有同佢打, 咁就出事喇
佢變左耳炎......勁辛苦勁扭計, 我都心痛死
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

我自己初為人母, 好多野都蒙查查,又俾果間衰診所誤導. 攪到阿仔受苦真係無陰公!
有時諗做大仔大女都係辛苦d

講番出院果日, 婆婆再問醫生今次阿仔大病同佢有病打針有無關係時, 佢地依然係依依哦哦, 不置可否.....睇番佢張discharge summary, 話bb係「上呼吸道感染」, 我覺得佢地係搵唔到原因是但寫個病徵囉, 如果真係「上呼吸道感染」咁簡單就唔駛住6日院啦。:;pppp:

複式洋房

哎呀...我都係唔知原來肺鏈同MMR要隔一個月先好打!

我囝囝上星期六打完MMR, 而家又係出"風癩", 好痕好慘呀!!!

首頁

尾頁

跳至