懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想知去聯合產檢多吾多人, 同埋好吾好 ???

大宅

原帖由 kkjim2009 於 09-3-30 12:55 發表

我今日早上去佐排期丫~~~
都幾多人...不過我都係搞佐半個鐘,可以排期快la~
我都好想知聯合有幾差...不過無辦法啦...都排佐lu

大宅

我都係喺聯合做產檢的, 但ok喎唔太差, 宜家6個月(高齡), 佢哋先安排我返健康院做產檢.

原帖由 nikkipang 於 09-3-30 13:53 發表

我今日早上去佐排期丫~~~
都幾多人...不過我都係搞佐半個鐘,可以排期快la~
我都好想知聯合有幾差...不過無辦法啦...都排佐lu

侯爵府

畀面勳章

我都係聯合,service 都係咁啦...政府係咁上下。

大宅

因為我有係去將軍澳醫院睇助產門診, 16/4返去睇婦產科,日後生要去聯合,本來要去屯門甲狀腺覆診,巳取轉介信由產科跟進藥份 !
我4月份就37歲啦, 之前LOST 佐2次BB, 助產士話好大可能每次都去"聯合"覆產檢直至生,不會轉去健康院 ! 我要返工, 怕去醫院覆診會等好耐,排期見醫生又會要耐D先有一次 !

原帖由 secretrose 於 09-3-30 15:26 發表
我都係聯合,service 都係咁啦...政府係咁上下。

洋房

我去聯合做過2次產檢, 唔算多人, 2次都係用咗1個鐘左右.
上星期去咗照structure u/s, 全程見醫生用咗大約8分鐘, 佢話大致正常, 但覺得佢幾求其&講得好簡短, 連bb而家嘅size都冇講, 又冇詳細睇bb嘅內臟發展, 只係响度指話呢個係心, 呢個係胃, 大腿 ..., 佢一路照一面話bb似係女仔.但係又冇數手指&腳指. 平時去自己嘅c+醫生度照仲詳細過佢呀! 所以照完之後我問醫生今次算唔算係照structure u/s, 佢話係喎! 我又問佢係唔係因為照到入面嘅器觀所以估bb係女仔, 佢話只係睇外面! 我諗呢d就係政府&私家嘅分別!
不過之前有朋友响聯合生, 佢話d醫生&姑娘都ok.
原帖由 kkjim2009 於 09-3-30 12:55 發表

男爵府

原帖由 ak48 於 09-3-30 16:23 發表
我去聯合做過2次產檢, 唔算多人, 2次都係用咗1個鐘左右.
上星期去咗照structure u/s, 全程見醫生用咗大約8分鐘, 佢話大致正常, 但覺得佢幾求其&講得好簡短, 連bb而家嘅size都冇講, 又冇詳細睇bb嘅內臟發展, 只係响 ...

我係新手媽媽, 3個月前o係聯合生, 可以share一下。

平時產檢就一般啦, 等仲耐過睇, 但政府係咁o架喇, 同私家就冇得比, 我自己就一直都係私家同政府兩邊睇, 買個安心。

我本來book咗私家生, 但到wk38 時, 醫生都話我應該順產ok, 咁我又想留返多o的$$$俾bb, 咁就決定去聯合生。

住院o個幾日ok呀, 服務比我想像中好, 大部份姑娘同嬸嬸都係nice同有禮(當然有o的係唔好o既), o的床位都闊落, 同埋都幾乾淨, toilet都乾淨。

我係順產o既, 一入產房老公已經可以陪產, 陪足全程, 好開心。(要陪產o既話, 之前要上course先)

大家可以放心, 聯合都幾ok呀!

侯爵府

畀面勳章

我本來都打算去c家生, 宜家經濟唔好, 我正考慮是否改為去政府生。你覺得聯合ok呀, 咁都好d, 宜家我有左定心丸啦..haha

原帖由 Kobaby 於 09-3-30 16:45 發表

平時產檢就一般啦, 等仲耐過睇, 但政府係咁o架喇, 同私家就冇得比, 我自己就一直都係私家同政府兩邊睇, 買個安心。

我本來book咗私家生, 但到wk38 時, 醫生都 ...

大宅

我本來book咗私家生, 但到wk38 時, 醫生都 ...

真係好多謝你的share~~~
本來真係好擔心...因為今日d 姑娘態度都唔係好...
不過講真, 間間都多大6媽媽...都唔驚得咁多
希望遇到一個好nurse 最重要^^

大宅

多謝分享 !!

因為有人問我點解吾去qe 生, 但我係tko醫院有record,
上次巳知要去聯合生, 點返轉頭改回去qe !

另外,幾年前tko無得做流產, 去過qe見醫生, 病房好多人, 有不同國藉人事 (南亞及國內都多), 仲有ii 及犯人 (有警察/懲教madam看管) 好雜 !!

大宅

好媽媽勳章

私家之前要比$6000deposit, 咁咪無左?

子爵府

好媽媽勳章

在此間院是否包做結構圖呀

首頁

尾頁

跳至