自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

好多人話應該先坐入去,講多少少,我自己有嘢拎、坐司機後面嗰行先會咁坐,我遇到既係(自認)有需要、冇禮貌既人,所以我唔讓

我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大媽落車嗰時話:隻x人腳呀阻×住晒……我個人完全打側晒身俾佢出,佢企係度未行就已經話我 我又炆又不解,同一條通道,佢地會(覺得自己)入到出唔到/出到入唔到
如果你地呢個情況,係咪會一定會讓?
我唔想讓既原因:
1.我唔想綁多次安全帶
2.入面好多時有小強
3.我覺得我上車先有選擇權
4.小巴佢有位坐,加上佢地態度好差

珍珠宮

畀面勳章

當然你有選擇權,我早到會坐入面位,後到的坐出面位。

禁止訪問

水晶宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-22 07:20
我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大 ...

我反而唔喜歡俾人/坐暖的櫈
不過早到我坐入面多

男爵府

月見草 發表於 18-6-22 07:25
我只會考慮我早定遲落車去決定坐出面定入面,我上車先我緊係可以揀,俾人嘰嘰吉吉更加唔會讓!
...

同一考慮。
如果遲落車我會坐入去。

珍珠宮

講真, 我都好憎人專坐外面位, 我入去坐又煩, 如果落車早過佢我又要好唔方便咁行出去; 再加上新式19座真係又迫又窄, 肥少少都難出入
上車我有得揀都唔會揀外面位有人坐的入面位

伯爵府

回覆樓主

我唔會讓位
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

fanny590 發表於 18-6-22 07:28
講真, 我都好憎人專坐外面位, 我入去坐又煩, 如果落車早過佢我又要好唔方便咁行出去; 再加上新式19座真係又 ...

Same here! 為左方便自己麻煩左人地!仲要有啲人讓人入去時,個身只係移開少少,入去勁辛苦! 我覺得如果你要坐出面,不如先起返身讓人入左先再坐。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

維仔媽媽 發表於 18-6-22 07:22
當然你有選擇權,我早到會坐入面位,後到的坐出面位。

x 2

其實禮貌上,先上最好坐埋面,尤其後面個人,提着大包细包東西, 將心比己吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

回覆樓主:

我揀我想坐嘅位

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

上次坐巴士,後面個人比我大叔話(因大叔話到全層都聽到)
小姐,坐返出面啦!你坐開出面就坐出面丫嘛。你都係鐘意至坐出面啫。你突然掉位,個位坐到暖晒我點坐呀!係咪先
阿叔講出我心聲,最怕人突然掉位,俾張熱櫈我坐

男爵府

我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大 ...

其實我好憎你lee類人,你上車先梗有選擇權,不過人地有時攞住好多野,仲要坐入去就好唔方便,有D人身型較肥啦,有D人就啊叔啊嬸仲要走入去都約麻煩,而你這類人分分鐘好早就落車!
我會早到就早坐入去,方便大家!
見你寫果幾隻字,都感覺到你個人都幾自私同黑人憎,咩都只會諗自己,其實好多人無響你面前話你,都心裡面鬧緊你
有D人可能好早就落車坐外面位都ok, 不過你就完全自諗自己無諗其他人,我諗你份人咩都只諗自己,應該都無咩朋友可言

男爵府

好耐架喇!佢地話,出面位俾年幾大d坐,方便上落.我試過早過隔離嗰個落車,佢話我,早落車就好心坐出面. 所以,唔需要理.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

通常有孖吉位,會坐入面近窗,老人家出入唔方便,幫得就幫,好小事

公爵府

回覆樓主:

早上車會坐入面座位
雖然唔知邊個會落車先
但遲上車嘅人係坐外面係方便D

伯爵府

大力大力 發表於 18-6-22 07:41
x 2

其實禮貌上,先上最好坐埋面,尤其後面個人,提着大包细包東西, 將心比己吧~

我通常自己拎住嘢我先坐出面,同埋我通常坐司機後面,嗰行多小小位 而且我試過後上都一樣俾人叫我讓位,唔知佢地想點。
其實好聲氣我都肯既,但係佢地係一埋泥就:我點點點呀,唔該都冇聲我真係唔中意,咪唔讓囉

男爵府

回覆樓主:

怕晒……吾会坐窗口位

伯爵府

oceandeepsea 發表於 18-6-22 07:51
通常有孖吉位,會坐入面近窗,老人家出入唔方便,幫得就幫,好小事

真係老人家唔係老奉咁我都ok既.但我撞到既係長者卡應該都差十幾年先拎得,身手可能敏捷過我既中年人

珊瑚宮

畀面勳章

月見草 發表於 18-6-22 07:25
我只會考慮我早定遲落車去決定坐出面定入面,我上車先我緊係可以揀,俾人嘰嘰吉吉更加唔會讓!
...

伯爵府

回覆樓主:

其實我都唔係好明啲人死都唔肯坐入面
我試過大包一揪二能,啲人都唔肯讓出面俾我 當然有人可以話唔一定要讓俾妳,甚至乎可以話,咁巴閉就去搭的士啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至