自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

搬屋公司啦,無乜大件野唔會太貴。分分鐘平過你call 車+啤酒汽水+請食飯
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

伯爵府

比錢搵搬屋公司啦,平時你買雪櫃都唔會自己搬啦,何況你仲有沙發同雜物。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luvysl_blythe 發表於 18-6-26 08:51
但伯友有無諗緊呀親友們係咪咁恨食你個餐飯然後幫你搬屋先?

係啦,搬一搬諗住食一餐飯咁??

子爵府

始終有大件傢俬,
搵搬屋公司搬好D,
可以搵宜家(搬屋公司),
用過, 逐件計,
MIN CHARGE $500

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

搵搬屋公司搬,
無事就話啫,如果有啲咩整親,醫藥費都唔止嗰條數。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

錢債易清
人情難還
可以俾錢搞掂做咩要欠人人情
第日叫你用咩還仲未知
還你千世笑來世未必能遇到

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我以前試過前街搬後街,真係一條街貼住背,都搵搬屋公司,自己搬好花時間,同埋如果要搬大件野好麻煩

大宅

回覆樓主

大件嘢梗係搵專人搬啦,最簡單呢個天氣咁熱叫親友搬佢哋又唔係專業,搞一搞冇咗大半日,一人分五百好未?佢哋會好開心覺得幫咗佢哋好多?比得多自己又唔捨得,而且佢哋係親友,你又可以使盡佢哋?
最緊要係搬屋公司帶晒公具嚟,用紙皮鋪好條路出門口再包好件嘢唔會整花地板,佢哋有方法最快搞掂你又唔使郁手,有啲錢係要比人賺。
你媽媽係善心,但諗得太簡單,親友一陣唔識用力整親時點算?

公爵府

2018復活節勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 23:57
當然最終決定權在我, 但因為前陣子我媽提議揾親友搬時, 我不置可否
但這兩天細想之後, 我覺得沙發, 雪櫃 ...

你呃佢搵左朋友搬唔洗錢算,比千零蚊親戚,可能人地喺背後話你比得少,又呻辛苦,比左錢仲欠人地人情,無事都仲好,有事下下話以前點幫過你,都咪話唔煩

仲要整花整爛d野無仇報

象牙宮

回覆樓主:

搵人搬,一日三兩個鐘搞掂,好過搵自己人,一樣要錢啫

翡翠宮

回覆樓主:

你比錢,你話事,搵親友幫手,搬完請食飯都要錢,仲有,專業人士,搬2-3粒鐘就搞掂!

伯爵府

phoenixM 發表於 18-6-25 22:46
我專登就搬屋請左一星期大假, 所以有時間慢慢搬的, 但就覺得行幾十轉咁逐樣搬好煩...

至於我媽就有少少發 ...

一星期大假=$$,除非你無得儲假。

千幾2千蚊茶錢,人家好缺錢嗎?比得多又唔係,比得少又嬲豬,又唔係搬運專業,包你紙箱嗎?叫你阿媽咪傻啦。

大宅

回覆樓主

我媽有個朋友就是為慳錢,自己搬梳化,整親條腰,醫左好耐都宜家都未好,佢極度後悔!

千其米慳1,2 千!朋友幫手搬,又要請人食餐好的,計番條數,慳得幾多!

如果人地整親,包唔包醫藥費好,又內疚!

一定搵搬屋公司啦!

男爵府

我自己試過2次
第一次朋友搬
第二次搬屋公司搬

只能說,第二次簡直係快靚正
個少少錢真係唔好慳
搵朋友搬, 人情其次
大家唔識搬用錯力扭到真係後患無窮
人地搬慣個D識得用工具幫手識就力

你可以先慢慢搬哂D濕星野去新屋
再搵一日CALL搬屋公司搬哂所有大型家電
我搬床肉電腦電腦CHAIRSOFA搬雪櫃洗衣機BB床
再加6袋紅白藍先千9蚊
(我最後俾夠2千幾, 因為堅辛苦, 舊居仲有一層樓梯)
D哥哥仔個個都好客氣又快手

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

以前搬去隔離座我都叫搬屋公司
因為自己搬又無架餐
整親仲貴

子爵府

一定揾搬屋公司.

人地專業, 搬嘢多過你食飯, 幾個烏合之眾又話搬, 呢D錢唔慳得.

另外, 我自己亦落咗命令, C6不可以同任何親戚朋友搬屋, 比翻錢都唔可以. 有咩整親就大件事, 點賠??

子爵府

仲有, 揾朋友搬屋即係揾水魚, 求其請餐飯就算數, 貴嘢你又請唔起!

又成日假期服侍你, 又擔又抬, 米攪.

寶石宮

2023年兔年勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
我準備下個月搬屋, 新屋位置與現在舊屋只相距兩條街
加上我自己一個人住, 所以要搬的傢俱不算多
最大件最重 ...

揾搬屋公司

珍珠宮

phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
我準備下個月搬屋, 新屋位置與現在舊屋只相距兩條街
加上我自己一個人住, 所以要搬的傢俱不算多
最大件最重 ...

我以前一個住時,每次搬屋都係搵搬屋公司。無錯次次要幾千,但係佢哋提供紙箱包裝物料,而且一日搞掂,慳唔少時間。有大件垃圾,有啲仲會幫手清埋。自己搬,唔只用多好多時間,仲要四圍搵箱/紅白藍袋,分幾轉搬,即係日日搬到攰死。最弊係搵人幫手,唔係純免費,唔通唔請食返餐好咩?仲要欠人情,下次人哋有求,點好意思唔幫手?最大鑊係一個唔好彩有人受傷,咁我賠湯藥就大鑊啦!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

就算得2件大件野都係搵人搬好,快靚正
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至