夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

男人,拍拖一個樣,結婚一個樣,生仔一個樣,只怪自己唔識睇人。。。
自私既人,只會越自私,自大既人,變得越目中無人,唔識感恩既人,真係唔明咩叫飲水思源。。
我唔後悔生左小朋友,佢地係我既天使同動力,但我後悔遲左份高薪厚職,無錢真係唔敢離婚。。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

即去搵返份工
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 18-6-26 00:21
即去搵返份工

一直有返工架,家庭開支大,之前份工多應酬,無乜時間陪對仔,所以遲左,搵文員做,人工搵少一半,無多余錢存,但就多左時間見到對仔

子爵府

fatfattiger 發表於 18-6-26 00:32
一直有返工架,家庭開支大,之前份工多應酬,無乜時間陪對仔,所以遲左,搵文員做,人工搵少一半,無多余 ...
我太太情況好似妳咁, 有段時間無做野湊仔, 依家仔大左D, 搵份無咁忙的工, 但人工差一半, 始終年紀大了又幾年無做野, 依家競爭咁激烈, 真係唔易搵得翻.

不口過屋企野我會幫手和比多點家用.

既然照顧小朋友係最重要, 而老公沒有外遇或太難頂的話, 捱住先, 希望小朋友大一點再計劃下一步.

大宅

PTMCYS 發表於 18-6-26 10:07
我太太情況好似妳咁, 有段時間無做野湊仔, 依家仔大左D, 搵份無咁忙的工, 但人工差一半, 始終年紀大了又幾 ...

我都明白,所以依家努力搵工先

大宅

fatfattiger 發表於 18-6-26 00:02
男人,拍拖一個樣,結婚一個樣,生仔一個樣,只怪自己唔識睇人。。。
自私既人,只會越自私,自大既人,變 ...
我覺得女人米一樣係咁, 拍拖時好千依百順, 結緍後就另一個樣, 生仔之後就每日黑住面, 我望住佢都會被罵.

大宅

venf 發表於 18-6-27 10:55
我覺得女人米一樣係咁, 拍拖時好千依百順, 結緍後就另一個樣, 生仔之後就每日黑住面, 我望住佢都會被罵. ...

我當然明白一個人去到唔同階段會有唔同既轉變,所以溝通同平衡好重要,但如果一對拒絕溝通,咁另一半點咩都係無用,要知道一個家係大家共同建立,大家一個人獨大,同時間都會有啲地方係雙方都就唔到既,咁就要攞個平衡位,但又對方又係唔合作時,最後只會。。。

洋房

回覆 fatfattiger 的帖子

我老公就是太忙,我地溝通少過以前。要找這個平衡點真係單憑一人是沒用,是要雙方。老公想你乖乖放工湊好對仔女就夠~但女人好多時都想人陪.....結左婚都一樣
太寂寞都係心理不平衡

大宅

tracykit 發表於 18-6-27 15:15
回覆 fatfattiger 的帖子

我老公就是太忙,我地溝通少過以前。要找這個平衡點真係單憑一人是沒用,是要雙 ...

無錯,自己點努力都無用,因為對方都唔當係一回事。。。

男爵府

我覺得女人米一樣係咁, 拍拖時好千依百順, 結緍後就另一個樣, 生仔之後就每日黑住面, 我望住佢都會被罵. ...

你句生左仔就每日黑面,令我想起我媽日日都鬧我老豆 有時我都同自己講,第日唔可以咁鬧個老公法,唔係既話分分鐘鬧走個老公

珍珠宮

應該生完仔先决定結吾結婚,生完仔就睇到老公嘅真面目

大宅

anna59 發表於 18-6-29 21:08

無乜幾多人可以做到呢~ 未婚同居已經好多說話聽,如果有左都唔結仲多說話

大宅

唉!都係个句路遙知馬力日久見人心!大家都吾須要掩飾扮嘢?

珍珠宮

fatfattiger 發表於 18-6-29 22:57
無乜幾多人可以做到呢~ 未婚同居已經好多說話聽,如果有左都唔結仲多說話
...
所以未咁多人離婚,因為要結婚後先同居

大宅

anna59 發表於 18-6-29 22:59
所以未咁多人離婚,因為要結婚後先同居

有頭髮邊個想做瘌痢,大家為頭家退後少少,各自收起一半脾氣,其實成個氣氛已經差好遠,但就係唔肯做。。

複式洋房

fatfattiger 發表於 18-6-29 23:05
有頭髮邊個想做瘌痢,大家為頭家退後少少,各自收起一半脾氣,其實成個氣氛已經差好遠,但就係唔肯做。。
...

唉...感同身受,我同老公對仔女既教育睇法唔一致,佢又唔肯放手,死都要插手,但教到個囡就黎變港童咁。總之,有佢講無我講,我講乜都反對。雖然我有工作,但離婚對小孩心理唔好,但點認到仔女大?

大宅

PigletBoBo 發表於 18-6-29 23:30
唉...感同身受,我同老公對仔女既教育睇法唔一致,佢又唔肯放手,死都要插手,但教到個囡就黎變港童咁。總 ...

係架,教法唔同又噪一餐架,我一向都提倡小朋友讀到當然比佢讀喇,但讀唔到我亦唔會迫佢,行行出狀元,只要係自力更生,無做壞事,做邊行都唔係問題,但我老公就話我咁諗係教壞對仔,我再三同佢解釋讀書係興趣,我唔想對仔為分數,可惜。。。。咁我咪放手囉,由佢安排同處理,之後佢就話我唔理嘢,唉。。。有啲位我唔認同咪當睇唔到囉,咁又比人話一餐。。

大宅

我自己系女人而變成甘,真系好視乎自己老公點樣對待老婆,如果老婆自己除左屋k,照顧小朋友之外,仲有時間約下朋友去玩,做運動扮靚,應該心態上會開心

子爵府

非常認同

子爵府

lolo1112 發表於 18-6-30 11:44
我自己系女人而變成甘,真系好視乎自己老公點樣對待老婆,如果老婆自己除左屋k,照顧小朋友之外,仲有時間 ...

我係全職媽媽,但老公除左搵錢,(emoji)少少功課,好多嘢都吾理,好依賴我,我覚得好攰,所有嘢都要我安排,連佢要幫手做D乜都要我諗;點解佢做爸爸自己有乜責任都吾知,下下要我叫;好多次有D事如果我吾記得,佢都唔會記得;工人又係,乜都要我提,吾上心;長期係咁我好大壓力,爆煲喇

首頁

尾頁

跳至