自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

呢單好慘
一對新婚夫婦滿心歡喜迎接新生命來臨,努力上堂學做好爸爸好媽媽,怎料妻子懷孕23周時,悲劇卻降臨一家。妻子因發燒和感到胎兒沒踢她,前往瑪嘉烈醫院求診。惟急症室醫生因無受訓,無發現已穿羊水;產房護士遲遲才發現妻子高燒達40℃,醫生更疑指示她可以出院。院方最終發現嬰兒已胎死腹中,孕婦出現嚴重子宮內膜炎,留院5日後不治。死因庭昨開庭研訊這宗一屍兩命的悲劇。

雖然事隔兩年多,死者丈夫曾坤洪昨作供時仍然激動,為妻子入院後所受苦難忿忿不平。證人桌上放着死者王詠欣(31歲)的身份證副本,曾坤洪完成近兩個小時作供後,輕撫身份證副本上的妻子相片,默默回到家屬席,聽取案中10多名醫護人員的口供。
2015年11月22日凌晨曾坤洪帶着妻子前往瑪嘉烈醫院求醫。急症室醫生李淳風供稱量度死者體溫為36.9℃、心跳脈衝均正常,胎兒的心跳亦正常。死因研訊主任問李有沒有檢查羊水,李表示沒有,因為懷孕僅23周就穿羊水屬罕見,而且死者有其他申訴,例如發燒和感冒,他沒問羊水的情況。

急症室醫生:沒受訓測羊水

代表家屬的律師盤問李醫生,用超聲波是否可以測出羊水份量。李承認可以,但他沒受過相關訓練,急症室訓練課程只包括用超聲波照懷孕13周或以下的胎兒,以防孕婦宮外孕。他表示死者求診當天,他有用超聲波掃描檢查死者是否宮外孕,以及測出胎兒心跳。醫生將死者轉介至婦產科,安排她入院。
負責接收新症的護士,原來是一名未畢業的助產士女學生梁潔芬。梁於22日凌晨單獨面診死者,替她量度胎兒心跳,發現心跳正常。梁表示按院方規定,接收婦產科新症須問「有冇出血、穿水、肚痛」,當時死者全部答「冇」。她填寫表格後,將文件交給上司便做其他工作。
家屬律師質疑,是否病人講甚麼,她都會照單全收。梁回答,要靠病人說出穿羊水,她才會進一步檢查,而她不會用超聲波替病人照肚,因「呢個係醫生做嘅」。律師再問,如果對方初為人母,不懂分辨失禁與穿羊水,護士如何把關?梁支吾答:「咁我就唔清楚。」

死者住院後高燒兼發冷

死因裁判官黃偉權追問,婦產科是否一般由學生接收新症,梁表示「視乎人手安排」,但上司一般會核對資料。黃官再問當晚有無人替她核對,梁表示不知道。婦產科當晚的第二護士長羅彩霞隨後被傳召,黃官問當晚婦產科工作是否很忙碌,羅表示人手的確很忙,因有一位婦人產後大量出血。
死者22日凌晨轉往產前護理病房住院。早上當值的註冊助產士黃潔珩指,她沒替死者量體溫,不知她隔了一晚便發高燒。她稱有問「BB有冇郁」,死者回答「感覺BB郁、冇唔舒服」。家屬律師要求黃確認死者當日的醫療病歷,她承認死者當時發燒達40℃,且報稱感到痛、發冷發熱和頭痛。黃稱已即時向當值醫生李盈報告。
律師追問,死者發燒40℃又感到發冷,黃認為死者的身體狀況如何?她回應「醫生嘅評估覺得佢穩定」,又稱「我覺得病人係清醒嘅」。聆訊今續。
案件編號:CCDI711/15

子爵府

回覆樓主

其實急症醫生 ,唔識用照趕波睇羊水都正常。因為通常呢d case 會轉上去婦產科再照架嗎?!

慘在搞左幾日 ,都唔知自己穿左水,其實一穿水唔處理好,好易受感染

穿水唔一定一大灘,其實有機會滲漏架

男爵府

回覆樓主

我都唔識得點叫穿羊水 見到d 留言話公院生搵命博 好驚 其實我自己第一次點識得分係正常生仔痛楚or 意外就死得
te quiero mucho mi amo

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

伯爵府

新手媽媽根本唔識分自己有無穿水....... 靠講.... 就攪成咁...

水晶宮

bobocheung65 發表於 18-6-26 10:56
我都唔識得點叫穿羊水 見到d 留言話公院生搵命博 好驚 其實我自己第一次點識得分係正常生仔痛楚or 意外就死 ...

好慘!
題外話,我以前個同事的老婆係公立醫院生,生唔出、又遲遲不肯開刀,個B缺氧,一世有問題。佢叫我有錢一定私家生。
我2胎都私院開刀。

子爵府

Ronnym 發表於 18-6-26 11:00
新手媽媽根本唔識分自己有無穿水....... 靠講.... 就攪成咁...

其實新手媽媽,唔識分自己有無穿水,更加唔好答無,應該答唔知係唔羊水或者分泌。

我上胎試過成日濕,我唔肯定自己係唔係穿水,我都入院check . 醫生幫我check 得好清楚。

伯爵府

tommyxsarah 發表於 18-6-26 11:05
其實新手媽媽,唔識分自己有無穿水,更加唔好答無,應該答唔知係唔羊水或者分泌。

我上胎試過成日濕,我 ...
ME 2....
我都係好似你咁, 我去私家醫生同醫院都話唔知唔識分....

侯爵府

回覆樓主

女人生仔真係搵命博架

男爵府

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章

tommyxsarah 發表於 18-6-26 10:54
其實急症醫生 ,唔識用照趕波睇羊水都正常。因為通常呢d case 會轉上去婦產科再照架嗎?!

慘在搞左幾日 ...
一個推一個, 最基本量度體溫都可以唔做?!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

我真係唔知穿水係點囉,當年就生都好驚係穿水先,因為唔知會係點

伯爵府

BK2002 發表於 18-6-26 11:16
一個推一個, 最基本量度體溫都可以唔做?!
係呀...我都有咁既感覺....
探熱, 可能係嬸嬸做, 未夠鐘, 所以個有牌護士覺得唔係佢責任掛....

A&E 講指定程序, 唔係A&E 做...
上到WARD, 學生護士又話係醫生做....
到有牌護士又靠問就算.....

其實一張試紙, 一支探熱針, 就可以救返2條命.....

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-6-26 11:01
好慘!
題外話,我以前個同事的老婆係公立醫院生,生唔出、又遲遲不肯開刀,個B缺氧,一世有問題。佢叫我 ...

同意。我順產都要去私家,揀一個我信嘅醫生由頭跟到尾。其實用正常打工仔心態諗,專科醫生夠經驗嘅都自己出去做啦,無咁辛苦錢又多好多。剩番喺公立嘅醫生一定有好好嘅醫生,但無可否認經驗相對少

水晶宮

Ronnym 發表於 18-6-26 11:00

我生左2個B,但我唔識咩叫穿水,作動我都唔知原來呢D叫作動

伯爵府

oran04 發表於 18-6-26 10:30
呢單好慘
一對新婚夫婦滿心歡喜迎接新生命來臨,努力上堂學做好爸爸好媽媽,怎料妻子懷 ...

悲劇

各人情況吾同, 我都係穿羊水之後生, 係好明顯一灘水流水黎, 地下濕晒, 之後少少漏流. 可能, 這位媽咪流得吾明顯, 自己都吾知, 有冇穿. 而醫生/護士警覺吾高, 用一貫作風, 以為 23周冇機會穿羊水, 冇深入檢查. 最終, 情況咁嚴重。

水晶宮

zitzai 發表於 18-6-26 11:25
同意。我順產都要去私家,揀一個我信嘅醫生由頭跟到尾。其實用正常打工仔心態諗,專科醫生夠經驗嘅都自己 ...

經驗小唔緊要,冇個心先大獲,我見個個都話公院生B護士勁惡

首頁
12345...10

尾頁

跳至