自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Amei0223 發表於 18-6-26 15:06

其實我都好想直接去睇下她

第1次上去,買d零食或pizza仔隋你喜歡,上到去唔問佢情況除左佢主動講,若佢主動講,只聽別加任何想法,教法回答,輕輕答明白等簡約答案

跟著就唔好再引導佢講,因太負面對佢冇幫助,女仔就煲劇,1路食野1齊睇,睇完就走,就係咁

到下1次中,可試約佢坐公園或海灘,唔去的話,就煲劇,如果連呢次都成功的話,佢就覺得同你相處冇負擔,好舒服,這樣已經係佢最大的支持,在最幽谷的威處仲有1個默默冇聲支持佢的人在佢身邊

模式就是這樣,食野,好d的話行街,再好d做運動

寶石宮

2023年兔年勳章

空巢媽媽 發表於 18-6-26 13:29
心藥還需心藥醫
咩原因引發情緒病?

治標治本

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

我朋友都有依啲事,但後尾發展都搞吳掂,比醫生判左佢終身傷殘

珍珠宮

回覆樓主:

點都要食藥拉返佢出來先

翡翠宮

回覆樓主:

搵個掂嘅中醫睇睇佢,齋食西藥事倍功半!

珍珠宮

Amei0223 發表於 18-6-26 15:06

其實我都好想直接去睇下她

你朋友有鋪頭,咁你如有時間,去陪佢看鋪得唔得呢?佢對自己無信心,你見佢時普通打扮好了。同佢傾偈,閒話家常好了,避開那些邊度點樣好玩好食嗰D,邊個有咩喜事等等。
或者有時無聲勝有聲。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

moniko 發表於 18-6-26 16:08
佢地通常都會拒人於門外, 但如果你真係關心佢, 其實佢好歡迎感激你去幫佢既。

但你真係要真心願意付出 ...

明白,多謝你既建議

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

spikenard 發表於 18-6-26 16:41
第1次上去,買d零食或pizza仔隋你喜歡,上到去唔問佢情況除左佢主動講,若佢主動講,只聽別加任何想法,教 ...

好多謝你的建議
我本來都煩緊應該惦做先會令她舒服點

男爵府

wan_sosin 發表於 18-6-26 18:12

你朋友有鋪頭,咁你如有時間,去陪佢看鋪得唔得呢?佢對 ...

我都諗住去她鋪頭
其實她做生意令她好困身
希望到時她肯跟我出去行個圈都好

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

Amei0223 發表於 18-6-26 12:52
她依家需要由政府精神科跟進
但她有點怕食藥
因為她同過依家一路食緊藥既人傾過

建議你朋友見吓輔導,心理和生理一齊治療。
但未知你朋友經濟能力如何?我認識一些非牟利的機構,你有需要可pm我。

食藥未必長期,開頭一般會有副作用的,醫生可以幫病人調教,但我唔知政府幾耐先覆診。

厘個階段係需要有人陪伴和支持,但你朋友的自助是最重要的。

珍珠宮

Amei0223 發表於 18-6-26 18:25
我都諗住去她鋪頭
其實她做生意令她好困身
希望到時她肯跟我出去行個圈都好

好呀!行一下去食少少野,佢唔肯的話,就話係你想食,叫佢陪下你。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

如果經驗許可睇私家教藥
試到岩邊種同份量
就同政府講返

別墅

如果會搵這個 post 出嚟睇嘅,可能身邊有親友或自身有類似情況......
我十分認同之前各位姐妹提議嘅陪伴方式及建議同時進行認知行為治療(心病還需心藥醫)
我好好彩,我當時未到一定要食藥嘅情況,可以靠見輔導 及 做帶氧運動調整番。
祝福睇緊這個 post,親友或自身能夠搵到合適嘅方法去處理情緒病

唔精神時仲要上網查邊到有好嘅輔導服務,其實會有啲困難...... 希望大家唔會介意我係這兒 post 一間我試過 ok 嘅社福團體嘅專業輔導服務出嚟﹕
香港基督教女青年會熱線 免費 電話輔導 27116622
- 輔導專線 ( 任何有需要人士 )﹕ 星期一至五 7:00 – 9:30pm
- 婦女專線 ( 全港婦女) ﹕ 星期一至五 2:00 – 4:00pm
線路煩忙 或 非當值時間可留言,職員/義工之後會回覆

YWCA女青年會 家庭健康促進中心(又一村)
網頁﹕http://fwc.ywca.org.hk/page.aspx?corpname=fwc&i=2251
Facebook﹕https://www.facebook.com/Hkywca-Fwc-1273241506070854/
個人輔導收費﹕
按入息收費每節1小時。
個人月入0至3萬元,收費為$350/節。
個人月入30001至5萬元,
收費為$700/節。
個人月入50001至10萬元,收費為$1000/節。
個人月入10萬元以上,$1500/節。
註﹕以中心報價為準
輔導服務查詢﹕34431601
地址﹕九龍又一村海棠路66號 (協同中學、協同神學院後面)

首頁

尾頁

跳至