自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我媽剛在政府眼科醫院做一隻眼白內障,醫生都話好成功,覆診三次都話康復得好好。

我媽做完開頭睇得好清(遠同近),但約兩個月後開始遠的物件睇唔清,近的(幾尺內)先清。未到覆診見醫生日期,但心急已去分流站見過姑娘,佢話無咩問題,仲話睇到咁嘅距離是正常。

有無人知點解會咁?
我媽好唔開心,好困擾

大宅

Flying-Man 發表於 18-6-29 23:11
我媽剛在政府眼科醫院做一隻眼白內障,醫生都話好成功,覆診三次都話康復得好好。
我媽做完開頭睇得好清(遠 ...

想請教下,你媽咪呢個係換晶體手術嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

其實,應該要驗多次眼,重新驗度數,配新眼鏡帶。政府眼科無安排你媽咪驗眼?
我父母做完白內障手術後都有驗眼,佢地係私家做手術的。(舊眼鏡一定唔可以帶番,因為,度數唔同左,會帶壞眼,眼科醫生講)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我爸爸都係政府眼科做, 又冇呢個問題囉, 你覆診張上應該有電話,你打去講個情況佢知, 睇下可唔可以提早覆診

男爵府

salmon_lee 發表於 18-6-29 23:52
想請教下,你媽咪呢個係換晶體手術嗎?

係換晶體手術

男爵府

clarawuwu 發表於 18-6-30 00:01
其實,應該要驗多次眼,重新驗度數,配新眼鏡帶。政府眼科無安排你媽咪驗眼?
我父母做完白內障手術後都有驗 ...
應該有驗,但醫生無講有咩問題。我試下同佢去眼鏡舖驗下眼,謝謝你。

男爵府

魔怪媽媽 發表於 18-6-30 00:09

我爸爸都係政府眼科做, 又冇呢個問題囉, 你覆診張上應該 ...
已提早覆診咗一次,唔知係唔係咁,所以諗住再一次

提早覆診時,個姑娘無畀我地見醫生。

伯爵府

回覆樓主:

我媽做完佢話同冇做差唔多,都係矇,但佢身邊 d 人個個做完都話好清,冇有人知點解?

珍珠宮

虎到金來勳章

kyk 發表於 18-6-30 01:34
我媽做完佢話同冇做差唔多,都係矇,但佢身邊 d 人個個做完都話好清,冇有人知點解?
...

我老媽舊年係明愛醫院做咗一隻眼,又係同無做差唔多,我媽話光咗小小,但仍然係矇,問醫院醫生同姑娘,一係話手術好成功喎,係咁㗎無嘢喎。。。大佬呀,早知做咗同無做相差無幾,咁我做嚟為乜? 對面鄰居婆婆係私家做,依家睇得好清楚,我老媽成日問我點解。。

伯爵府

SARIDON 發表於 18-6-30 03:44

我老媽舊年係明愛醫院做咗一隻眼,又係同無做差唔多,我媽 ...

我媽係喺私家做,果醫生 1x 年前幫我公做,而家我媽做一隻眼,做咗一個月,好多做完即好清楚,但我媽就話矇,真係唔知點好,你媽做咗成年都矇? 而家我媽諗緊做唔做埋另一隻。

男爵府

傘住無做手術隻眼,只用做了手術果隻眼睇野,看看會吾會好啲。

男爵府

lm251099 發表於 18-6-30 06:06
傘住無做手術隻眼,只用做了手術果隻眼睇野,看看會吾會好啲。
就係做完開頭睇得好清

(

遠同近

),

但約兩個月後開始遠的物件睇唔清,近的

(

幾尺內

)

先清,巴士來要靠埋站先睇到咩number!

開頭遠遠都見到

number架!

男爵府

回覆 Flying-Man 的帖子

d字出得咁怪!

男爵府

Flying-Man 發表於 18-6-30 07:55
就係做完開頭睇得好清(遠同近),但約兩個月後開始遠的物件睇唔清,近的(幾尺內)先清,巴士來要靠埋站先睇到咩n ...

我意思,只用命一隻眼睛看東西

男爵府

lm251099 發表於 18-6-30 07:57
我意思,只用命一隻眼睛看東西
佢另一隻左眼都有白內障,睇唔清,但未做手術。而家只做咗右眼先,諗住靠

做手術後隻眼睇野,

點知效果會咁!

珍珠宮

回覆樓主

術後2-3個月內視力改變正常,晶體放入身體內都要同腦部磨合

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

我聽過各人做完手術會效果唔同,有個講法係要睇返做手術者嘅眼底神經,如果本身眼底神經差,做完手術效果不大。另外,就係眼球凹凸嘅散光問題,我老爺分開2隻眼喺私家做完,係好咗光咗但仲係朦,佢一隻眼可能眼底神經差,另一隻就深散光,所以做咗都唔係百分百。

男爵府

BABY520 發表於 18-6-30 09:37
我聽過各人做完手術會效果唔同,有個講法係要睇返做手術者嘅眼底神經,如果本身眼底神經差,做完手術效果不 ...
眼底神經差,無得整,是嗎? 深散光,可配眼鏡改善?

男爵府

Flying-Man 發表於 18-6-30 08:07
佢另一隻左眼都有白內障,睇唔清,但未做手術。而家只做咗右眼先,諗住靠做手術後隻眼睇野,點知效果會咁!
...

早幾年媽媽一樣情況,做了一隻後睇吾清,覆診都係話無事,用做了手術那隻眼看就無問題。醫生解釋係因為兩眼視力相差太大影響了。拖拖拉拉大半年, Book 了期拉佢去做埋另一隻,做完就無事。所以如果佢用單眼(做了手術)看東西可以正常睇到,應該無問題。

伯爵府

2018復活節勳章

如果係睇嘢覺得有一陣霞氣,可能係手術後出現的“後囊混濁”。我母親當年先後做兩隻眼都有同樣情況,要搵眼科醫生用激光治療。過程好快復原亦簡單,不過之前白內障手術費唔包呢個後遺症,要另外俾治療費用的

搵到相關的文章:
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/health/article.php?id=LA51872

首頁

尾頁

跳至