自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hfl2000 發表於 18-7-3 22:01

jm好好保重、早日康復。我朋友初初都唔敢自己一 ...

我很明白你朋友,幸好我比較自我,不理人目光,自己覺得對就會做,也不理人感受,估唔到這個缺點現在變成優點,有時搭巴士只有關愛座是吉,我都會座,由於外表一點也不似,有時我都會想好,如有厚多士叫我讓座,該如何回答,對我們這些外表看不出長期病患者,有點無耐。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pigmom123 發表於 18-7-3 23:15
我有睇㗎!jm 好波,d point 有根有據...吾係亂吹!

thanks jm希望d人唔好淨係識得睇自己睇表面。以我媽咪做例子,佢65歲仲肯誇區繼續喺非牟利老人院做照顧員,除咗自給自足、心情都開朗d無乜病痛之外(之前成日話自己一唔做嘢就周身唔舒服),有無諗過佢仲可能照顧緊某d jm既父母/祖父母?依家越來越少人肯做呢d厭惡勞動工作、人手係長期短缺,我媽咪話d老友記好慘、唔捨得佢地,佢有生之年仲做到嘢既話,永不言休佢無領生果金,只知道簡簡單單去買張長者八達通就有$2搭車優惠好開心、根本無諗過其他咁複雜既嘢。d人嗌佢地要自律唔好繁忙時間&亂咁搭貴車,但其實呢d根本喺政府計算咗預算之內。
講真,就算攪個實名長者個人八達通,要貪心要違法既人都會拎佢屋企人果張用/諗辦法喺其他不法途徑買,我知道政府一直都有定期睇住個system對比返捉d異常大金額出來查(好似之前小巴司機case),實際開支又一直喺預算之內無超支,其實咁多年已經算係推行得好好啦

水晶宮

hfl2000 發表於 18-7-4 09:47
thanks jm希望d人唔好淨係識得睇自己睇表面。以我媽咪做例子,佢65歲仲肯誇區繼續喺非牟利老人院做 ...
多謝你媽咪既無私, 我相信好人有好報, 唔好理其他人.

水晶宮

MariaTsui 發表於 18-7-4 09:46

我很明白你朋友,幸好我比較自我,不理人目光,自己覺得對 ...
我都係會照用, 不過我一上巴士拍完咭就即刻反張有相八逹通比司機睇, 唔想煩. MTR就真係煩D, 成日著燈, 不過我行得正企得正唔驚既. 坐果D佢開口同你講都好, 最怕佢影你.

水晶宮

luvkaka 發表於 18-7-4 09:56
我都係會照用, 不過我一上巴士拍完咭就即刻反張有相八逹通比司機睇, 唔想煩. MTR就真係煩D, 成日著燈, 不過 ...

囡囡都驚我俾人影,叫我不要坐關愛座。

水晶宮

MariaTsui 發表於 18-7-4 10:01
囡囡都驚我俾人影,叫我不要坐關愛座。
有得選擇唔好坐, 係怕煩, 但有需要照坐, 個手袋袋定個口罩, 一坐落去就用口罩, 起碼你可以係唔舒服, 就算影咗你都睇唔到個樣

水晶宮

luvkaka 發表於 18-7-4 10:25
有得選擇唔好坐, 係怕煩, 但有需要照坐, 個手袋袋定個口罩, 一坐落去就用口罩, 起碼你可以係唔舒服, 就算影 ...

這個提議真好,thx

水晶宮

MariaTsui 發表於 18-7-4 10:27
這個提議真好,thx
我明白你, 我都係$2受惠人, 但我手腳齊全又後生, 唔係人人明白我地, 所以我地都要學識保護自己, 唔好比不必要既嘢傷害我地, 人地未必係有心, 因為我唔係病都唔知咁多嘢, 所以自己做好自己保護自己先係上策

珍珠宮

MariaTsui 發表於 18-7-4 09:46

我很明白你朋友,幸好我比較自我,不理人目光,自己覺得對 ...

你有無傷殘証?8達通一定係個人的,如有人來質疑,攞出來比佢哋睇囉,合晒法,沒有什麼要怕的。點解有病都仲要承擔這些不必要的心理壓力!

水晶宮

wan_sosin 發表於 18-7-4 10:45
你有無傷殘証?8達通一定係個人的,如有人來質疑,攞出來比佢哋睇囉,合晒法,沒有什麼要怕的。點解有病都 ...

多謝你,bk仍有同情心jm

珍珠宮

MariaTsui 發表於 18-7-4 11:04
多謝你,bk仍有同情心jm

做一個人,理應如此!

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-7-4 08:21
你是否完全沒有睇之前的回覆?

冇睇哂

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-7-4 10:45
你有無傷殘証?8達通一定係個人的,如有人來質疑,攞出來比佢哋睇囉,合晒法,沒有什麼要怕的。點解有病都 ...

講係咁講,但別人的眼光,又要俾人查證,肯定不好受

珍珠宮

youhello507 發表於 18-7-4 11:43
講係咁講,但別人的眼光,又要俾人查證,肯定不好受

我都唔係唔理解,但別人可以強大,為何自己不能強大!
坐在關愛座時或拍8達通個機響時,不要神情閃縮,要理直氣壯。
實質有幾多機會真係有人要來查?好多時只是一種感覺。

首頁

尾頁

跳至