自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cucumber12 發表於 18-6-30 01:05
我見過有不是長者的拍卡都係2蚊

傷殘卦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

little06 發表於 18-6-30 07:29
用2蚊搭過海車唔係問題,最緊要唔好阻住趕時間返工嘅人,佢地要搭都等過左繁忙時間啦
...

其實香港人就多,點限制人地出街時間呀

翡翠宮

hoho1119 發表於 18-6-30 01:35
六年先$30億, 就算一半係騙子, 輸$15億, 都仲有15億給真長者受惠。 好過元朗起條17億天橋。 長者多無收 ...agree.!!!而且依個政府30億好少喇.它浪費好多在另一到仲多.

男爵府

kiko_mami 發表於 18-6-30 05:25
又唔好咁講,長期病患,癌症睇落去都可以正正常常,唔該唔好標籤左傷殘就係精神病
...

係,身邊也有人有相同情況

珍珠宮

回覆樓主:

佢哋交咗好多年税,回答佢哋應該,出外多D,少D憂鬱

有車就上正常,佢哋企唔耐

其實香港太多人才是問題,好多社會建設不能容納咁多人同時使用,佢哋好多已避開上下班時間出外

男爵府

用2蚊搭過海車唔係問題,最緊要唔好阻住趕時間返工嘅人,佢地要搭都等過左繁忙時間啦
...

唉!好同意,
住的地區只有小巴,又是中途站,趕返工返學時段,一班又一班老人家晨運完,坐兩個站上酒樓飲茶,
巴士都可以上多人,小巴坐位有限

男爵府

lska808 發表於 18-6-30 05:37
做左大半生人 都係用下$2 去下飲茶 點解都咁計較? 有時覺得生活在香港 真係只可做有錢人:laugh ...

而且,自己都會都有用到一天。況且香港冇乜退休福利,呢啲小恩小惠,不要太計較!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

...

有得揀我自己都唔會揀繁忙時間搭車,未迫過咩!老人家都一樣,不過要睇醫生有嘢做就冇法

珍珠宮

caryfox 發表於 18-6-30 02:12
港島以前好多老人家坐⋯⋯电車,
因為以前電車收費平巴士好多,
電車長者車費只是一元一角,

尤其夏天 ,反而多好多學生,冇乘車津貼,呢個選擇真係最省錢

珍珠宮

回覆樓主:

有兩蚊車老人家的確出多左街,多d行下好過係屋企啦,有d老人家都係退休之後先有機會好好行下香港

子爵府

回覆樓主:

人老咗就唔值錢,做左大半世人,享受下政府福利,都要比人上網講,大家都會有老嘅一日的,做人唔好咁涼薄

cissie    發表於 18-7-2 01:59
未經本人許可, 不得轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章

Lulu皇后 發表於 18-6-30 08:17
人老咗就唔值錢,做左大半世人,享受下政府福利,都要比人上網講,大家都會有老嘅一日的,做人唔好咁涼薄
...

男爵府

怪獸青BB 發表於 18-6-30 08:12
有兩蚊車老人家的確出多左街,多d行下好過係屋企啦,有d老人家都係退休之後先有機會好好行下香港
...

政府就是鼓勵長者多出外,多走動,所以有此優惠給他們享用。現在65歲的長者,多數是好有魄力,可以周圍去,所以此2元優惠是推動他們出去走一走,呼吸新鮮空氣,不須困在屋內悶死,病都少d。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

oceandeepsea 發表於 18-6-30 07:48
有d係老人村

咁明知係老人邨都賣廿蚊斤有機菜芯咪冇生意囉,如果係咁的話,街市冇生意唔可以話係2蚊優惠害架囉。

珍珠宮

Meryl 發表於 18-6-30 01:15
益晒小巴佬,納稅人埋單

用的是老人,小巴提供到服務,又有咩問題?

我度出門斜坡多,老人跌親入公院/療養,每100(公院病床日費)後面津貼係幾千。個比例仲大喎,仲未計後續服務。
另一方面,我度巴士長程多,唔平過只行區內又班次密嘅小巴,小巴又一定有位......

其實要杜絕濫用,長者傷殘8達通應該個人化,就減少好多濫用。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

fuhk 發表於 18-6-30 08:27
咁明知係老人邨都賣廿蚊斤有機菜芯咪冇生意囉,如果係咁的話,街市冇生意唔可以話係2蚊優惠害架囉。
...

唔係反對兩蚊,係講番有咁既現象啫,同埋點解條兩蚊數會咁大,原因之一就係見抵搭,咪出去買餸,好似葵涌,唔少人走去楊屋道買

公爵府

回覆樓主:

見過好多次唔係長者都用,有學生,大陸啲自由人都見過,但唔係個個司機會捉佢地,成日都好唔明點解可以任何人都買到嚟用

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

healthymimi 發表於 18-6-30 08:07
佢哋交咗好多年税,回答佢哋應該,出外多D,少D憂鬱

有車就上正常,佢哋企唔耐

同意, 政府推出$2 優惠,完意就係比老人家多出街行下, 點解要同 D老人家計較, 自已都會有老的一日

珍珠宮

styh 發表於 18-6-30 07:44
還有癌症治療者也有此優惠。另國内來港旅遊的受者也有此優惠。

點解國内 來港旅客都有?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

oceandeepsea 發表於 18-6-30 08:32

唔係反對兩蚊,係講番有咁既現象啫,同埋點解條兩蚊數 ...

其實個2蚊優惠正俾到受惠人有機會走出原區,唔駛因為車費而要留嚮原區硬食唔啱自己嘅嘢。唔明你點得出2蚊太抵令老人邨冇人幫襯呢個諗法。

津貼得俾受惠人,其實就係想佢哋用多啲,用得多,自然條數就會大啲架啦,一年唔駛十億,點計都唔夠創科嗰500億咁大。

唔好同老人家傷健人士計埋啲咁嘅數啦。

首頁
12345...26

尾頁

跳至