自由講場

跳至

首頁
45678...26

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

大家都想老人家行得走得,健健康康,佢哋如有病,醫療開支仲更加勁。
我媽6X歲開始已中風多次,比兩蚊優惠佢,佢都用唔著,出唔到門口!大家都希望家中老人家用到吓嘩!
而且相比起政府嗰D鬼整工程,好似之前葵涌廣場對出,整完又拆嗰件藝術品,都叫實際比到市民福利,至於嗰D呃車資嘅係佢哋問題,唔關班老人家嘅事。

侯爵府

brindlewin 發表於 18-6-30 08:31
用的是老人,小巴提供到服務,又有咩問題?

我度出門斜坡多,老人跌親入公院/療養,每100(公院病床日費) ...

傷殘八達通肯定是個人化,有相的。申請時要醫院的醫務社工協助,找醫生填,再交社回社會福利處,攪一輪手續才有。

大宅

Fishqqma 發表於 18-6-30 10:16
當然係個別事件啦!
唔會個個小巴司機都係咁啩!

狂嘟唔會, 但每人一日三幾程少不免⋯貪心的人太多

子爵府

miniyung 發表於 18-6-30 01:21
最鐘意返放工時間同上班族迫車,明明坐2個站就落車,翩翩愛坐過海巴,十幾蚊一程,但只係俾2蚊
...

佢地心態係咁樣賺最多嘛!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Meryl 發表於 18-6-30 10:40
狂嘟唔會, 但每人一日三幾程少不免⋯貪心的人太多

你講小巴c機定老人家呀

珊瑚宮

wan_sosin 發表於 18-6-30 10:36
大家都想老人家行得走得,健健康康,佢哋如有病,醫療開支仲更加勁。
我媽6X歲開始已中風多次,比兩蚊優惠 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lulu皇后 發表於 18-6-30 08:17
人老咗就唔值錢,做左大半世人,享受下政府福利,都要比人上網講,大家都會有老嘅一日的,做人唔好咁涼薄
...

男爵府

Fishqqma 發表於 18-6-30 10:42
你講小巴c機定老人家呀

小巴司機好多係咁,係真

大宅

cucumber12 發表於 18-6-30 01:05
我見過有不是長者的拍卡都係2蚊

長者卡同傷殘應該用兩種不同聲音區分開,有D人就係用呢個漏洞,擰住長者卡扮傷殘卡,其它人提出質疑就話人歧視傷殘⋯⋯根本就觸及佢哋呢班貪小便宜既人既利益,所以每當話D人呃車資,就擺傷殘人士上枱,改制度佢哋就冇辦法一個月慳幾千蚊 以前公司舊同事(絕對唔系傷殘),個銀包有長者八達通,就算佢阿媽都未到長者年齡

大宅

Fishqqma 發表於 18-6-30 10:42
你講小巴c機定老人家呀

司機

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家, 傷殘人士, 缺乏工作能力, 昂貴車費可能負擔唔起,
而家2蚊, 可以比佢地多走動,
例如搭去海洋公園站, 行下海洋公園(老人FREE), 咁1日來回都係4蚊,
去唔同地方行下, 好過屈喺一個社區,
辛苦左大半世, 拎下小小福利絕對唔過份, 唔需要眼紅, 自己都會有老嘅一日,
至於濫用, 要杜絕晒真係好難, 呢啲都講個人誠信,
社會福利唔應該因為一少撮人濫用而唔去做

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我見過長者上長途車只係坐1個站,係站佢同其他長者講,有車就上,邊格車都一樣2元

翡翠宮

MsBusy 發表於 18-6-30 10:58
老人家, 傷殘人士, 缺乏工作能力, 昂貴車費可能負擔唔起,
而家2蚊, 可以比佢地多走動,
例如搭去海洋公園 ...agree.什麼政策都有漏網.人質素好難控制.但唔好吓吓都陰謀論.令要真須要用$2朋友有壓力.佢都無錯.

公爵府

lska808 發表於 18-6-30 05:37
做左大半生人 都係用下$2 去下飲茶 點解都咁計較? 有時覺得生活在香港 真係只可做有錢人:laugh ...

唔係唔比搭,而係明明有大把巴士可以上。偏偏㨂架過海嘅搭兩個站就落車。呢個情況屢見不少。

點解唔上架4.9要上架14.9呢?因為心態上佢地覺賺左差價。

我老左一定唔會咁。

珍珠宮

回覆樓主:

開大左頭,好難收返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實真係長者用..有乜所為...

佢地唔企得耐...有車就上..搭2個站...1,2條街都好...
佢地辛苦左咁多年人....老年舒服少少都唔得?

不過我覺得長者八達通..唔應該就咁就買到囉...
應該好似海洋公園整年票咁...
要係客服買卡,即對資料即影相....

人地海洋公園做到...咁大間港鐵唔明佢點解做唔到...

咁做..起碼減少比人亂用...
我見過有D好後生既大陸人...
拉住喼...都可以2個女人一齊出一個閘...
重要係響2蚊優惠的...
為什麼???

大宅

月希 發表於 18-6-30 11:11
其實真係長者用..有乜所為...

佢地唔企得耐...有車就上..搭2個站...1,2條街都好...

非常同意!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emmafish 發表於 18-6-30 10:13
呢D我朝朝都見到。佢地有車就上,搭2個站下車,過海巴要2×蚊㗎

其實有乜所謂,佢落車又有人上返車

珊瑚宮

馬霸 發表於 18-6-30 10:46
小巴司機好多係咁,係真

數據何來?

大宅

回覆樓主

其實當年政府推出呢項優惠時,係建議用個人八達通登記,咁就可以杜絕濫用情況。不過有議員反對,話d老人家唔識申請、又麻煩,政府唔應該搞咁多野阻住長者享用呢個優惠,咪變成而家咁。

首頁
45678...26

尾頁

跳至