親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

O岩O岩帶住27個月大O既仔仔完成O左16日荷蘭英國親子遊, 佢玩得好開心.
我地去O左Miffy museum, railway museum, peppa pig world, thomas land, 好O岩小朋友去.

(遲下再補相)

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

你地去荷蘭行程係點?miffy 館係咪同railway museum安排同一日?

Btw, 你地小朋友介左片未?去荷蘭廁所會唔會唔方便?

我地下年都帶小朋友去,留名學野

男爵府

開心吸收勳章

回覆 ms_maybb 的帖子

原本打算一日玩晒miffy museum 同railway museum , 不過阿仔喺miffy museum 玩得太耐,唔捨得走,所以分咗兩日去。我仔未戒片,所以唔駛四圍搵廁所,方便好多,荷蘭好多時public toilet 要俾 EUR 0.5 .

男爵府

開心吸收勳章

16 日O既行程眨下眼就過O左,好唔捨得, 估唔到第一次帶阿仔坐長途機佢又好乖無扭計.
Day 1 : HK 零晨機飛去Amsterdam
Amsterdam --> Giethoorn (羊角村)
Day 2: Giethoorn --> Rotterdam
因為早幾年已經去過AMS, 而且AMS 住宿較貴, 所以今次揀O左4晚都住Rotterdam
Day 3: Utrecht : Miffy Musum (Nijntje Museum) 2歲小童唔駛錢, 勁好玩.
Day 4: Utrecht: 再去返Utrecht, Railway Musum (Het Spoorwegmuseum) + Miffy 交通燈
Day 5: Kinderdiijk 小孩堤防風車村 + Rotterdam City Walk
Day 6: 離開荷蘭飛去英國 (因為係redeem tickets, 所以平過搭Eurostar) + Westfield Shopping Centre
Day 7: Oxford + Bicester Village Outlet
Day 8: Peppa Pig World
Day 9: Westfield Stratford City
Day 10: Drayton Manor Park - Thomas Land
Day 11: Portebello Market + London 四圍行
Day 12: Hyde Park - The Diana, Princess of Wales Memorial Playground + Oxford Street 行街
Day 13: 是日搬酒店 + Natural History Museum 睇恐龍
Day 14: Mayfield Lavender Field 睇薰衣草
Day 15: London 景點遊+ 黃昏機回港
Day 16: 返到屋企, 散晒

子爵府

MommyPanel勳章

BabyRonXo 發表於 18-6-30 18:06

原本打算一日玩晒miffy museum 同railway museum , 不過阿仔喺miffy museum 玩得太 ...

咁你地有無拎埋bb車去?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

等睇靚相

男爵府

開心吸收勳章

無帶呀,唔方便呀,成日要搬樓梯,帶bb 車阻手阻腳,平時香港都少用

wcpcelia    發表於 18-7-2 16:30

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

Day 1 天氣麻麻地,成日都天陰陰,雖然6月但仲寒寒地,只有14 度。
去到未夠鐘check in, 放低行李,食完lunch, 租船仔遊羊角村,EUR17.50 遊羊角村一個鐘

大宅

BabyRonXo 發表於 18-6-30 18:53
16 日O既行程眨下眼就過O左,好唔捨得, 估唔到第一次帶阿仔坐長途機佢又好乖無扭計.
Day 1 : HK 零晨機飛去A ...
請問你london住邊間酒店?

男爵府

開心吸收勳章

jjjwong 發表於 18-7-3 12:20
請問你london住邊間酒店?

因為我要煮俾阿仔食,所以我住apartment, 頭一星期租Airbnb , 之後兩晚住serviced apartment , Fraser Suites Queens Gate, 平平地都唔錯

大宅

BabyRonXo 發表於 18-7-3 12:37
因為我要煮俾阿仔食,所以我住apartment, 頭一星期租Airbnb , 之後兩晚住serviced apartment , Fraser Sui ...

Thanks

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

遊完船河,我地返去餐廳攞行李兼是晚住宿嘅鎖匙。
由於我地係經Airbnb 訂apartment , 鎖匙交收由村內其中一間餐廳代辦,所以餐廳可以免費代存行李。
放低行李,settle down 之後行去附近嘅supermarket (Spar) 買晚餐同明日早餐嘅食物。
因為jet lag 緣固,我地無再出去行,早早上床休息。
以下係我地嘅apartment , 好大,有三間房,不過我地只有一家三口。

大宅

回覆樓主:

你地搭車定自駕?唸緊那個抵D。

男爵府

開心吸收勳章

jadeshiu 發表於 18-7-7 02:19
你地搭車定自駕?唸緊那個抵D。

搭車呀。如果租車的話,一定要租baby car seat, 好貴,加上阿仔仲細,搭車唔駛錢。

琥珀宮

畀面勳章

BabyRonXo 發表於 18-7-5 18:46
遊完船河,我地返去餐廳攞行李兼是晚住宿嘅鎖匙。
由於我地係經Airbnb 訂apartment , 鎖匙交收由村內其中一 ...

請問租呢間屋幾錢呀?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BabyRonXo 發表於 18-7-3 09:27
Day 1 天氣麻麻地,成日都天陰陰,雖然6月但仲寒寒地,只有14 度。
去到未夠鐘check in, 放低行李,食完lun ...

男爵府

開心吸收勳章

littlesister 發表於 18-7-7 11:06
請問租呢間屋幾錢呀?

呢間屋大約$1300 一晚

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

Day 2 :早上再喺羊角村行下散下步又後,11點check out , 搭巴士再轉火車去Rotterdam.

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

鹿特丹嘅住宿比阿姆斯特丹平好多,今次住呢間serviced apartment 喺正Central Station 對面,好方便

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 3 : 今日搭火車去Utrecht , 主要目的係去miffy museum , 呢度非常適合5 歲以下嘅幼童玩,入場費好平,比香港嗰d 室內playroom 平好多,成人每位EUR 5, 兩歲以下免費。
Miffy museum 內分咗不同區域,有唔同主題, 任由小朋友隨意玩,入場前職員仲提醒我地:you can touch everything, just let your child play !
原來打算玩兩個就走,結果玩咗四個鐘至走

首頁
12345...6

尾頁

跳至