親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

CX111 發表於 18-7-14 12:05
謝謝,上網check左,可惜唔適合5人住,而且我自駕又要考慮停車場問題。

你會去邊度玩?

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

Day 4 再去Utrecht , 延續昨日嘅行程,railway museum , 由火車站行過去都幾遠㗎,尤其係揹住仔,不過當行下街,無所謂啦
唔駛預先網上訂票,去到買就可以。
火車種類唔夠英國York 嗰個railway museum 多,但係呢度有jumbo express 俾小朋友玩,投入感大d, 而且有間toy shop , 門口嘅枱放咗火車玩具俾小朋友任意玩。
一玩又四個鐘,無晒電至肯走

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

謝謝分享

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

臨離開Utrecht, 貪得意影埋Miffy 交通燈

男爵府

回覆樓主

男爵府

回覆樓主:

多謝分享, 留毛繼續睇

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 5: 早幾年已經去Amsterdam 附近嘅Zaanse Schans, 所以今次去近Rotterdam 嘅Kinderdiijk 小孩堤防風車村。
由Rotterdam central station 去都好易,又唔遠,先搭metro 去Zuidplein, 再轉90 號巴士就到達。
呢度無咁commercial , 如果唔入去風車入面,可以唔駛買入場券

大宅

回覆 BabyRonXo 的帖子

咁你覺得風車村or小孩堤防值得去D?如果第一次去荷蘭,係咪都係住AMS 方便D?景點大路D?

男爵府

開心吸收勳章

maymamayma 發表於 18-7-27 14:31

咁你覺得風車村or小孩堤防值得去D?如果第一次去荷蘭,係咪都係住AMS 方便D?景點 ...

如果第一次去荷蘭,可以去Zaanse Schans 風車村會近AMS 多d, 而且可以參觀埋芝士廠同木屐廠。AMS 入面嘅景點都幾集中,3 日2 夜可以行完。
你會留幾多日?

侯爵府

回覆樓主

好靚好正
想請教英國係咪大多數景點3歲下都免費架?

男爵府

開心吸收勳章

yanyanli1234 發表於 18-7-27 15:06
好靚好正
想請教英國係咪大多數景點3歲下都免費架?

係呀,火車同underground 都免費

大宅

初步plan荷蘭嗰part 6D5N, 風車村、木屐廠、芝士廠、博物館、喜力廠……其實仲有Efteling嗰個森林樂園想去住2日,但網上好少人提及,請問有冇去過?

男爵府

開心吸收勳章

maymamayma 發表於 18-7-27 15:56

初步plan荷蘭嗰part 6D5N, 風車村、木屐廠、芝士廠、博物館、喜力廠……其實仲有Ef ...

無去過呀,今次唔夠時間呀,可能下次去,我仔幾鍾意荷蘭

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 5: 去完kinderdiijk, 我地返去Rotterdam 四圍行下。
阿仔好想坐 tram, 所以近近地搭幾個站去Blaak附近行下。
咁啱係星期六下午,有露天市集,乜都有得賣。
再影下著名嘅鉛筆屋同方塊屋。
Blaak 又名飛碟車站,隔離有一座大型室內市集 Markthal, 入面有好多唔同嘅餐廳又有唔同嘅food stalls , 都幾多嘢睇幾好行。

男爵府

回覆樓主:

請問railway museum 你地玩咗幾耐,我見門票都唔平,諗緊去唔去

男爵府

開心吸收勳章

ctsang 發表於 18-8-1 12:52
請問railway museum 你地玩咗幾耐,我見門票都唔平,諗緊去唔去

我地玩咗4 個鐘,入場費唔駛35 歐元兩個人,acceptable 啦。
主要係俾阿仔坐下jumbo express , 小朋友火車好得意

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maymamayma 發表於 18-7-27 15:56

初步plan荷蘭嗰part 6D5N, 風車村、木屐廠、芝士廠、博物館、喜力廠……其實仲有Ef ...

efteling 好大,有好多機動遊戲俾大人小朋友玩。

如果小朋友細,可能一日就夠,不過響果邊住兩日,可以玩兩日咪兩日,玩一日既話可以第二日去週邊地方玩。

歐洲d 主題公題公園唔會以亞洲果d 咁新淨光鮮。efteling d 機動遊戲有新有舊。

你指既木屐廠,芝士廠係咪風車村入要果個? 係既話,果度其實好細,分別係兩間大屋睇展品同示範,半日可以去晒以上三個地方。

男爵府

bosch 發表於 18-8-1 16:47
efteling 好大,有好多機動遊戲俾大人小朋友玩。

如果小朋友細,可能一日就夠,不過響果邊住兩日,可以 ...

請問荷蘭仲有咩啱四五歲小朋友玩啊?我記得你住歐州,唔知係唔係住荷蘭呢?我而家係Lille,開車去荷蘭好近,想得閒Weekend過黎玩下

瑪瑙宮

ctsang 發表於 18-8-2 02:37
請問荷蘭仲有咩啱四五歲小朋友玩啊?我記得你住歐州,唔知係唔係住荷蘭呢?我而家係Lille,開車去荷蘭好近, ...

nijntje museum,講miffy,不過佢唔係好大。

juliana toren 有d 機動算啱細既小朋友。

較貴有 efteling,啱大人細路。

男爵府

bosch 發表於 18-8-2 04:52
nijntje museum,講miffy,不過佢唔係好大。

juliana toren 有d 機動算啱細既小朋友。

juliana toren好似幾好玩,Thanks so much

首頁
12345...6

尾頁

跳至