親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ctsang 發表於 18-8-6 23:25
我今日去咗Plaswijckpark,好好玩,12euro玩大半日,我仔超啱玩,請問荷蘭仲有冇類似啱细D小朋友玩嘅park.
...

去動物農場睇動物? 免費, 不過冇野俾小朋友攀爬.

http://natuurtalent.eu/

http://www.kinderboerderijdewilgenhof.nl

男爵府

開心吸收勳章

bosch 發表於 18-8-8 01:07
Thx. 即刻入到去就好啦, 有次我去到, 話full 左唔俾入去. 唯有等下次再試下.

...

Online 買飛嘅時候有顯示仲有幾多位㗎。
我估係佢地想控制人流,太多小朋友會好迫

bosch    發表於 18-8-15 00:22

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 6 : 今日結束我地嗰荷蘭嘅行程,晨早check out , 搭火車直接去Schiphol Airport.
因為我地係用asiamiles 換機票,所以只要俾tax 同fuel charges 已經可以。
由荷蘭飛去英國機程好短,80 分鐘已經到,比Eurostar 快。
以往一直都會㨂Paddington , 今次試下住Central and District line 嘅High Street Kensington ,喺airbnb 租嘅apartment 都唔錯,環境清靜,唯一唔好係喺二樓要搬樓梯。
Check in 後,搭兩個站去Shepherd Bush 行下waitrose 入貨

男爵府

bosch 發表於 18-8-8 03:29
去動物農場睇動物? 免費, 不過冇野俾小朋友攀爬.

唔該晒

別墅

BabyRonXo 發表於 18-8-8 18:01
Day 6 : 今日結束我地嗰荷蘭嘅行程,晨早check out , 搭火車直接去Schiphol Airport.
因為我地係用asiamile ...

請問英國這間apartment 要幾多錢一晚?謝謝。

男爵府

開心吸收勳章

Kyal 發表於 18-8-11 23:43
請問英國這間apartment 要幾多錢一晚?謝謝。

我呢間One bedroom apartment 喺airbnb book, 7 晚合共$10500。
我覺得抵住,因為呢間屋如果要買,要港幣千幾萬

別墅

BabyRonXo 發表於 18-8-11 23:48
我呢間One bedroom apartment 喺airbnb book, 7 晚合共$10500。
我覺得抵住,因為呢間屋如果要買,要港幣 ...

間屋真係幾靚,唔該晒!

大宅

BabyRonXo 發表於 18-8-11 23:48
我覺得抵住,因為呢間屋如果要買,要港幣 ...

在英國, 你們是坐公共交通工具? 還是自駕?

男爵府

開心吸收勳章

yuhuikit 發表於 18-8-14 05:30
在英國, 你們是坐公共交通工具? 還是自駕?

我地今次無自駕,全程都係搭公共交通工具呀,因為租baby car seat 好貴,差不多貴過租車,而且C6 又唔見咗車牌

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 7 : 今日一早出發去Oxford 同Bicester Village Outlet 行下。
好多人都會揀搭火車去,但因為我錯過咗預早買平飛嘅機會,所以選擇搭巴士,由London 直接去Oxford , 其實搭巴士都好快,喺marble arch 上車,90 分鐘就到。
去到Oxford , 首先去Nando’s 食個lunch 先,之後再去outlet shopping.
食完再搭巴士去Bicester Village outlet . 今次因為帶住仔仔,唔可以睇太耐,只係買咗少少嘢就走。
最抵買係Clark’s,Superdry 同Longchamp.

伯爵府

bosch 發表於 18-8-6 06:34
Miffy museum 有冇分時段入場? 定係去到可以即時入去?

thx.

上網買定好d 因爲有限額入場

伯爵府

ctsang 發表於 18-8-2 02:37
請問荷蘭仲有咩啱四五歲小朋友玩啊?我記得你住歐州,唔知係唔係住荷蘭呢?我而家係Lille,開車去荷蘭好近, ...

我都剛去完荷蘭返嚟,無點plan 行程湊住兩個細
酒店附近有個Amstelpark free admission 就去行下
裡面有公園有動物睇,仲可以俾錢玩「機動遊戲」

伯爵府

BabyRonXo 發表於 18-6-30 18:53
16 日O既行程眨下眼就過O左,好唔捨得, 估唔到第一次帶阿仔坐長途機佢又好乖無扭計.
Day 1 : HK 零晨機飛去A ...

留毛睇peppa pig world

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

Day 8: 今日嘅目的地係小朋友一定鍾意嘅peppa pig world.
由於我地唔自駕,所以事先已經online 買定advanced off-peak return tickets , 平d. 喺Waterloo station 上車,去Southampton Central, 到咗之後轉巴士X7/X7R , 去到公園門口落車。
Peppa Pig World 其實只係Paultons Park 嘅一部份。
Peppa pig world我覺得較為適合幼童玩,我仔好啱玩,勁開心,唔捨得走。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

英國d theme park 好早收,五點就收工,除咗機動遊戲,仲有室內play zone, 好好玩,另外,要預留時間排隊同peppa and George 影相

男爵府

開心吸收勳章

A_lcy 發表於 18-8-19 15:27
留毛睇peppa pig world

Updated

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

去peppa pig world 最好係自己揸車,如果搭巴士都真係有d 麻煩。尢其係non peak season .
我地當日玩完,喺樂園門口等巴士,好彩有好心職員話我地知,停樂園門口嗰班巴士cancel 咗,要行出大路口,呢一程大約要行20 分鐘。
之後再上網check , 才發現去Southampton Central 嗰班巴士都取消咗,結果最後要call taxi

男爵府

BK Milk勳章

BabyRonXo 發表於 18-7-14 12:14
自駕的話,住遠d無所謂。

最初我都想自駕,因為租baby car seat 好貴,所以㨂搭火車,阿仔仲細,唔駛錢, ...

請問你買ov card定買pass搭車呀?
:verycold:

男爵府

開心吸收勳章

小wingwing 發表於 18-8-28 12:30
請問你買ov card定買pass搭車呀?

我買OV chip card 呀,要俾€7.5 做deposit

男爵府

BK Milk勳章

BabyRonXo 發表於 18-8-28 12:32
我買OV chip card 呀,要俾€7.5 做deposit

好的,唔該哂
:verycold:

首頁

尾頁

跳至