自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

agent叫我轉plan, 將原先份保單加入基金成份, 話當儲蓄; 其實制得過嗎?但一年要畀多成萬蚊。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

原帖由 Giant 於 09-3-31 15:27 發表
agent叫我轉plan, 將原先份保單加入基金成份, 話當儲蓄; 其實制得過嗎?但一年要畀多成萬蚊。

我有一份買左成十幾年o既,後悔到依家...好在當年買得少,唔係仲
都係保險還保險,投資還投資好 d lor....
(純粹個人感受,可能好多人唔同意)
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

很難說的, 基金可升可跌......
早前我朋友份保障都轉咗有基金成份的保單, 最初見増長成績開心到笑, 而家真係笑唔出..... 但舊款保單都係得個"供"字, 都唔知要几耐才可自供......

但要供多萬多元, 算把了!! 如樓下人兄說, "都係保險還保險,投資還投資好 d lor...." , 加碼"濟"唔過, 現今環境多個錢旁身好d。

原帖由 webjen 於 09-3-31 15:34 發表

我有一份買左成十幾年o既,後悔到依家...好在當年買得少,唔係仲
都係保險還保險,投資還投資好 d lor....
(純粹個人感受,可能好多人唔同意)

伯爵府

請問係原先保單加入基金成份係咩意思? 如何運作?

原帖由 Giant 於 09-3-31 03:27 PM 發表

複式洋房

當然唔好啦! 只不過你的agent想拿到多點commission.

珍珠宮

如果轉..倒不如買另一份.. 保唔夠保, 賺又唔夠賺.. 兩頭唔到岸...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

因我而家份危疾只保到60歲, 如轉了, 會保終身喎。
唉, 而家對住d保險好鬼煩, 因覺得自己冇能力供到60歲。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

好媽媽勳章

要問清楚如果供了一兩年唔供可以取回多少錢,因為好多都唔CUT得,如果CUT就要補錢或只取回幾千元(我係供咗成2,3年萬幾一年)所以供前要考慮清楚

珍珠宮

原帖由 Giant 於 09-3-31 17:08 發表
因我而家份危疾只保到60歲, 如轉了, 會保終身喎

仲有成,二三十年先夠呀????mouth:mouth:" /> 我知道危疾係一驗到有大劑野即賠既.. 你果份真係淨得危疾?

再者.. 基金成分既保險.. 保額係超低既.. 如果而家大趺市, 仲會冇左大大忽..我佬買左兩年果份就係咁啦.mouth: 你好好考慮下先啦..

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

By : ccgi
我係AIA都買左呢固101 PLAN, 月共$1610, 一年約$19500, 要供20年, 現供左1年零兩個月, 總共供左$22725.......
我摛晚再睇返份合約(再問過AGENT) , 佢話如果未完成20年, 期間終止保單, 佢會收取返未供完的供款的"保單管理費用", 即
4%.
即如果我呢家CUT左佢
:
現有價值(不是供款額) 咁呢家我份基金市值
$10000
計法: 總共240個月 (剩返未供的226個月 @ 4%) /12個月(一年
) = 75%
咁AIA會收取我 保單現有餘額的
75%
我可取回: $10000 X25% = 約$2500

但我都會CUT左佢.....................CUT CUT CUT
所以如果係買30年, 中途CUT左, 真係拿得返既可能會少過供20年.
----------------------
我買在 AIA...........唔知仲供唔供好呢?
我買在AIA 3年幾, 供30年, 每月約$1,700.....有個朋友同我講話AIA間公司之後唔睇好, 收費又唔平, 又過在CIP, 叫我唔好再供,由個A/C 有BALANCE係度.......之後拎原本供既錢買股票好過.... 各位有咩意見呢???? 如果我唔再供得唔得家..... 30年之後會唔會比佢扣哂D錢家???
--------------------
你都供左七萬蚊喎
.
又供滿A戶口,呢個戶口根本就係全期最低收費
,
中期斷供都照扣30年費用
,
俾著
我都唔會再供,蝕七萬好過俾佢地長期陰干
---------------------
假設 20090202 戶口價值: 1700 x 12 x 3 = 61200.
停供之後的每月收費

1 保單管理費用: 戶口價值 x 4% / 12 = HKD204
2 每月保單費用
: USD6 x 7.8 = HKD46.8
3 每月行政費用: 戶口價值
x1.2% / 12= HKD61.2
則20090302 戶口價值
: 61200 - 204 - 46.8 - 61.2 = 60888
您跟上面的例子做, 大約知道30年後乘下多少
.
假設現在戶口價值
HKD61200:
年回報 -- 30年後戶口價值

10% -- 214829.88
8% -- 120881.20
6% -- 66745.05
4% -- 35738.66
2% -- 18126.48
0% -- 8239.52
如果您用HKD61200買美國30年債券, 假設年回報5%,
27年後(30年-首三年供款期)你有
235413.20
我也是受害者....

-----------------------
我都係蝕左差唔多錢
最初都十五十六, 但都決定斷供
因為我根本睇唔到我 30 年後確實有幾多得益
而家一次海嘯就已經打沉大部份行業
我也不知未來餘下的廿幾年會有幾多次海嘯

我只係知無論點, 你都係要現金俾足人地o甘多年錢
------------------
我都係AIA供30年PLAN
我每月供$4000....家陣供左兩年....仲有一年先可以停供

斷供就TOTAL LOSS....家陣真係騎虎難下
灰過大灰熊!!
-------------------
,
我都係...
供20年, 月月
而家同我蝕到d bonus 無曬, 仲要得返一半本金
.
d fund 佬仲死過我自己炒股, 仲好意思收管理費
----------------
幾多年 plan? 30年係絶症, 20年以下又供咗2年, 可以再供多兩, 三年, 有機會蝕少少走, 調撥得好可以回本至 cut, 30年就............. , 喊完 cut咗算, total lost 都好過繼續蝕.
------------------
我同你一模一樣.........年供
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 大家交流一下
而家諗緊壯士斷臂
果兩皮野當掉左落咸水海算
用下個月賺番來安慰自己

而之後果兩年供多四萬八喎
我現在蝕兩萬四 我之後兩年得番四萬八
我怕之後零存整付渣都無埋到時唔止蝕兩皮 而是蝕足七皮
所以 ....................考慮緊壯士斷臂!!!!!!!!!呢兩日內行動!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

而且自己另外一度有基金要供, 所以負擔會好

----------------------
死啦, 我第一次睇呢條link咋
睇返d statement, 先知自己係買左友邦 財庫之選 14年既plan
已經供左2年零一個月, 月供 HK$1700左右

已付保費: US$5,414.5
bonus: US$181.92
現有戶口價值
: US$4,503.93
net surrender value: US$2,701.22
我14年後拿得返既錢, 七除八扣後, 係咪會少過我既本金? 如果係, 我想而家cut, 咁我而家cut既話係咪可以拎返
US$2,701.22?
我真係唔清唔楚, 好慚愧, 希望你地好心幫下我, 俾d意見

---------------

我一年幾前有一份40000幾蚊既aia 101, 30年期基金......
一年內比佢蝕到超過60%,仲不斷咁食管理費。

D基金經理真係費到爆,而且轉基金又要花幾日時間,好易變成高買低賣。
搵個agent幫你睇?話唔定佢蝕得仲多過你.......
總知呢d有年期基金真係廢到爆
!
於是我怒cut 30年
plan
雖然蝕到好肉痛,但係值得。因為唔cut既話你不但要不斷蝕管理費

而且呢30年內你會成日覺得比人昆左,每個月交供費時都會覺得比人昆左
要被人昆30年.....真係人都癲喇!!會有精神病呀!!
而且,你30年內都唔可以攞呢筆錢離用,人有三衰六旺...衰起上離想攞筆錢出離應急/做生意/結婚/買樓.........全部唔得......你話到時激唔激到你嘔血丫
....
我怒cut 30年plan後自已去買ETF果類指數基金跟本就係差唔多,而且隨時可買可賣,唔洗等佢幾日先至可以換馬,好過買有年期基金幾萬倍。

ETF選擇都唔小, 台灣ETF, 美國、印度、日本、金ETF,我真係覺得...有年期基金跟本毫無優勢/好處。
未買既千祈唔好買呀!!
-------------------

"AIA財庫之選" 斷供問題
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8089763&extra=page%3D1&page=1
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8975195&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

By : BoonBoon
http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6973336&pid=168381258&page=8&extra=page%3D2#pid168381258
基金除咗例牌管理費外,仲有更多所謂out of pocket嘅搵笨收費,例如印野、職員出差、郵寄等等雜項,的經理同埋的阿四通世界坐business class周圍飛,住五星級酒店,底衭都帶埋畀酒店洗,商務餐、長途電話費係咁開數,呢的都係我做核數嘅朋友話畀我知。我不幸十年前畀個而家仲成日響報紙吹水嘅「投資顧問」介紹,用一百萬買咗五隻基金,其中四隻都係名牌,無論指數點升跌,個價都從未見過家鄉,遑論每年回報。的經理每年照收管理費、行政費如儀,心不跳、臉不紅,只係每月寄個report,每年寄一大本電話簿年報(又博命開數),塞爆你信箱,我識好多朋友買基金都係蝕錢,連自己做金融數十年嘅老手都鎩羽,至於嗰的專同人捉基金路嘅所謂投資顧問,就更加狠胎,又收的基金回佣,又收的客嘅乜乜set up fee,顧問費、表現費等等,有的可以分人賺到嘅15%到20%,犀利過澳門的疉碼仔,的客蝕咗就側側膊,再叫人轉fund,又咬你一筆。基金欺客嘅黑幕,真係罄竹難書,去書局搵下,就知道客戶的遊艇在那裡。

---------------------

子爵府

我想係度講一萬個:NO
唔好問我點解.
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

比我, 一定唔買 !

有錢我寧願放枕頭底, 好過買d 咩咩基金, 大bun象5號仔都可以由14x 跌到宜家呢個衰樣, 果d聽都未聽過嘅基金, 咪攪:;pppp:

禁止訪問

水晶宮

絕對唔好. 果d(基金) 投資保險相連計劃 (即101 計劃) 係可以講無保險成份. touch wood如果你出事, 只係賠你份計劃存款既101%, 即佢只拎/賠1%比你, 因為100% 係來自你既計劃戶口. 而且, 收費非常貴.

保險還保險, 投資還投資, 唔好放埋一齊.
天空之城, 快樂之地

男爵府

甘保誠D保險得唔得啊?我自己買左人壽、危疾、住院哦,基金就買銀行月供果D。比你D講完都唔知自己有沒做錯啦。

男爵府

畀面勳章

me too,我自己買左保X人壽、危疾、另外月供投資計劃每月$4,000。現在心大心小,是否繼續?因為只供了三個月。老公話有錢不如自己投資,請問應否繼續月供投資計劃?

伯爵府

我想請教各位,我想買份醫療保,應該揀邊種plan?同埋保乜?係咪一定要買埋人壽致得?

子爵府

你都只供了三個月啫, 如果係我的話長痛不如短痛
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

男爵府

畀面勳章

thanks.我會繼續人壽、危疾、另外月供投資計劃會cut.

首頁

尾頁

跳至