自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇家長既小朋友參加過可以分享,或對這學苑既意見?課程真的幫助到小朋友??

Thanks

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

ek 嗰邊有啲資優版,比較多人熟悉
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-3 16:01
ek 嗰邊有啲資優版,比較多人熟悉

Thanks

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

babykarlson 發表於 18-7-3 15:54
請問有冇家長既小朋友參加過可以分享,或對這學苑既意見?課程真的幫助到小朋友??

Thanks

我女兒小五時由學校推介入資優教育學苑,讀過機械人課程,其後再沒有報讀任何course。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我覺得幾好,我小朋友會㨂佢自己鍾意既course讀,聽下佢有興趣既talk,好多都平日課堂以外既範疇,佢就好enjoy 喇

珍珠宮

醒目開學勳章

回覆樓主

我女小學入數學科學,初頭上過1個course之後冇上,已到英國升學

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

好多唔同課程,但每個班好少額,好難報到,而且係短期課程,每個可能係10個鐘 左右,有心讀,能力夠,可以課埋中學生課程

非學校課程 (除數學較多重叠)
要孩子自己夠學習動機,screening test 聽聞越嚟越深,想考小朋友面對難題能力

另,active學員報其他大學認可資優課程,可以向HKAGE claim返錢,一年一個課程,有限額 (我計過今年度應該claim 到$1xxx)

男爵府

小曳人 發表於 18-7-4 07:07
好多唔同課程,但每個班好少額,好難報到,而且係短期課程,每個可能係10個鐘 左右,有心讀,能力夠,可以 ...

我個仔今年被學校提名了讀科學中學課程,但又沒有比任何資料我,所以上嚟問下各位家長!多謝大家!
你覺得對小朋友有幫助嗎?對將來升學有正面影響嗎?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 babykarlson 的帖子

如果孩子有學習動機,呢個係好好機會,識多d同類人,起互相激勵作用,特別係青春期嘅青少年,好需要同類朋友/有人明白佢,我仔仲係小學生,仲處於無乜人明白佢嘅階段
但如果孩子本身無學校動機的話,HKAGE幫唔到佢

我本人參與HKAGE家長活動多年,見到唔少前人分享,睇見無方向/被朋輩排拆嘅資優兒,响校外課堂中認識同路人,改變咗好多,包括識得同同學相處咗,仲同朋友一齊準備自修考AL,攞到scholarship 去英國讀大學

首頁

尾頁

跳至